Premijera obrambene industrije RH na sajmu DSA

 

Danas je u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije, počeo DSA 2018 (Defence Services Asia 2018) – jedan od najvećih svjetskih sajmova vojne te policijske opreme i naoružanja, u organizaciji Malezijskog Ministarstva obrane, Malezijskih oružanih snaga i Kraljevske policije Malezije. Od ponedjeljka, 16. travnja, do četvrtka, 19. travnja, na prostoru MITEC-a (Malaysia International Trade and Exhibition Centre) naći će se ukupno 1.500 izlagača iz 50 zemalja, a organizatori računaju na oko 50.000 posjetitelja iz 70 država širom svijeta. Paralelno uz DSA, po prvi puta je organiziran i sajam NATSEC Asia 2018 (National Security Asia 2018), kao platforma za sve sudionike koji se bave pitanjima nacionalne sigurnosti u regiji (vojska, policija, obavještajne službe i sigurnosne agencije), te se u radu susreću s novim i nepoznatim prijetnjama.

Ministar obrane Malezije – glavni domaćin DSA 2018 (Photo: Facebook)

U govoru na svečanosti otvorenja sajma, malezijski ministar obrane Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein podsjetio je na brojne događaje – od katastrofalnog tsunamija u Aziji do Arapskog proljeća, te od globalne ekonomske krize pa sve do terorističkih napada „vukova samotnjaka“ u svjetskim centrima poput Pariza, Sidneya, Istanbula ili Bangkoka – koji pokazuju da je nesigurnost nova norma u današnjem svijetu, bilo u politici, ekonomiji ili pak obrani.„Ovi događaji prisilili su globalno stanovništvo na prihvaćanje neizvjesnosti kao trajnog dijela našeg života. Jedini način da krenemo naprijed je da budemo spremni u svakome trenutku“, rekao je malezijski ministar obrane na svečanom otvorenju priredbe DSA 2018.

Dio zemalja-sudionica na DSA 2018 (Photo: Facebook/Croatian Embassy in Malaysia)

Na ovogodišnjem DSA i NATSEC-u prezentirana je najsofisticiranija oprema i naoružanje, kao i sustavi za elektroničko ratovanje na kopnu, moru i u zraku, sustavi za cyber-security, za humanitarnu pomoć i pomoć u slučaju katastrofa, kao i oprema te naoružanje za policiju i domovinsku sigurnost. Ovogodišnjom  priredbom (16. po redu) DSA obilježava 30. obljetnicu svog osnutka 1988. godine, a na glasu je kao jedan od najuspješnijih programa za VVIP-delegacije (Very Very Important Person). Prvoga dana sajam je pohodilo oko 13.000 posjetitelja, a najavljen je i dolazak 10 ministara obrane i 350 stranih delegacija. Glavni cilj većine sudionika-izlagača i zemalja-sudionica je rasprava te pronalaženje najpraktičnijih i najučinkovitijih mjera za zaustavljanje ekstremizma u regiji jugoistočne Azije.

Po prvi puta na sajmu Defence Service Asia sudjeluju i dvije tvrtke hrvatske obrambene industrije – DOK-ING i HS Produkt, obje na izričit poziv malezijskih domaćina. DOK-ING već više od godinu dana surađuje s Malezijom, što je rezultiralo prodajom multifunkcijskog robotskog sustava MVF-5 U3 Kraljevskoj policiji Malezije, koja ga je potom ponosno pokazala na prošlogodišnjoj paradi povodom Nacionalnog dana Malezije. Kraljevska policija izuzetno je zadovoljna suradnjom s tvrtkom DOK-ING, a još je zadovoljnija njihovim robotom kojeg koriste za sve moguće namjene, i to širom Malezije. Prvog dana DSA DOK-ING-ov sajamski prostor posjetila je i delegacija Vijetnama, na čelu s načelnikom Stožera vijetnamske Narodne armije, koja je iskazala ozbiljan interes za ovaj hrvatski multifunkcijski robotski sustav. Za posjet vijetnamske delegacije djelomično je zaslužan i sam hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, koji je svom vijetnamskom kolegi poslao pismo s pozivom da posjeti DOK-ING-ov izložbeni prostor na DSA 2018.

Veleposlanik RH u Maleziji Krešo Glavač Jones i predstavnici tvrtke DOK-ING s vojnom delegacijom Vijetnama (Photo: Facebook/Croatian Embassy in Malaysia)

Kraljevska policija Malezije zainteresirana je i za asortiman karlovačkog HS Produkta, koji je poput DOK-ING-a dobio poseban poziv organizatora za sudjelovanje i prezentaciju svoje opreme na DSA 2018. Uz to, treba spomenuti da Hrvatska na ovom azijskom sajmu ima i trećeg predstavnika – samoborski Dekod telekom d.o.o.

Gužva na izložbenom prostoru HS Produkta (Photo: Facebook/Croatian Embassy in Malaysia)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.