Počela vježba “Swift Response 19”

 

Od petka, 7. lipnja do subote 29. lipnja traje na tlu i u zračnom prostoru Slovenije, Bugarske, Hrvatske in Rumunjske multinacionalna vojna vježba Brzi odgovor 2019 (Swift Response 2019 – SR19). Vježbu Zapovjedništva američke vojske za Europu (US Army Europe – USAEUR) vode Globalne snage za odgovor SAD-a (US Global Response Force – GRF), u čijem su sastavu postrojbe iz Francuske, Italije, Kanade, Nizozemske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Španjolske, Velike Britanije vježbaju izvođenje operacija zračnog desanta te pružanja potpore iz zraka. Glavni dijelovi vježbe SR19 u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj obuhvatit će oko 7.000 vojnika, od čega će njih oko 1.000 skakati padobranima. Uz to, bit će angažirano oko 300 vozila i 40 raznolikih zrakoplova. Ukupno gledano, 25 država sudjeluje na ovoj vježbi, ili joj pruža neke oblike potpore – od čega se posebno moglo čuti o dolasku Britanaca, čijih je oko 600 ljudi (pripadnika 16. zračno-desantne brigade i 11. pješačke brigade) u Hrvatsku stiglo nakon putovanja kroz Nizozemsku, Njemačku, Austriju i Mađarsku.

U Hrvatskoj je ova vježba započela 10 lipnja, dolaskom helikopterskih snaga Ujedinjene Kraljevine (četiri teška transportna helikoptera CH-47 Chinook, šest borbenih helikoptera AH-64 Apache i još četiri helikoptera AW-159 Wildcat) i Francuske (NH 90 Caiman te EC-665 Tiger) u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” na Zemuniku. Vježbovne aktivnosti u Republici Hrvatskoj provodit će se prvenstveno na Zemuniku, u vojarni “Josip Jović” na Udbini, te na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” u Slunju i “Crvena zemlja” kod Knina. Oružane snage RH tu sudjeluju s jednom ojačanom mehaniziranom satnijom Hrvatske kopnene vojske s BOV Patria, u ulozi snaga suprotne strane (Opposing force – OPFOR), dok Hrvatska saveznicima pruža i potporu zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS). Za razliku od glavnih područja uvježbavanja, u Sloveniji će aktivnosti između 7. i 22. lipnja pretežito obuhvaćati prostor zračne luke Cerklje ob Krki, koje će pružati logističku potporu te općenito potporu zemlje domaćina savezničkim snagama. Većina aktivnosti će obuhvaćati slijetanja i polijetanja savezničkih transportnih letjelica, kao i boravak te odlazak savezničkih postrojbi prema vježbovnoj “kriznoj zoni”, gdje će one s partnerskim snagama raditi na uspostavi mira.

Vježba Swift Response 2019 obuhvaća zračno-desantne postrojbe Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjene Kraljevine i Francuske Republike. Njome će se demonstrirati strateško raspoređivanje američkih Globalnih snaga za odgovor, te će se u praksi provjeriti i sposobnost zapovijedanja te nadzora kompleksnih zračno-desantnih operacija američkog Zapovjedništva za Europu. Ujedno, budući da države sudionice svojim snagama doprinose formiranju kombinirane multinacionalne postrojbe, bit će to dobra prigoda za promicanje stabilnosti te sigurnosti jugoistoka Europe, ali i za grupno usavršavanje interoperabilnosti među NATO saveznicima pri izvođenju većih zračno-desantnih operacija.

Photo: Slovenska vojska, HRZ/M.Karačić

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.