DOK-ING u izraelskom offsetu

 

Mogu li hrvatski proizvođači domaće obrambene industrije biti ravnopravan igrač na globalnom tržištu? Pita li se Željka Pavlina i Alojzija Šestana – dvojac koji već godinama pokazuje da se može nositi s najjačim svjetskim proizvođačima – reći će vam da to nije utakmica baš za svakog. U proteklih 10-ak dana Ministarstvo obrane RH i Agencija Alan iskoristili su posjete dva ministra obrane, Izraela i Njemačke, za promociju domaće obrambene industrije na najvišoj razini.

Poslovni susret izraelskih i hrvatskih tvrtki 27. rujna 2017.

Odmah nakon bilateralnih razgovora izraelskog ministra obrane Avigdora Liebermana s hrvatskim državnim vrhom, održan je poslovni susret hrvatskih i izraelskih tvrtki obrambene industrije i industrije dvojne namjene. Dok su u Zagreb pristigli predstavnici 15 izraelskih tvrtki (među kojima su bili i IAI, Elbit te Rafael), interes hrvatskih tvrtki bio je višestruko veći – na poslovnom susretu osvanuli su predstavnici čak 53 hrvatske tvrtke, te je održano sveukupno 119 već ranije dogovorenih poslovnih razgovora. „U Izraelu 700 malih i srednjih tvrtki bavi se raznim područjima visokih te informacijskih tehnologija. Glavni nam je cilj i jedan od prioriteta povećati investicije u Hrvatskoj te prenijeti tehnologiju i znanje, pri čemu je od posebnog značaja suradnja industrija dviju zemalja,“ istaknuo je u prezentaciji izraelske namjenske industrije Mishel Ben Baruch, direktor SIBAT-a, Agencije za međunarodnu suradnju pri izraelskom Ministarstvu obrane.

Vjekoslav Majetić s Alojzijem Šestanom (Šestan-Busch) i Ivicom Nekićem (Agencija Alan)

Među predstavnicima hrvatske obrambene industrije bio je i Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik tvrtke DOK-ING, koja predstavlja upravo ono o čemu je govorio Baruch, samo u obrnutom smjeru – malu obiteljsku tvrtku koja već par godina djeluje iz Hrvatske prema Izraelu. Štoviše, u planu je i povećanje investicija padne li hrvatski izbor baš na izraelsku ponudu borbenog aviona, najavio je za Obris.org vlasnik tvrtke DOK-ING Vjekoslav Majetić:

„Mi u Izraelu već radimo na Golanskoj visoravni dulje vrijeme – skoro 3 godine, gdje ostvarujemo s izraelskim korisnikom naših strojeva i nekakav lijepi profit, tj. nadoknadu za upotrebu naših strojeva. Izgleda da će taj stroj ostati tamo za stalno, mislim da će otkupiti taj stroj. Što se tiče daljnje suradnje, mi imamo još u pojedinim područjima aktivnu suradnju gdje izmjenjujemo dio naše tehnologije s njima i oni s nama. Ukoliko slučajno oni budu izabrani kao partner u nabavci aviona – mi ćemo sudjelovati u offset programu s dijelom naših strojeva koji bi se iz tog offset programa praktički kupili od strane onoga tko pobijedi na natječaju za nabavku aviona. U pregovorima smo baš za isto… ‘support’ jednog programa što će se upotrijebiti na vozilima Patria“.

Prezentacija MV-10 za časnike IDF-a u studenom 2013.

DOK-ING-u su se vrata u Izrael otvorila nakon sudjelovanja na Izraelskoj „CBRNe & C-IED“ („Chemical, Biological, Radiological, Nuclear and Enhanced Conventional Weapons & Counter-Improvised Explosive Device“) konferenciji, održanoj u lipnju 2013. godine, kada je ova hrvatska tvrtka dobila priliku prezentirati svoj robotski sustav za razminiranje i mogućnosti upotrebe različitog pripadajućeg alata. Pet mjeseci kasnije, u studenom 2013. godine, DOK-ING je održao prezentaciju svog tadašnjeg robota za razminiranje MV-10 pred časnicima Inženjerije Izraelskih obrambenih snaga.

