Obrambena industrija RH na izložbi inovacija ARCA 2015

 

Proteklih se dana u zagrebačkom Boćarskom domu održavala 13. međunarodna izložba inovacija ARCA 2015. Manifestacija u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike počela je u četvrtak, 15. listopada, a završila jučer, u nedjelju 18. listopada, proglašenjem najboljih inovativnih rješenja. Više od 250 inovatora iz zemlje i svijeta pokazalo je oko 200 inovacija, a cijela ovogodišnja ARCA bila je posvećena mladima i njihovim projektima.

Među izlagačima našli su se i predstavnici hrvatske obrambene industrije – zagrebački DOK-ING i Brodarski institut, karlovački HS Produkt koji je izlagao zajedno s Udrugom inovatora Karlovačke županije, te Šestan-Busch iz Preloga. S rješenjima koja bi pomogla obrambeno-sigurnosnom sektoru pojavili su se neki netipični subjekti, poput Tekstilno-tehnološkog fakulteta, koji je predstavio „Integrirani tehnički podsustav za inteligentnu vojni zaštitnu odjeću“, dok je karlovački ALSTOM izložio „Plutaču na daljinsko upravljanje za spašavanje utopljenika“. Što se „klasičnih“ domaćih obrambenih tvrtki tiče, upravo su DOK-ING i Šestan-Busch veterani izlaganja na izložbi inovacija ARCA, a njihovi su proizvodi te inovativna rješenja tijekom 13 godina organiziranja ovakvih izložbi itekako prerasli hrvatske granice. Brodarski institut predstavio je svoj civilni program, „Inovativnu malu brodogradnju“, s Antom Zaninovićem kao autorom inovacije, dok je HS Produkt predstavljao „Rastavljivi donosač streljiva – pištolj XDS“ i dizajn jurišne puške VHS-2.

O dizajnu i prednostima jurišne puške VHS-2 već smo pisali, pa ćemo samo podsjetiti da je Ivan Ferko kao autor ovog inovativnog rješenja tu pušku zamislio s potpunom mogućnošću prilagodbe za ljevorukog i desnorukog korisnika. HS Produkt se na izložbi ARCA 2015 natjecao i s unaprijeđenim rastavljivim donosačem streljiva smještenim unutar spremnika streljiva za pištolj XDS, autora Marija Špine. Ova donosač streljiva sastoji se od tijela i izmjenjive pločice, koja se po istrošenosti može zamijeniti novom, budući da nije trajno vezana za tijelo donosača.

DOK-ING je u natjecateljski dio za najbolje inovacije prijavio „robotsku ruku“, alat koji se može namontirati na njihov mobilni robotski sustav MV-4 za razminiranje. „Robotska ruka“ je multifunkcionalna hidraulična alatka s manipulatorom i mehaničkim adapterom za dodatne alate (npr. košaru), s ugrađenom kamerom i sposobnošću da pregledava i čisti eksplozivna sredstva. DOK-ING je inače prva hrvatska tvrtka koja je ovoga proljeća osvojila i prestižnu nagradu „European Business Awards“, u kategoriji najboljeg poslovanja godine kompanija s prihodima do 25 milijuna eura.

Robotizirani sustav za razminiranje tvrtke DOK-ING, ASDA 2015. u Splitu

Robotizirani sustav za razminiranje tvrtke DOK-ING, ASDA 2015. u Splitu

Šestan-Busch je za predstavljene inovacije i nagrađen na ARCA 2015.

Preloški Šestan-Busch prikazao je zaštitni balistički prsluk CS88, autora Alojzija Šestana i Dražena Frkovića, koji pruža cjelokupnu balističku zaštitu torza te kritične točke područja oko ruku, što nije slučaj kod standardnih prsluka. Inovatori su osmislili poseban, anatomski dizajniran balistički zaštitni panel ispod i oko ruku, što je posebno zanimljivo pripadnicima vojske i policije. Drugo Šestan-Buschevo rješenje primjerenije je za civilne svrhe, prvenstveno službama koje se bave zaštitom i spašavanjem, a onda i planinarima, građevincima te svima ostalima kojima treba kvalitetna zaštita glave s dodatnom opremom. To im sada pruža ŠB zaštitna kaciga CK-STIS, autora Alojzija Šestana i Bože Bujanića, izrađena od posebnog kompozitnog materijala ojačanog staklenim vlaknima visokog stupnja samogasivosti. Od dodatne opreme, ova kaciga može se „pohvaliti“ bočnim nosačima za „Picatinny“ vođice (MIL-STD-1913 – na koje se onda pričvršćuju kamere visoke razlučivosti ili LED svjetiljke), te identifikacijsko-lokacijskim treperavim svjetlima i reflektirajućim trakama, kao i posebnom unutarnjom opremom radi osiguranja apsorpcije potencijalne energije udara i opće ugode nošenja.

Tu treba još reći i da „glava“ ove uspješne međimurske tvrtke, Alojzije Šestan, nosi titulu „viteza hrvatskog inovatorstva“, te da ga je Belgijska komora inovatora nagradila posebnim priznanjem „Merit of invention“, koje se dodjeljuje „izuzetnim inovatorima, te pojedincima koji svojim položajem u državi bitno utječu na stvaranje povoljnog okruženja za unapređenje inovatorstva kao najvišeg dostignuća ljudskog uma“.

Ovogodišnja međunarodna izložba inovacija ARCA 2015 završila je jučer, dodjelom Grand Prixa za najbolju inovaciju inovatorici Bernardi Cecelji za inovativni madrac Cool Vision. Osim glavne nagrade, dodijeljene su i zlatne, srebrne i brončane medalje. Zlato su osvojile tvrtke PIP, HS Produkt, Razvojni tim Končar-Inženjering za energetiku i transport, Citus, Šestan-Busch, Altpro i Tehnix.

Robot Hexapod, iz okvira edukacijskog programa STEMI

Ovogodišnja ARCA te još neki slični sajmovi inovacija pokazali su da hrvatski inovatori ozbiljno razmišljaju i o inovativnim rješenjima primjenjivima na području obrane i sigurnosti. To je brojnim nagradama za „infraredesign maskirnu uniformu“ pokazala ekipa s Tehničkog veleučilišta okupljena u FotoSoftu, ali i inovator Slobodan Rajić koji se nedavno vratio s Tajvana nagrađen za antiterorističku bravu za šahtove. Iako se vani za ovakve vrste inovacija vodi žestoka borba, u Hrvatskoj je do sada praksa bila dvojaka – ili su nagrađivani inovatori ostali tek neshvaćeni teoretičari, ili su ovakve vrste inovacija bile rezervirane za usku upotrebu pri domaćim perjanicama obrambene industrije. Zato je konferencija pod nazivom „Innovation – Driven Defence Enterpising“, koja se upravo održava na HVU u Zagrebu, moguća prekretnica u odnosu znanosti, inovacija i obrambenog sektora.

——————-

Roboti Hexapod iz sustava STEMI.education

——————-

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.