Start NATO vježbe “Trident Juncture 18”

 

Nakon mjeseci priprema, danas je u Norveškoj započeo je terenski dio (Live Exercise – LIVEX) NATO vježbe “Trident Juncture 18” (TRJE 18), koji će trajati do 7. studenog 2018. godine. Riječ je o međunarodnoj aktivnosti visoke vidljivosti, čiji je glavni domaćin Kraljevina Norveška, dok će se dio njenih zrakoplovnih aktivnosti odvijati i iznad Švedske i Finske, te pomorskih na Sjevernom i Baltičkom moru. Uz provjeru interoperabilnosti međunarodnih snaga u združenom djelovanju, te procjenu i potvrdu NATO Snaga za odgovor 2019 (Response Force 2019 – NRF19), vježbi je cilj praktično provjeriti i norveški nacionalni koncept totalne obrane. U svim ovim aktivnostima sudjelovat će oko 50.000 ljudi iz 29 NATO članica i 2 partnerske zemlje (već spomenute Republike Finske i Kraljevine Švedske), uz oko 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona “Harry S. Truman”, i još oko 10.000 raznih motornih vozila.

Prvi dan vježbe u Norveškoj, 25. listopada 2018. godine (photo by Jure Tepina, 24ur.com)

Zapovjednik vježbe “Trident Juncture 18” je admiral James G. Foggo III, zapovjednik Savezničkog združenog zapovjedništva snaga Napulj (Allied Joint Force Command Naples – JFCNP). Vježba TRJE 18  provodi se kroz tri faze: (1) razmještaj postrojbi od kolovoza do listopada, (2) terenski dio vježbe (LIVEX), od 25. listopada do 7. studenog, te (3) vježba na zapovjednom mjestu (CPX), zakazana od 14. do 23. studenoga 2018. godine. Nakon toga slijedi povratak postrojbi u svoje matične baze, krajem studenog i početkom prosinca ove godine. Kopnena komponenta LIVEX vježbe provodi se na području južno od Trondheima i sjeverno od Osla, mornarička uzduž norveške obale do sjevernog dijela Škotske, na Baltičkom moru i na Atlantskom oceanu, a zračna komponenta nad središnjim dijelom Kraljevine Norveške te dijelovima Kraljevine Švedske i Republike Finske.

Prema scenariju vježbe aktivira se članak 5 Sjevernoatlantskog sporazuma, te “Sjeverne snage” i “Južne snage” fiktivno ratuju jedne protiv drugih. “Sjeverne snage” predvodi Savezničko zapovjedništvo kopnenih snaga, kojeg čini sjeverna brigada iz Norveške, te brigade iz Kanade i Švedske. “Južne snage” predvodi njemačko/nizozemski korpus, kojeg sačinjavaju brigade iz Njemačke, Italije i Velike Britanije, a oba zapovjedništva snaga smještena su u Lillehammeru. U scenarij su integrirane i amfibijske operacije koje provodi Marinski korpus SAD-a, a norveška Nacionalna garda u vježbi sudjeluje sa snagama brzog odgovora.

Iz Oružanih snaga Republike Hrvatske u vježbi “Trident Juncture 18” od 30. rujna do 13. studenog 2018. sudjeluje 25 pripadnika satnije Razmjestivi komunikacijski modul (Deployable Communications Module – DCM) iz sastava Bojne veze HKoV-a, s ciljem pružanja komunikacijsko-informacijske potpore provedbi vježbe. U vremenskim razdobljima od 4. do 16. rujna i od 2. do 7. prosinca 2018. u vježbi sudjeluju i dva stožerna časnika Zapovjedništva za potporu OSRH kao članovi Združene logističke potporne skupine (Joint Logistics Support Group – JLSG). Njen je zapovjednik brigadni general HKoV-a Darko Pintarić, o čemu smo već pisali na portalu Obris.org. Brigadni general Pintarić na vježbi sudjeluje od 17. rujna do 2. prosinca 2018., a Zapovjedništvo JLSG-a –  na čijem je čelu – smješteno je u gradu Sessvellmoen na jugu Norveške. Od pripadnika OSRH od 20. listopada do 24. studenog u vježbi sudjeluje i časnički namjesnik Zdenko Karasek kao nadzorni član (Watchkeeper) Združenog zapovjedništva namjenskih snaga (Joint Task Force Headqarters – JTF HQ) u sklopu Međunarodnog združenog operativnog centra (Combined Joint Operations Center – CJOC).

