Izvoz naoružanja – isti kao 2014.

 

Kao i proteklih godina, i ovih je dana državno poduzeće “Agencija Alan d.o.o.” u javnost izašlo s već pomalo tradicionalnim pregledom neslužbenih podataka o vrijednosti potpisanih izvoznih ugovora hrvatskog oružja i vojne opreme u 2015. godini. Prema tom, inače prilično pouzdanome izvoru, obrambena industrija RH prošle je godine izvezla roba u vrijednosti od oko 1,5 milijarde kuna. Time je vrijednost ove privredne djelatnosti bila u grubim crtama na razini izvoza u prethodnoj, 2014. godini – o čemu smo već pisali na stranicama portala Obris.org. Stabilizacijom izvoza u ovim financijskim gabaritima zaustavljen je rast koji je domaća obrambena industrija bilježila od 2012. godine. Tada se hrvatski izvoz kretao u vrijednosti od 880 milijuna kuna, da bi već sljedeće, 2013. godine, narastao na milijardu i 100 milijuna kuna.

Tijekom prošle godine, hrvatsko oružje i vojna oprema otišli su u zemlje NATO saveza i Europske unije, ali i na tržišta Afrike, Azije, Južne i Sjeverne Amerike, pa čak i u Australiju i Novi Zeland. Kao i do sada, najznačajnije izvozno tržište za hrvatske proizvođače vojnih roba predstavljaju Sjedinjene Države, gdje je ostvarena najveća vrijednost potpisanih ugovora za izvoz pištolja (što je već uobičajen rezultat poslovanja karlovačkoga HS Produkta), te održavanje vojnih brodova (gdje je bilo teško previdjeti veliki posao obavljen tijekom prošle godine u riječkome brodogradilištu Viktor Lenac). Uz to, Agencija Alan ističe i vrijedan ugovor o izvozu strojeva za razminiranje, koji je tvrtka DOK-ING potpisala s kupcima iz Saudijske Arabije.

Ukupno gledano, izvozna tržišta za hrvatske vojne proizvode u 2015. godini bile su Albanija, Australija, Austrija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Belgija, Bugarska, Češka, Čile, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Indonezija, Irak, JAR, Kamerun, Kenija, Kolumbija, Kosovo, Kuvajt, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Makedonija, Malezija, Novi Zeland, Njemačka, Pakistan, Peru, Poljska, Rumunjska, SAD, Saudijska Arabija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Švicarska, Togo, Turska, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina.

Od ukupnosti proizvođača naoružanja i vojne opreme u Republici Hrvatskoj tijekom 2015. godine, prema navodima Agencije Alan, posebno su se istaknule karlovačka tvrtka HS Produkt d.o.o. (izvoz pištolja i jurišnih pušaka u raznim inačicama), tvrtka Šestan-Busch d.o.o. iz Preloga sa svojim kacigama i zaštitnom opremom, te DOK-ING d.o.o. iz Zagreba, koji proizvodi razne robotizirane strojeve – pa i one namijenjene poslovima razminiranja.

Ovi su dobri poslovni rezultati postignuti kvalitetnom proizvodnjom, ali i učestalom prisutnošću na domaćim i međunarodnim specijaliziranim sajmovima vojne opreme i naoružanja. Uz sajam ASDA, koji je 2015. po treći put bio održan u Splitu, hrvatska se obrambena industrija predstavila i na sajmu IDEX 2015. u emiratu Abu Dhabi krajem veljače 2015. godine, na sajmu MILIPOL u Parizu sredinom studenoga, kao i na priredbi Gulf Defense & Aerospace 2015. održanoj u prosincu prošle godine u Kuvajtu. U tom se stilu u 2016. godini planira i sudjelovanje hrvatskih izlagača na međunarodnoj izložbi naoružanja i vojne opreme Eurosatory, zakazanoj za sredinu lipnja u Parizu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.