Ozlijeđeni vojnici iz Afganistana na oporavku

 

Tjedan dana nakon bombaškog napada u Kabulu, u kojem je jedan hrvatski vojnik poginuo, iz Ministarstva obrane priopćeno je o napretku oporavka dvojice ranjenih pripadnika OS RH. Oni su uz pomoć saveznika (SAD-a i SR Njemačke) evakuirani iz Afganistana, pri čemu se lakše ozlijeđeni vojnik vratio u Hrvatsku, a teže ozlijeđeni je prevezen u američku vojnu bolnicu u Njemačku. Priopćenje MORH-a prenosimo u cijelosti:

“Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu dobrog su zdravstvenog stanja i uspješno se oporavljaju od posljedica napada koji se dogodio 24. srpnja 2019. u Afganistanu.

Teže ozlijeđeni pripadnik Hrvatske vojske doputovao je u Saveznu Republiku Njemačku i trenutno se nalazi na rehabilitaciji u američkoj vojnoj bolnici „Landstuhl Regional Medical Center“ u Landstuhlu, pokraj vojne baze u Rammsteinu. Ozlijeđeni hrvatski vojnik u Njemačku je prevezen iz Afganistana uz pomoć strateških partnera, Sjedinjenih Američkih Država i Savezne Republike Njemačke, a nakon liječenja u američkoj bolnici vratit će se u Hrvatsku gdje će nastaviti rehabilitaciju uz najvišu razinu medicinske pomoći. Bolnica „Landstuhl Regional Medical Center“ u Njemačkoj, najveća je američka vojna bolnica izvan Sjedinjenih Američkih Država, u Europi koja je specijalizirana za ratnu kirurgiju.

Drugi, lakše ozlijeđeni pripadnik Hrvatske vojske stigao je u Hrvatsku i dobrog je zdravstvenog stanja.

Riječ je o pripadnicima specijalnih snaga koji su zadobili ozljede u napadu na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.”

Kako je prošloga tjedna izvijestio brigadni general Boris Zdilar, glavni savjetnik za zdravstvo načelnika GS OS RH, teže ranjeni vojnik ima frakturu natkoljenične kosti, dok je na drugoj nozi nastala komplikacija od tzv. “blast” ozljede. Lakše ranjeni vojnik u napadu je zadobio ozljedu ruke, koja mu je dozvoljavala transport do Hrvatske, u koju se danas napokon i vratio.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.