Hrvatski AVPD tim u zaštiti broda

 

Četvrti hrvatski AVPD tim napokon je 7. srpnja započeo sa zadaćom zaštite broda MV Juist, koji za UN-ov Svjetski program za hranu (World Food Programme – WFP) opskrbljuje Somaliju i susjedne države. Njegovih 12 članova trebalo je preuzeti zadaću u ovoj EU operaciji još u travnju ove godine, no to se odužilo zbog problema uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19. Konačno, krajem lipnja se zahvaljujući pomoći španjolskih Oružanih snaga uspjelo organizirati prijevoz hrvatskog AVPD tima prema bazi u Džibutiju, gdje su se i ukrcali na UN-ov brod te počeli rad.

Teretni brod MV Juist, koji plovi pod pogodovnom zastavom karipske države Antigua i Barbuda, dovršio je 23. srpnja utovar tereta u kenijskoj luci Mombasa, da bi tijekom idućih dana pod budnom hrvatskom zaštitom stigao pred luku glavnog somalskog grada Mogadišua. Tijekom tog puta dugog preko 900 kilometara pređen je ekvator, a brod je iz nominalne zime na polasku (+28 stupnjeva Celzijusa) dolaskom pred Mogadišu uplovio u inače vruće somalsko ljeto sa danas iznimno podnošljivih oblačnih +25 stupnjeva Celzijusa. Dok MV Juist ondje na vezu samo nekoliko kilometara ispred luke čeka istovar, EU NAVFOR Somalia objavio je danas prijepodne i fotografiju pripadnika OS RH na poslu.

Uz to je objavljen i komentar:

Svako #EUNAVFOR sredstvo je važno i bitno za obavljanje misije. Autonomni zaštitni tim na brodu MV Juist neposredno štiti ovo plovilo. Glavna zadaća #OpAtalanta je zaštita #WFP brodova, ali i drugih ranjivih plovila u #AdenskomZaljevu. AVPD timovi su ključni za pružanje te zaštite, budući se ukrcavaju na te brodove i djeluju kao njihovi branitelji. Cijenimo njihov doprinos tijekom proteklih mjeseci, pod teškim uvjetima u kojima oni žive i rade“.

 

*Photo: EU NAVFOR Somalia – ATALANTA

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.