DSA 2018 – izniman interes za DOK-ING i HS Produkt

 

Jučer je u Maleziji okončan 16. po redu međunarodni sajam vojne i policijske opreme DSA 2018 (Defence Services Asia 2018), kao i po prvi puta održan NATSEC 2018 (National Security Asia 2018). Domaćini i suorganizatori – Malezijsko Ministarstvo obrane, Malezijske oružane snage i Kraljevska policija Malezije – izuzetno su zadovoljni odazivom na ova dva sajma, te su već najavili održavanje sljedećeg DSA i NATSEC-a za travanj 2020. (konkretno, od 20. do 23. travnja 2020. u Kuala Lumpuru). Sklop DSA i NATSEC Asia peti je svjetski sajam naoružanja i opreme – prve 4 pozicije na toj neformalnoj ljestvici drže pariški Eurosatory (International Land and Airland Defence and Security Exhibition), IDEX (International Defence Exhibition & Conference) iz Abu Dabija, turski IDEF (International Defence Industry Fair) i DSEI (Defence and Security Equipment International) iz Velike Britanije.

Dok još traje prebrojavanje posjetitelja – a očekuje se da će on dostići planirani broj od 50.000 – nedvojbeno je da je na sajmu sudjelovalo 1.500 izlagača, od čega je njih 75 posto bilo iz inozemstva (ukupno 45 država). Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Italija imali su najveće izložbene prostore, a među onima koji su prvi puta izlagali na DSA su Oman, Tajland i već spomenuti Ujedinjeni Arapski Emirati, te naravno Hrvatska, čije su dvije predstavnice obrambene industrije – DOK-ING i HS Produkt – dobile posebni poziv organizatora na ovogodišnji sajam.

Na 4-dnevnom azijskom sajmu malezijska Vlada je kroz Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane potpisala poslove u vrijednosti od 17,8 milijardi RM (malezijski ringgit, 1RM, iznosi 0,26 USD), odnosno 4,628 milijarde američkih dolara, što je enormno povećanje u odnosu na DSA 2016, kada je vrijednost potpisanih ugovora iznosila 2,9 milijardi RM. Ovih 17,8 milijardi RM raspodijeljeno je kroz 8 potpisanih ugovora, 3 memoranduma o razumijevanju, 11 pisama o prihvaćanju (Letters of Acceptance – LoA) i 1 sporazum. Ministar obrane Malezije Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein najavio je da je dogovoreno i 6 offset-programa, u vrijednosti od oko 14,4 milijardi RM. Offseti su, smatra Hishammuddin, najbolja alternativa za jačanje obrambenih sposobnosti zemlje u smislu usvajanja najnovijih vojnih tehnologija od nekoliko vodećih obrambenih zemalja, uključujući tu prijenos tehnologije i „know-how“ lokalnim industrijama kako bi se smanjila ovisnost o stranim tvrtkama.

Tvrtka DOK-ING uspješno surađuje s Malezijom (Photo: Facebook/DOK-ING)

Hrvatskim tvrtkama DOK-ING i HS Produkt ovo je bilo prvo sudjelovanje na DSA 2018. Kako smo već pisali na Obris.org, DOK-ING već ima iskustvo poslovanja s Kraljevskom policijom Malezije, i moguće je da se ona i dodatno proširi. HS Produkt tek otvara tu mogućnost – malezijska Policija itekako je još prošle godine pokazala interes za pištolje HS Produkta, pa ni ne čudi da je upravo ova karlovačka firma dobila poseban poziv za sudjelovanje na DSA 2018. Da Malezijci ozbiljno računaju na HS Produkt pokazalo se već drugog dana sajma, kada je malezijski princ i prijestolonasljednik Tengku Abdullah ibni Sultan Ahmad Shah došao na izložbeni prostor HS Produkta i prisustvovao kratkoj prezentaciji karlovačke opreme.

Malezijski princ s demonstratorima HS Produkta Franjom Nađem i Dubravkom Gvozdanovićem, te s veleposlanikom RH u Maleziji Krešom Glavačem Jonesom (Photo: Twitter/Krešo Glavač Jones)

Veliki interes za proizvode HS Produkta (Photo: Facebook/Veleposlanstvo RH u Maleziji)

Veleposlanstvo RH u Maleziji uspješno predstavlja Hrvatsku (Photo: Facebook/Veleposlanstvo RH u Maleziji)

Zanimanje za DOK-ING i HS Produkt tijekom 4 dana sajma bilo je iznad očekivanja, i to ne samo od strane malezijskih domaćina, već i od delegacija iz većine južnoazijskih zemalja. Da taj dio svijeta ima veliki gospodarski potencijal na vrijeme su prepoznale nama bliska Mađarska, Češka, Poljska i Srbija, koje su tijekom posljednjih godinu i pol na najvišim državnim razinama (od Orbana, Zemana i Dude, pa sve do Ivice Dačića) posjetile pojedine zemlje ove azijske regije. Što se Hrvatske tiče, veleposlanstvo RH u Maleziji i hrvatski veleposlanik Krešo Glavač Jones zaista razumiju ulogu gospodarske diplomacije i način na koji se RH treba predstavljati u tom dijelu svijeta, pa je i njihov napor doveo do toga da predstavnici hrvatske obrambene industrije sjednu za stol s predstavnicima malezijske vlade. No tom trudu treba i dodatni vjetar na leđa – ozbiljna Vladina delegacija na turneji po jugoistočnoj Aziji itekako bi otvorila još neka vrata. Zato treba pozdraviti i napor, makar simboličan, koji je uoči održavanja sajma DSA 2018 uložilo Ministarstvo obrane RH i sam ministar Damir Krstičević, pisanim pozivom ministru obrane Vijetnama da posjeti hrvatske izlagače.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.