Posljednji ispraćaj skupnika Briškog

 

Jutrošnjim dočekom na aerodromu i kasnijom komemoracijom u Ministarstvu obrane završio je javni ispraćaj stradalog skupnika Josipa Briškog. Iako je sprovod sutra ujutro na groblju Markovo polje u Sesvetama, on će po želji obitelji ostati van kamera i medijske znatiželje, pa će Josipa Briškog na posljednje počivalište ispratiti njegovi najbliži – obitelj, prijatelji i kolege.

Kao što je najavio ministar obrane Damir Krstičević, transport posmrtnih ostataka stradalog hrvatskog vojnika započeo je u noćnim satima četvrtka, 25. srpnja, iz američke baze Bagram u Afganistanu. Na ispraćaju je bio i zapovjednik NATO misije „Resolute Support“, general Austin Scott Miller, a potom je transportni zrakoplov C-17 iz sastava Zračnih snaga SAD-a krenuo put Zagreba. U zagrebačku zračnu luku Pleso stigao je u ranim jutarnjim satima, gdje ga je uz obitelj i prijatelje dočekao i cijeli državni vrh – predsjednica RH Grabar Kitarović, premijer Plenković, ministar obrane Krstičević i načelnik GS OS RH Šundov, te niz drugih državnih i vojnih dužnosnika. Bili su ondje i predstavnici pojedinih zemalja članica NATO saveza – Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije. Uz najviše vojne počasti, poginulog vojnika ispratili su i njegovi kolege iz Zapovjedništva specijalnih snaga.

Točno u 11 sati u Ministarstvu obrane započela je službena komemoracija. Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je kako je skupnik Briški imao sve vrline koje krase hrvatskog vojnika, ne samo vojničku spremnost i osposobljenost, nego i ono najvažnije – ljudske vrline pravog domoljuba, prijatelja i čovjeka:

„Josip nije želio ostati prosječan, izabrao je najizazovniji put, put pripadnika specijalnih snaga. Učinio je to iz želje da svoj život posveti služenju Hrvatskoj, svjestan svih izazova i opasnosti, spreman bilo gdje i bilo kada stati u obranu svoje domovine i onih koji su preslabi da bi se sami branili“.

U sličnom tonu nastavio je i ministar obrane Damir Krstičević:

„Postavši pripadnikom Hrvatske vojske, Josip je nastavio hodati putem kojim su hodali hrvatski branitelji. To je put borbe za mir, slobodu i sigurnost u Hrvatskoj i u svijetu. Svjesni smo da se sigurnost Republike Hrvatske čuva i daleko od naših domova, a u tim teškim zadaćama naši vitezovi pokazuju svu svoju hrabrost i plemenitost“.

Krstičević je posebno istaknuo kako je Josip bio profesionalan te uzoran vojnik.

„On je bio sin, suprug i otac – Josip je bio sve ono što mladi čovjek treba biti, a sada je postao i više od toga. Dragi Josipe, hvala ti što si živio i radio prema idealima i vrijednostima za koje su se borili hrvatski branitelji u Domovinskom ratu. Josip se svojim životom i služenjem ubrojio među najbolje! Postao je vječan i hoda rame uz rame s najvećim ratnicima u hrvatskoj povijesti!“.

U čast i spomen prvog hrvatskog vojnika poginulog u nekoj međunarodnoj misiji, Krstičević je najavio da će se Središte za međunarodne vojne operacije preimenovati u „Središte za međunarodne vojne operacije ‘Josip Briški’“, istaknuvši kako je Josip svoj život položio za vrijednosti koje je živio i za ideale u koje je vjerovao, te dao najviše što je mogao – svoj život!

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, istaknuo je činjenicu kako je vojnički život opasan i nepredvidiv, te da koliko god se pripremali i bili svjesni opasnosti koja nam prijeti, ponekad ih je nemoguće izbjeći.

„Josip je bio odličan vojnik, vrhunski obučen i pripremljen za najsloženije zadaće. Otišao je u misiju potpore miru u Afganistanu želeći pomoći u izgradnji boljeg i sretnijeg života za sve. Nažalost, napad se nije mogao predvidjeti ni izbjeći. Josip je izgubio svoj mladi život obavljajući dužnost, radeći posao koji je toliko volio, jer poziv vojnika – specijalca, mogu raditi samo najbolji i s puno ljubavi“,

naglasio je general Šundov.

Kako smo već rekli, pokop Josipa Briškog bit će u subotu u 10 sati, na sesvetskom groblju Markovo polje, održan u uskom krugu obitelji, prijatelja i kolega.

Što je tiče dvojice ranjenih hrvatskih vojnika u terorističkom napadu u Kabulu, oni se dobro oporavljaju, izvijestio je glavni savjetnik za zdravstvo načelnika Glavnog stožera, brigadni general Boris Zdilar.

„Stanje nije bitno promijenjeno od jučer. Teže ranjenom vojniku koji ima frakturu natkoljenične kosti napravljena je prvotno stabilizacija, a potom i fiksacija koštanih elemenata. Na drugoj nozi je bila komplikacija od tzv. ‘blast’ ozljede koji se naziva ‘compartment sindrom’. Pritom je napravljena dekompresija kako bi se oslobodile krvne žile, a kako ne bi došlo do loše cirkulacije ekstremiteta“,

rekao je Zdilar, dodavši da će teže ranjeni vojnik biti i operiran u Afganistanu. Drugi vojnik, koji ima ozljedu ruke, spreman je za transport te se čeka najpogodnije vrijeme za njegov dolazak u Hrvatsku, objasnio dr. Zdilar.

 

Photo: MORH/T.Brandt

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.