Poginuli mađarski vojnici prebačeni u Szolnok

 

Posmrtni ostaci mađarskih vojnika poginulih u prošlotjednoj nesreći helikoptera H145 danas su stigli u zrakoplovnu bazu Szolnok nakon što su svečano i s vojnim počastima ispraćeni iz Zračne luke Split. Kapetan Ádám Radnai, prvi poručnik Dávid Konrád i narednik Tamás Lőrincz prevezeni su helikopterom Mi-17 mađarskih Zračnih snaga u Szolnok gdje je bazirana 86. Helikopterska eskadrila József Kiss kojoj su pripadali i poginuli zrakoplovci. Tri lijesa prekrivena mađarskim državnim zastavama dočekali su njihovi kolege u počasnom stroju, a uz orkestar Zračnih snaga prepraćeni su u jedan od hangara. Osim vojnika iz same baze, posmrtne ostatke poginulih dočekali su i ministar nacionalne obrane Kristóf Szalay-Bobrovniczky, general-pukovnik Gábor Böröndi, načelnik Glavnog stožera OS Mađarske, te Ferenc Szalay, gradonačelnik Szolnoka (Fidesz-KDNP). “Danas je dan žalosti, posmrtni ostaci trojice herojskih suboraca i mađarskih vojnika danas su vraćeni kući iz Hrvatske. Obiteljima poginulih bit će pružena sva moguća pomoć”, obećao je Szalay-Bobrovniczky.

Kapetan Ádám Radnai

Potpukovnici Roland Kálinger i László Mészáros, kapelani u bazi Szolnok, nazvali su preminule herojima: “Tri hrabra pilota učinila su ono što je njihova država zahtijevala, žrtvujući pritom svoje živote. Znali su da je letenje ‘opasna operacija, ali nisu oklijevali ispuniti svoj zadatak’”. “Nema vojnika u Szolnoku koji ovaj gubitak ne smatra osobnim gubitkom, nema ‘pravog suborca’ u Mađarskim obrambenim snagama koji ne osjeća bol i tugu. Unatoč najmodernijoj tehnologiji i najboljoj pripremi, ljudski je život krhak i prolazan. Imajući to na umu, vojnici su služili svojoj domovini, takvi ljudi se nazivaju herojima”, istaknuli  su vojni kapelani.

Prema životopisima poginulih koje je objavilo mađarsko Ministarstvo nacionalne obrane, kapetan Ádám Radnai bio je časnik s 11 godina iskustva u mađarskim Oružanim snagama i 5 godina u helikopterskoj bazi u Szolnoku, gdje je prošao preobuku za pilota helikoptera jedne od transportnih eskadrila. Prije 3 godine, 2020., prošao je preobuku za helikopter H145M, i od onda  je  letio na tom tipu letjelice. Prvi poručnik Dávid Konrád u Oružanim je snagama od 2016., a u bazi Szolnok od 1. rujna 2019. Konrád je sudjelovao u razvoju zračnih sposobnosti za specijalne operacije od samog početka, a u travnju ove godine stekao je redovnu temeljnu operativnu osposobljenost u sustavu zadaća za specijalna djelovanja. Narednik Tamás Lőrincz dočasnik je mađarskih Oružanih snaga od 1995. godine, a od kolovoza 2004. bio je tehničar u  jednog od eskadrila transportnih helikoptera u Szolnoku. Bio je 3 puta u misiji u Afganistanu, i sudjelovao je na brojnim međunarodnim vježbama te obukama.

Izvlačenje preostalih dijelova mađarskog helikoptera koji se srušio kod Drniša završeno je u ponedjeljak 26. lipnja 2023. godine u prijepodnevnim satima, a pripadnici OS RH i pripadajuća tehnika vraćeni su u matične postrojbe, priopćilo je u ponedjeljak hrvatsko Ministarstvo obrane. U akciji izvlačenja mađarskog helikoptera iz kanjona rijeke Čikole tijekom proteklih dana sudjelovalo je do 70 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za potporu, Vojne policije i Operativnog vatrogasnog zapovjedništva te pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici, vatrogasci i pripadnici HGSS-a. Na rastavljanju posljednjih dijelova helikoptera su bili su angažirani i njemački zaposlenici tvrtke Airbus. Mađarski ministar obrane Kristóf Szalay-Bobrovniczky danas je rekao da istraga o  okolnostima nesreće u Hrvatskoj još uvijek traje: “Tragedija se dogodila na izuzetno teškoj terenskoj dionici, javnost će biti obaviještena o rezultatima očevida kada budemo imali više informacija”.

 

*Photo: Honvedelem.hu

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.