Pripreme za “Immediate Response 21”

 

Iako vježba „Immediate Response 21“ počinje za desetak dana, tehnika koja će u njoj biti korištena već naveliko pristiže u Hrvatsku i okolne zemlje u kojoj će se IR21 održati. Riječ je o međunarodnoj vojnoj vježbi koja se provodi u sklopu aktivnosti „Southern Exercise Portfolio“ pod zapovjedništvom američkog Zapovjedništva za Europu (EUCOM), i dio je velike vježbe „Defender Europe 21), koju Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) provodi na području Europe od 1. svibnja do 5. srpnja ove godine. Vježba „Immediate Response“ provodi se u Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, BiH, Grčkoj, te Sjevernoj Makedoniji. Vježba u Hrvatskoj započinje 17. svibnja, da bi se njen VIP-dan održao 27. svibnja – budući je ona u nas proglašena ključnom ovogodišnjom vježbom u seriji vježbi „Hrvatski bedem“, kojom MORH obilježava 30. obljetnicu Oružanih snaga RH. Paralelno s IR21 održat će se i vježba „Astral Knight 21“ – vježba zračnih snaga i snaga integrirane protuzračne obrane pod zapovijedanjem Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA). Ta  je vježba zamišljena da se uvježba pružanje zračne i raketne zaštite pomorskim lukama i savezničkim snagama prilikom iskrcavanja u sklopu međunarodne vojne vježbe “Immediate Response 21”. Tom prilikom će brojne strane letjelice koristiti hrvatski zračni proctor.

Dolazak britanske vojne opreme u Zadar (Photo: Veleposlanstvo UK u RH)

Osim pripadnika OS RH, u vježbi IR21 sudjeluju i pripadnici Slovenske vojske, te oružanih snaga SAD i UK. Dolazak tehnike u Hrvatsku započeo je 26. travnja, kada je u luku Gaženica kod Zadra pristigao „Hurst Point“, pomoćni ro-ro brod pod ugovorom za britansku Kraljevsku ratnu mornaricu, natovaren opremom za logističku potporu provedbe vježbe. Osim opreme, u Zadru je tada započelo i iskrcavanje dijela britanskog vojnog osoblja. „Hurst Point“ ponovno dolazi u Zadar u četvrtak, 6. svibnja, kako bi ovamo prevezao dio američke vojne opreme i sredstava. Dio te američke opreme u Zadar je stigao i danas, 4. svibnja, i to dobro nam poznatim američkim logističkim katamaranom USNS Yuma (T-EPF-8). Yuma je u Zadar dopremila dio od ukupno 300 komada vojne opreme koja će u Hrvatsku za potrebe vježbe IR21 stići morskim putem. Radi se o opremi Nacionalne garde Floride, koja je za potrebe vježbe „Defender Europe 21“ stigla u Europu, a Hrvatska joj je tek jedna od usputnih stanica. Dio opreme i osoblja stiže i zračnim, te cestovnim putem, kojim će pristići i nama toliko puta najavljivana oklopna vozila Bradley za američke potrebe u vježbi.

Iskrcavanje opreme Nacionalne garde Floride (Photo: OS RH)

Nacionalna garda Floride po prvi je puta u Hrvatskoj. Svoju logističku putešestviju započela je 24. ožujka u luci Jacksonville (na sjeveroistoku savezne države Florida), gdje su snage Nacionalne garde Floride čak tri dana ukrcavale potrebnu opremu u ro-ro brod USNS Bob Hope (T-AKR 300). On je potom otplovio u Portsmouth (Virginia) radi završnog ukrcavanja vojne opreme prije nego je krenuo na 4.895 nautičkih milja dugo putovanje do albanske luke Drač. U akvatoriju ispred Drača oprema je pretovarena na manja plovila – uključujući tu i brodove USNS Yuma i „Hurst Point“. Sam taj proces naziva se „Joint Logistics Over-the-Shore“, i označava metodu koja se koristi za osiguravanje brze isporuke zaliha i opreme u raznim lučkim situacijama. Ta manja plovila potom razvoze opremu dalje, a kako rekosmo – Yuma je u Hrvatsku stigla danas, a „Hurst Point“ stiže u četvrtak. Po dolasku u Gaženicu, američka vojna oprema potom je prevezena u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, gdje je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovjedništvo Immediate Response 21 (IR21) zaduženo za aktivnosti logističke potpore svim snagama koje sudjeluju u dijelu te vježbe koji se održava u Republici Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Tijekom prve polovice svibnja sva oprema iz vojarne u Zemuniku bit će kopnenim putem prebačena na krajnja odredišta, kako na vojni poligon “Eugen Kvaternik” u Slunju, tako i na vojne poligone u Bosni i Hercegovini.

Prvi američki Black Hawk-helikopteri u Tuzli (Photo: MO BiH)

Jučer, 3. svibnja, u BiH je stigla prethodnica od 2 američka helikoptera UH-60 Black Hawk, koji će zajedno s OS BiH sudjelovati u vježbi IR21. Prva dva helikoptera Black Hawk iz sastava Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije Kopnene vojske SAD sletjela su u zračnu luku Dubrave kod Tuzle, gdje sui h dočekali pripadnici 5. pješačke brigade OS BiH- te osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla. Vježba IR21 u BiH počinje 17. svibnja i traje do 2. lipnja, a održat će se na vojnim poligonima Manjača i Glamoč, te na lokaciji vojarne i zračne luke Dubrave kod Tuzle. Očekuje se da će u IR21 na području Bih vježbati oko 700 pripadnika Oružanih snaga SAD. Inače, prvi konvoj američkih vojnih vozila iz sastava 21. Zapovjedništva za potporu američkim Oružanim snagama u Europi stigao je u BiH još 21. travnja, i to preko graničnog prijelaza Gradiška. Naravno, kako je to u zadnje vrijeme već tipično, o ovome prolasku saveznika kroz Republiku Hrvatsku javnost nije bila obaviještena.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.