DOK-ING stroj na paradi u Maleziji

 

Posljednjeg dana kolovoza, u četvrtak 31. kolovoza, na Trgu Merdeka u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru održala se parada povodom Nacionalnog dana Malezije. Ove godine Malezija slavi 60. obljetnicu neovisnosti pod sloganom „Negaraku Sehati Sejiwa“ („Moja zemlja – jedno srce, jedna duša“), kojim se promovira duh solidarnosti, razumijevanja i zajedništva. Svečano obilježavanje ove okrugle obljetnice bilo je prožeto nostalgičnim prisjećanjima na 31. kolovoza 1957. godine, kada je donesena Deklaracija o neovisnosti Malezije, kao i na godine koje su uslijedile. Na njemu je, među ostalim, publici predstavljena i tzv. „Ekipa F“, specijalna jedinica osnovana 1971. radi eliminacije komunističkih prijetnji, te raspuštena u svibnju 1995. Na svečanosti je bilo prisutno 58 preživjelih članova jedinice, koje je publika pozdravila velikim ovacijama.

Osim prošlosti, organizatori su nastojali pokazati i nešto aktualnijih trenutaka. U sklopu slavlja održana je i parada na kojem su razne malezijske snage sigurnosti predstavile više od 300 raznih sredstava. Tako su malezijske Oružane snage predstavile svoje posljednje nabavljeno vozilo – oklopno vozilo 4×4 „Lipan Bara“, dok je malezijska Kraljevska policija po prvi puta javno pokazala robotsko vozilo MVF-5 U3 naše tvrtke DOK-ING. Također, malezijsko Ratno zrakoplovstvo u zrak je diglo i novije i neke starije letjelice, a zrakoplov Su-30MKM izveo je prigodni akrobatski show. Točno 1.000 pripadnika Oružanih snaga Malezije izvelo je tzv. „silent drill“.

Novi DOK-ING-ov robotski sustav za Maleziju nije prošao nezamijećen, štoviše njime se na društvenim mrežama nije pohvalilo samo Veleposlanstvo RH u Maleziji i tamošnji hrvatski veleposlanik Krešimir Glavač, nego i sama Kraljevska policija. Multifunkcijski robotski sustav hrvatske tvrtke DOK-ING koristi policijska Jedinica za eksplozive pri Odjelu za strateške resurse i tehnologiju. DOK-ING je započeo s isporukom sustava MVF-5 U3 u prosincu 2016. godine, nakon što je to vozilo prošlo inspekciju predstavnika malezijske Policije i Ministarstva vanjskih poslova Malezije, koji su upravo zbog toga boravili u Zagrebu krajem studenog i početkom prosinca prošle godine. Tada je bila provedena kontrola svih funkcija, kao i pripadajućeg zapovjednog mjesta, a nakon zelenog svjetla DOK-ING je započeo s isporukom za Maleziju. To je prvi takav sustav prodan u Maleziju, pa ne čudi ni iskazani lokalni ponos nakon što je MVF-5 prošao ulicama Kuala Lumpura tijekom parade za državni praznik.

Inspekcija sustava MVF-5 za Maleziju (Photo: DOK-ING)

Inače, MVF-5 je u ponešto jednostavnijoj verziji od početka srpnja ove godine na raspolaganju i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje RH.

 

(*Photo: Veleposlanstvo RH u Maleziji i Polis Diraja Malaysia/Facebook)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.