“Astral Knight 19”: Patriot, MiG-21 i F-35

 

Za potrebe vježbe „Astral Knight 19“, čija glavnina počinje u ponedjeljak 3. lipnja, u susjednoj nam je Sloveniji postavljen raketni sustav MIM-104 Patriot. Američki vojnici iz sastava 5. bojne 7. pukovnije protuzračnog topništva (5th Battalion 7th Air Defense Artillery Regiment) iskrcali su se u utorak, 28. svibnja, u slovensku luku Koper, kako bi u tom kraju postavili potrebnu komunikacijsku opremu i raketni sustav Patriot.

Sami lanseri raketnog sustava Patriot bit će postavljen u slovenskom mjestu Divača, oko 15 kilometara istočno od Trsta, gdje Slovenska vojska po završetku vježbe namjerava organizirati i dan za medije.

Sastavljanje raketnog sustava Patriot u okolici Kopra (Photo: 5th Mobile Public Affairs Detachment/Sgt. Erica Earl)

„Astral Knight 19“ je vježba Američkih zračnih snaga u Europi (USAFE), koja će se od 29. svibnja do 10. lipnja (s glavnim dijelom od 3. do 6. lipnja) održati u zračnom prostoru sjevernog Jadrana (uključujući Istarski poluotok), a uključuje kombinaciju letačkih operacija i zamišljenog scenarija koji se proigrava na računalima u bazi u Njemačkoj. Riječ je o multinacionalnoj kombiniranoj vježbi, dizajniranoj za testiranje integriranih sposobnosti protuzračne i proturaketne obrane. Ovo je prva vježba ove vrste koju organizira USAFE, uz sudjelovanje oružanih snaga SAD-a, Slovenije, Hrvatske i Italije, s ukupno oko 450 sudionika. Za podršku vježbi, Američke pomorske snage u Europi namjeravaju u Jadran otposlati i jedan razarač klase Arleigh Burke.

U zračnom prostoru Italije, Slovenije i Hrvatske (iznad sjevernog Jadrana) svakodnevno će u vježbi sudjelovati oko 50 raznih zrakoplova SAD-a, Italije i RH. HRZ je za potrebe vježbe „Astral Knight 19“ deklarirala 2 borbena aviona Mig-21 iz sastava EBA-e, koji će tijekom trajanja vježbe polijetati iz 93. ZB u Zemuniku. Početkom tjedna, u talijansku zrakoplovnu bazu Aviano stiglo je 6 američkih aviona F-35A Lightning II, iz sastava 388. i 419. Borbenog krila (Fighter Wing) baziranog u Zrakoplovnoj bazi Hill u američkoj saveznoj državi Utah, koji će također sudjelovati u vježbi „Astral Knight 19“. Osim njih, u zraku će biti i američki F-16, te KC-135 Stratotanker i E-3 AEW, također iz sastava Američkih zračnih snaga, kao i talijanski avioni Eurofighter Typhoon.

Američki F-35 svakodnevno vježba u ZB Aviano (Photo: 39th Air Base Wing Public Affairs/Tech. Sgt. Jim Araos)

Tijekom trajanja vježbe koristit će se i vojarna u Puli, u kojoj će privremeno biti smještena razmjestiva radarsko-komunikacijska postaja iz sastava 606. eskadrile za kontrolu zračne plovidbe (606. Air Control Squadron – ACS). Ova specijalizirana postrojba, inače stacionirana u zrakoplovnoj bazi Aviano, davat će dodatnu terensku potporu u radarskoj slici za potrebe kontrole i nadzora samog područja provođenja vježbe.

—————————-

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.