Počeo „Astral Knight 19“

 

Jutros je počela glavnina vježbe „Astral Knight 2019“, združene multinacionalne vojne vježbe u organizaciji Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi (USAFE). Od ranoga jutra iznad Istre, i Kvarnera, te talijanskog i slovenskog dijela Sjevernog Jadrana, mogu se čuti, a ponekad i vidjeti američki borbeni F-16 i F-35, talijanski Eurofighter Typhoon, te borbeni avioni MiG-21 iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Letovi se izvode iznad Istre, te otoka Krka, Cresa i Lošinja, kao i iznad otvorenog mora do Dugog otoka prema Talijanskoj Republici (navodno na visinama od 300 metara iznad vode do 15.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera). MORH je jutros priopćio da je od 3. do 6. lipnja 2019. svakodnevno u razdoblju od 8.00 do 12.00 sati moguće probijanje zvučnog zida na području Zadarske, Primorsko-goranske i Istarske županije. Kao što smo već i najavili, na vježbi „Astral Knight 19“ uvježbavaju se stvarne letačke operacije i računalno potpomognuti scenariji. Za potrebe vježbe, SAD su prebazirale svoje borbene avione F-35 u talijansku bazu Aviano, dok je HRZ dio MiG-ova iz sastava Eskadrile borbenih aviona privremeno prebacio iz 91. ZB na Plesu u 93. ZB u Zemuniku – gdje je također moguća pojačana buka, kao i probijanje zvučnog zida.

Američka zračne snage (USAF) u vježbi „Astral Knight 19“ sudjeluju s 30 aviona – uz već spomenute F-35A Lightning II i F-16 Fighting Falcons, tu su i KC-135 Stratotankers i E-3 Sentry. „Prednost rada s drugim granama i nacijama u ‘Astral Knight’ je osiguravanje regionalne suradnje NATO saveznika. Ovo je vježba pod američkim vodstvom, ali što više integriramo zrakoplove 5. generacije, to smo više u mogućnosti djelovati kao zračne snage, združene snage i u okviru koalicijskog partnerstva,“ rekao je bojnik Robert Umholtz, planer vježbe pri USAFE – Air Forces Africa A37.

F-35 Lightning uvježbava integraciju aviona 5. generacije

Eskadrila borbenih aviona HRZ-a s avionima MiG-21 sudjeluje na vježbi “Astral Knight 19”

Sudjelovanje na vježbi ovakve veličine i značaja predstavlja provjeru, potvrdu i jačanje naših sposobnosti. Ovoga puta zajedno djelujemo sa saveznicima i partnerima i to je za nas izazov koji otvara prostor za usvajanje novih znanja i vještina, kao i za jačanje spremnosti i interoperabilnosti te je važno iskustvo za borbene pilote. Potpuno smo predani i posvećeni provedbi vježbe u kojoj želimo na najbolji način predstaviti Republiku Hrvatsku te dati puni doprinos uspješnoj provedbi vježbe“, komentirao je pukovnik Christian Jagodić, zapovjednik EBA-e, sudjelovanje HRZ-a na ovoj vježbi.

Cilj vježbe je poboljšati integraciju zapovijedanja i kontrole, koordinaciju i interoperabilnost zračnih i kopnenih sposobnosti, te preklapanje operacije u okviru IAMD (Integrated Air and Missile Defense).

Postavljanje radara TPS-75 u Puli

Tijekom trajanja vježbe koristi se i vojarna u Puli, kao privremena baza za radarsko-komunikacijsku postaju iz sastava 606. eskadrile za kontrolu zračne plovidbe (606. Air Control Squadron – ACS). Ova postrojba, također bazirana u ZB Aviano, u četvrtak, 23. svibnja, započela je s privremenim izmještanjem iz Aviana u Pulu. Za Pulu su krenuli s jednim od ukupno dva radarska sustava TPS-75, koliko ih je u sastavu 606. ACS, a u postavljanju kampa te stavljanju radara u pogon pomogla im je i postrojba Nacionalne garde iz Cincinnatija, američka savezna država Ohio. Zadatak 606. ACS je pružanje taktičkog zapovjedanja i upravljanja za razne zrakoplove tijekom vježbe, uključujući i F-35A Lightning II iz sastava 388. i 419. zrakoplovnog krila iz Zrakoplovne baze Hill u saveznoj američkoj državi Utah. „Premještanjem radara TPS-75 u Hrvatsku dajemo prednost i priliku za izgradnju odnosa s našim saveznicima“, izjavio je prilikom postavljanja radara u Pulu zapovjednik 606. ACS pukovnik Brian Robertson. Podaci o stanju u zračnom prostoru, dobiveni pomoću radarske slike TPS-75 u Puli, šalju se Centru za upravljanje i izvješćivanje u Avianu, koji ga potom prenose pilotima kako bi se upotrijebili za donošenje ključnih odluka u upravljanju bitkom. Osim 606 ACS, u Pulu je stigla i 31. eskadrila za potporu snaga (31st Force Support Squadron) sa svojom pokretnom kuhinjom.

Sustav Patriot u Sloveniji

U Sloveniji je potpuno drugačija situacija. Na području Postojne, Divače i Ankarana smješteno je oko 450 pripadnika protuzračne obrane oružanih snaga Slovenije, Crne Gore i SAD-a. Prema predviđenom scenariju, oni će osiguravati zaštitu zračnog prostora tijekom kretanja savezničkih snaga po Sloveniji, a uvježbavat će se te provjeravati i povezanost sustava protuzračne obrane kratkog i dugog dometa. Američke snage u Sloveniji provest će obuku i vježbu na raketnom sustavu MIM-104 Patriot, što je prvo regionalno razmještanje ovog sustava od raspada SFR Jugoslavije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.