“Immediate Response 16” – trenutni odgovor na aktualne ugroze

 

Iako je vježba „Immediate Response 16“ počela u petak, 09. rujna, puni spektar vježbovnih aktivnosti započeo je jučer – u ponedjeljak, 12. rujna. Zemlje-domaćini ove multilateralne regionalne godišnje vježbe pod vodstvom Američkog zapovjedništva kopnenih snaga za Europu (USAREUR) su, kao i dva puta do sada, Slovenija i Hrvatska. U Deželi će se vježbovne aktivnosti odvijati na području Cerklja ob Krki, Postojne i Novoga Mesta, a na području Lijepe naše u Zagrebu (Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV u Vojarni „Petar Zrinski“) i na Slunju (vojni poligon „Eugen Kvaternik“). Na vježbi „Immediate Response 16“ sudjeluje oko 2000 ljudi (oko 1900 pripadnika oružanih snaga, te ostale snage sigurnosti) iz 10 država (Albanija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Kosovo, Slovenija, Velika Britanija i SAD).

Brigadir Tomislav Pavičić, su-direktor vježbe IR16

Brigadir Tomislav Pavičić, su-direktor vježbe IR16

„Immediate Response 16“ ujedno je i najveća vojna vježba Slovenske vojske u 2016. godini, a njen nositelj je 72. brigada SV, koja je odgovorna za izvedbu svih tu planiranih aktivnosti. Zapovjedništvo vježbovne multinacionalne brigade bazirano je u Zagrebu – njemu su podređene 4 bojne: hrvatska, američka, slovenska i britanska. Zapovjedništvo hrvatske i američke bojne djeluje u Zagrebu, a slovenske i britanske u Postojni. U RH će se, kao dio „Immediate Response 16“, provesti simulacijska računalna vježba (CPX/CAX) u Simulacijskom središtu u Zagrebu, i vježba na zemljištu (FTX/STX) na vojnom poligonu u Slunju. S hrvatske strane u vježbi sudjeluju ukupno 864 pripadnika OS RH, od čega njih 239 u Zagrebu i 625 u Slunju. Brigadir Tomislav Pavičić, zapovjednik Topničko-raketne pukovnije HKoV-a, ujedno je su-direktor cijele vježbe.

————————–

————————–

U Republici Sloveniji provest će se vježba potpore provedbi humanitarnih operacija i operacija potpore kod elementarnih nepogoda (LIVEX, HA/DR i RSOI). Među ostalim, pripadnici vojne policije iz Slovenije, Albanije i Makedonije izmijenit će iskustva po pitanju upotrebe biometrijske opreme, dok će pripadnicima Kosovskih sigurnosnih snaga kolege iz Slovenske vojske pružiti osnove obuke za terenske spasioce, kao i obuku pripadnika stožera za planiranje borbenih operacija.

Pripadnici 173. Airborne Brigade Support Battalion US Army

Pripadnici 173. Airborne Brigade Support Battalion US Army

Za javnost najatraktivniji dio vježbe „Immediate Response 2016“ održat će se na poligonu Poček, gdje će se održati tzv. zračni tjedan (Airweek), tijekom kojeg će se obučavati JTAC timovi u potpori savezničkim zrakoplovima F-16 i slovenskim Pilatusima PC-9M. Slovenska vojska posebno je obavijestila javnost kako će u razdoblju od 12. do 15. rujna, svakoga dana od 08:00 do 11:30, te od 12:30 do 15:30, na tamošnjem poligonu Poček spomenuti zrakoplovi bacati školske inertne bombe BDU-33, dok će istodobno u obuku prednjih zračnih motritelja biti uključeno i navođenje zemaljske vatre, u čijem će okviru posade minobacača 60 mm i haubica 155 mm djelovati po zemaljskim ciljevima na poligonu.

Skupina za nadzor vježbe, simulacijski centar u Zagrebu

Skupina za nadzor vježbe, simulacijski centar u Zagrebu

Uvježbavanje i simulacije koje se provode u vježbi „Immediate Response 2016“ dizajnirani su za poboljšanje stabilnosti u regiji, jačanje savezničkih kapaciteta i kapaciteta partnerskih nacija, te poboljšanje interoperabilnosti među zemljama-sudionicima vježbe. Ove je godine scenarij vježbe usmjeren na uvježbavanje brzog odgovora na hibridne prijetnje, potpore provedbi humanitarnih operacija i potporu kod elementarnih nepogoda, te uvježbavanje potpore zemlje domaćina (HNS – „Host Nation Support“). Scenarij je sličan događajima kroz koje je Hrvatska, pa i dio regije, prolazila tijekom posljednje dvije godine – od velikih poplava u svibnju 2014. pa do prošlogodišnjeg izbjegličkog vala, ali uključuje i dio koji (još, srećom) nismo iskusili – terorističku prijetnju i odgovor na nju. Vježba „Immediate Response 2016“ traje do sljedećeg petka, 23. rujna.

————————–

————————–

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.