Lieberman: zajedno protiv islamskog terora

 

Jedna godina, dva ministra, tri susreta, uznapredovala suradnja. To je ukratko opis dosadašnjih odnosa dvaju ministara obrane, hrvatskog Damira Krstičevića i izraelskog Avigdora Liebermana koji je danas stigao u Zagreb. Za razliku od jučerašnjeg Krstičevićevog gosta, švedskog ministra obrane Petera Hultqvista, koji je u Zagreb svratio na proputovanju od Slovenije do Mađarske, Lieberman će se u glavnom gradu Lijepe naše zadržati dva dana. Pritom je današnji dan rezerviran za državni protokol i susrete na najvišoj razini (ministar obrane, premijer i predsjednica RH), dok će se sutra u Hrvatskoj gospodarskoj komori održati poslovni susret hrvatskih i izraelskih tvrtki, nakon kojeg je predviđeno i potpisivanje Sporazuma o suradnji HGK i Udruženja proizvođača Države Izrael. U tome je vidljiva i osnovna razlika u naglascima nakon susreta Krstičevića s Hultqvistom jučer i s Liebermanom danas. Jučer je u izjavama za novinare prevladavala priča o natječaju za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, dok je danas težište bilo na obrambenoj i gospodarskoj suradnji RH i Izraela, a nabava aviona spomenuta je tek minimalno. Razlika je bila i u odnosu prema medijima, gdje se jučer gosta nešto moglo i pitati, a danas uopće ne.

Nakon što je krajem prošle godine Protupožarna eskadrila iz sastava HRZ i PZO pritekla u pomoć Izraelu, i vrlo uspješno pomogla u gašenju tamošnjih velikih požara, kao da su se otvorila vrata za jačanje suradnje Hrvatske i Izraela. Temeljem memoranduma o razumijevanju i sporazuma o obrambenoj suradnji, koje su obrambeni ministri Lieberman i Krstičević potpisali u Izraelu u ožujku ove godine, počela se planirati suradnja u 20-ak područja. Iako su se prve aktivnosti najavljivale tek u 2018. godini, jedna od točaka suradnje počela se ostvarivati već početkom lipnja ove godine, kada su 2 zrakoplova CL-415 zajedno s posadama krenula prema Izraelu. No ovoga puta im je primarni zadatak bio prenošenje hrvatskih iskustava u gašenju požara pilotima izraelskih Zračnih snaga, a tek usput i nenadano ugasili su i poneki požar. Protupožarna eskadrila, ili barem njeni predstavnici, ponovno će u Izrael u listopadu ove godine, gdje će Hrvatska sudjelovati na međunarodnoj vježbi na temu gašenja požara.

Prema današnjim najavama, druga točka sporazuma o obrambenoj suradnji počet će se ostvarivati za mjesec do mjesec i pol dana.

„Razgovarali smo o edukaciji naših mladih časnika u državi Izrael i ono što je najbitnije, također, proširiti suradnju u području cybera. Također smo dogovorili da već u 11. mjesecu uputimo naša dva časnika na dodatnu edukaciju za cyber područja“,

rekao je danas novinarima hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman, koji predvodi veliku izraelsku gospodarsku delegaciju, nadovezao se s nadom kako će se hrvatsko-izraelski vojni odnosi unaprijediti kroz niz sporazuma, obuka i razmjenu iskustava na puno strateških područja. Liebermanu je u fokusu ipak borba protiv terora, prvenstveno onog islamskog, koji je i jutros bio uzrokom ubojstva 3 Izraelca na Zapadnoj obali.

„Kao što znate, mi se svakodnevno borimo protiv terora već  puno godina, uključujući i jutros. Jutros smo pretrpjeli teroristički napad na naše građane, 3 naša građana su ubijena, i danas je možda najveći izazov s kojim se suočavamo na Bliskom istoku i u Europi – islamski teror. Ako se u prošlosti to ticalo samo Izraela, a danas, žao nam je to reći, Europa je postala još jedna arena za to, i vi patite od islamskog terora, vidjeli smo zadnje događaje u Berlinu, Barceloni, u Londonu i u Nici. Cijenimo spremnost vaše zemlje da se bori protiv terora, vaši su vojnici angažirani u Afganistanu i Kuvajtu, i dio ste koalicije protiv ISIS-a. Mislim da je to još jedan mogući pravac u našoj suradnji“,

izjavio je Avigdor Lieberman.

Odmah nakon susreta s hrvatskim kolegom Krstičevićem, Lieberman je otišao u Banske dvore sastati se s premijerom Plenkovićem s kojim je, osim o protupožarnoj suradnji, razgovarao i o suradnji Izraela i Hrvatske u međunarodnim organizacijama – na polju gdje Izrael posljednjih godina ima izuzetnih problema, među ostalim i radi tvrdih stavova samoga Liebermana (koji je između 2009. i 2015. pretežito vodio vanjskoposlovni resor Izraela). Sugovornici s obje strane stola izrazili su želju za jačanjem gospodarske i obrambene suradnje, no to će ipak biti fokus sutrašnjeg gospodarskog susreta Hrvatske i Izraela u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.