O važnosti malih i srednjih tvrtki za njemačko gospodarstvo govorila je prošloga tjedna i njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen. O održavanju njemačko-hrvatskih poslovnih susreta već se naveliko razgovara, pa u tom svjetlu nije bio iznenađenje mali taktičko-tehnički zbor koji je povodom njenog posjeta priredilo Ministarstvo obrane – iako prvi takvog tipa organiziran prilikom nekog ministarskog posjeta. Njemačka ministrica susrela se i s predstavnicima hrvatske obrambene industrije, a vlasnik tvrtke DOK-ING Vjekoslav Majetić nada se da je to dobar uvod za ulazak na njemačko tržište:

Ursula von der Leyen, Vjekoslav Majetić i Damir Krstičević pred robotskim sustavom tvrtke DOK-ING

Mi smo već u Austriji na austrijskom tržištu prisutni s Ministarstvom obrane za zaštitu shooting range-a, znači onih dijelova gdje se rade testiranja oružja i čišćenje poslije toga, gdje koriste naše strojeve. Austrija ih je već nabavila, a s Nijemcima smo u pregovorima… tako da je nama posjeta ministrice obrane Njemačke dobrodošla da prezentiramo još naše mogućnosti koje imamo. Nadamo se da će iz tog proizići nekakva narudžba, temeljem potreba koje imaju za zaštitu svojih objekata koje imaju u upotrebi“.

Upravo za izloženi DOK-ING-ov stroj ministrica von der Leyen pokazala je možda najveće zanimanje, no tek će se vidjeti hoće li najavljena njemačko-hrvatska poslovna konferencija otvoriti kakve nove poslovne prilike na njemačkom tržištu.

Nova prilika ukazuje se na istoku Europe – na okupiranom dijelu istočnog Krima, u gradu Kerču, tijekom kolovoza i rujna ove godine DOK-ING-ov robot MV-4 po prvi je puta korišten u velikoj akciji razminiranja tamošnje tvrđave. Razminiranje je vodio  – Centar za spasilačke operacije visokog rizika LIDER, ustrojen pod okriljem Ministarstva Ruske Federacije za civilnu obranu, krizne situacije i uklanjanje posljedica prirodnih katastrofa, a stroj MV-4 dobio je velike pohvale kao visoko učinkovit s minimalnom opasnosti za osobu koja njime upravlja. Pred tvrtkom DOK-ING nastavak je posla u Maleziji, gdje je na nedavnoj paradi predstavljen hrvatski stroj kao prinova malezijske policije. Riječ je o unaprijeđenom robotskom sustavu u koji Majetić polaže puno nade:

„Malezija da – još je u narudžbi više vozila. Mi smo u stalnim pregovorima oko baš ovog stroja što smo prezentirali ovdje, koji služi za zaštitu objekata u nekakvim borbenim ili incidentnim situacijama. Mislimo da će to biti jedan od glavnih proizvoda koji će zamijeniti već dugo etablirane proizvode MV-4, MV-10 na svjetskom tržištu, gdje smo stvarno popunili sve moguće kapacitete. Pojavljuje se više od 30-ak zemalja koje su imale minski problem i kojima pomažemo da ih očiste. Ovaj bi bio jedan kao preventivni uređaj, stroj, koji bi praktički trebao služiti u nekakvim havarijskim situacijama, incidentima koji su nepredvidivi“.

Dok istodobno posluje na nekoliko kontinenata, DOK-ING je minimalno prisutan na domaćem, hrvatskom tržištu. Jedina je iznimka od srpnja ove godine sustav MVF-5, stavljen na raspolaganje Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.