Doprinosi iz susjedstva

Oklopna vozila Slovenske vojske u Norveškoj, 22. listopada 2018. godine (photo by MoD Slovenije)

Slovenska vojska sudjeluje na vježbi TRJE 18 sa svojim snagama visoke spremnosti – motoriziranom satnijom opremljenom oklopnim vozilima Styr Pandur 6*6 (domaćeg naziva “Valuk”), dva helikoptera (jedan transportni i jedan za medicinsku evakuaciju), dijelom postrojbe za civilno-vojnu suradnju (CIMIC), postrojbom vojne policije i nacionalnim potpornim elementom. Zajedno je tu riječ o 241 pripadniku Slovenske vojske, pod vodstvom pukovnika Uroša Trinka. Troškovi ovog slovenskog djelovanja iznose oko 2 milijuna eura, a treba napomenuti i da je u sastav slovenskog kontingenta na vježbi “Trident Juncture 18” integriran i vojni doprinos iz Crne Gore.

Slovenska vojska u Norveškoj, 25. listopada 2018. godine (photo by Aleš Kocjan, Večer)

Dio kontingenta iz Crne Gore na putu u Norvešku, 18. listopada 2018. godine (photo by MoD CG)

Naime, Crna Gora je u Norvešku otposlala ukupno 33 pripadnika Vojske Crne Gore, koji su uglavnom integrirani u okvir kontingenta iz Slovenije. Glavninu njihovih snaga sačinjava pješački vod od 27 pripadnika, kojim zapovijeda poručnik Nikola Popović, a koji je uvršten u sastav već spomenute motorizirane satnije Slovenske vojske. Od preostalih šest pripadnika – jedan pilot, logistički dočasnik i vojni policajac bit će također pridodati slovenskim helikopterima, te postrojbi logistike i vojne policije, dok će se dva stožerna časnika priključiti zapovjedništvu talijanske brigade. Uz to, jedan će časnik iz Crne Gore biti i u organizacijskim strukturama vježbe, kao ocjenjivač, kontrolor. Iz Crne Gore se čulo da je spomenuti pješački vod inače u sastavu Prve pješačke satnije iz Nikšića, čija je kompletna oprema zajedno s četiri vozila još početkom mjeseca otpremljena brodom put Norveške. Postrojba je opremljena za djelovanje u ekstremno hladnim uvjetima te uvježbana i za izvršavanje zadataka u planinama. Ministarstvo obrane Crne Gore nije navelo planirane troškove ove aktivnosti.

U helikopteru Slovenske vojske nad Norveškom, 25. listopada 2018. godine (Photo by Damjan Vodenik, Slovenska vojska)

U okviru aktivnosti TRJE 18 sudjeluje i susjedna Mađarska, čije je vojno osoblje angažirano u Norveškoj od sredine mjeseca rujna ove godine. Ukupno 15 mađarskih vojnika će u okviru njemačko-mađarske logističke suradnje ondje postaviti i tijekom vježbe održavati strateško skladište goriva, tzv. Bulk Fuel Installation (BFI), kao dio opće mreže za opskrbu gorivom snaga u vježbi. Velik dio opreme ove specijalizirane logističke instalacije Mađarska je pribavila nedavno, kao dio Programa modernizacije svojih Oružanih snaga “Zrinyi 2026”. Također, ni Mađarska nije iskazala vrijednost svog sudjelovanja u vježbi “Trident Juncture 18”.

Mađarski logističari prije odlaska u Norvešku, 11. rujna 2018. godine (MoD Mađarske)

Za kraj, napomenimo i da će se tijekom provođenja vježbe, u utorak 30. listopada 2018. godine, u mjestu Byneset kod Trondheima u središnjoj Norveškoj, održati i Dan uvaženih gostiju, na kojem se očekuje dolazak oko 500 uzvanika, vojnih i civilnih nacionalnih i međunarodnih predstavnika, među kojima i iz OS RH. No, za razliku od nekih susjednih država, gdje su nacionalna ministarstva obrane organizirala odlaske novinara i terensko praćenje ove velike NATO aktivnosti, u Hrvatskoj izgleda da nije bilo takvih organiziranih inicijativa.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.