I Hrvatska na vježbi “Sky Angels” u Izraelu

 

Završila je prva međunarodna vježba traganja i spašavanja (Search-and-Rescue – SAR), održana u Izraelu od 4. do 11. studenog ove godine. Uz domaće snage, predvođene tamošnjom specijaliziranom „Postrojbom 669“, u vježbi nazvanoj „Sky Angels“ sudjelovali su još i predstavnici 6 zemalja – Češke Republike, Hrvatske, Italije, Kanade, Nizozemske i SAD. Riječ je bila o jednoj od najvećih SAR vježbi u svijetu, tijekom čijeg su trajanja sudionici vježbali borbena izvlačenje u raznim okolnostima, te spašavanje civila iz nezgoda na teškom terenu. „Cilj ove vježbe je unapređivanje operativnog znanja sudjelujućih postrojbi tijekom učenja iz tuđih iskustava“, rekao je zapovjednik izraelske „Postrojbe 669“, specijalizirane za traganje i spašavanje u Izraelskom ratnom zrakoplovstvu. „Ova postrojba je odgovorna za izvlačenja i medicinske evakuacije u Izraelu. Za nas je važno da učimo od SAR postrojbi koje dolaze širom svijeta, ne bi li poboljšali naše tehnike i modele obuke“.

Ukupno dva tjedna vježbe uključivala su jedan tjedan osnovne obuke, praćen još jednim tjednom aktivnosti usmjerenih na izvršavanje konkretnih zadaća. „Glavne stvari koje smo uvježbavali bile su one koje smatramo posebno važnima u ‘Postrojbi 669’, kao što je borbeno izvlačenje tijekom operacija, izvlačenje ozlijeđenih u uvjetima urbanog ratovanja, napredna medicina u operacijama, incidenti s masovnim žrtvama, i drugo“, objasnio je zapovjednik ove međunarodno poznate postrojbe Izraelskog ratnog zrakoplovstva (IAF). Primjer jednog takvog incidenta s masovnim žrtvama, s kojim su se suočili ovi stručnjaci, odvijao se prošlog mjeseca kada su pripadnici SAR „Postrojbe 669“ i helikoptersko osoblje Izraelskog ratnog zrakoplovstva pomagali izvlačiti ozlijeđene iz autobusa koji se prevrnuo u Jordanu. „Postrojba 669“ specijalizirana je za traženje i spašavanje, ima široku lepezu operativnog znanja, što je čini jednom od najiskusnijih jedinica za provođenje naprednih tehnika borbene ekstrakcije u svijetu. „Kao dio ove vježbe, mi ćemo se udubiti u teme kao što je traženje i spašavanje za pilotima oborenih zrakoplova, njihovo preživljavanje i asimilacija. To su teme u kojima je za SAR specijalizirana ‘Postrojba 669’ vrlo koristan izvor znanja“. Sve što je viđeno na vježbi „Sky Angels“ „Postrojba 669“ mogla je primijeniti prilikom nedavnog razbuktavanja sukoba u pojasu Gaze, gdje su baš oni sudjelovali u misiji izvlačenja skupine pripadnika snaga specijalne namjene, koji su se našli pod vatrom tijekom provođenja operacije.

Opseg vježbe „Sky Angels“

Mnogo je različitih prednosti u međunarodnim vježbama, uz samo učenje od ostalih sudionika. „Ja smatram ‘Sky Angels’ vježbu izvanredno važnim događajem za postrojbu po pitanju učenja, ali glavna dodana vrijednost je održavanje međunarodne vježbe s velikim brojem zemalja sudionica. To je naša prilika da pokažemo profesionalnost, prednosti i kvalitetu pripadnika Izraelskog ratnog zrakoplovstva“, kazao je zapovjednik izraelske „Postrojbe 669“. „Ispunjava me velikim ponosom vidjeti Izrael kao domaćina osoblju iz tako mnogo država. Nije mnogo zemalja održalo vježbu ove vrste, i činjenica da mi jesmo – pokazuje snagu Izraelskog ratnog zrakoplovstva, i posebice ‘Postrojbe 669’ specijalizirane za SAR“. Pri tome, aktivnosti su obuhvaćale niz raznolikih radnih situacija u pustinjama i šumama Izraela, od pronalaženje i izvlačenja pilota koji su se morali katapultirati, urbanih borbenih scenarija u namjenskim vježbovnim naseljima, pa sve do spašavanja povrijeđenih civila iz kanjona – sve to danju i noću.

Međuljudski odnosi su također kritičan faktor za buduće operacije. „Za mene je bilo važno da postrojba uči od pripadnika međunarodnih vojnih snaga – u vježbama, doktrinama i poduci. Međusobna komunikacija je u svemu tome vrlo važna“, dodao je zapovjednik izraelskih snaga. „Jedan od glavnih ciljeva vježbe bio je uspostava dobre međuljudske infrastrukture, tako da se budemo u mogućnosti konzultirati s našim međunarodnim kolegama kada se pred nas postave operativne dileme“. Pri tome se ustrajalo na ravnomjernom formiranju specijaliziranih timova u vježbi, koji su sastavljani da sadrže balansirane mješavine pripadnika različitih oružanih snaga zemalja-sudionica. Zaključni događaj koji obuhvaća obuku u slučaju incidenta s masovnim žrtvama održan je pri kraju „Sky Angels 2018“. „Bila je to vježba visoke kvalitete, za sve sudjelujuće države i za nas kao postrojbu. Obično naše vježbe traže balans između našeg vlastitog uvježbavanja i obuke sudjelujućih posada helikoptera, što znači da je naše vrijeme na tlu obično ograničeno“, otkrio je zapovjednik postrojbe, dodajući još i: „Ova vježba je fokusirana na izvlačenje. Svi koji sudjeluju usmjereni su na ostvarivanje najviše moguće razine kvalitete same vježbe izvlačenja“. No, fokus ove vježbe bio je baš na djelovanjima na tlu, više nego na letenju.

Naglasak na raščlambi

Za SAR specijalizirana „Postrojba 669“ sudjelovala je u međunarodnoj vježbi uz bok eskadrile „Yas’ur“ (CH-53) Izraelskog ratnog zrakoplovstva iz baze Tel-Nof i eskadrile „Yanshuf“ (Black Hawk) iz baze Palmahim, 190. eskadrile („Magic Touch“) koja koristi borbene helikoptere „Peten“ (Apache), te 110. eskadrile („White Eagle“) koja koristi bespilotne letjelice „Eitan“ (Heron TP). Dok su pripadnici Izraelskog ratnog zrakoplovstva stjecali praktično znanje od međunarodnih sudionika vježbe, zapovjednik izraelske „postrojbe 669“ napominje da sve SAR postrojbe ni ne trebaju raditi na identičan način: „Već samo gledanje na to kako strano SAR osoblje radi tjera me promišljati da li su moji modeli djelovanja baš oni ispravni. ‘Postrojba 669’ nema sebi ravne u Izraelu – dakle, jedini od kojih mi možemo učiti su pripadnici međunarodnih postrojbi za traženje i spašavanje“. Moglo se čuti i kako su pripadnici “Postrojbe 669” ovdje mogli učiti NATO protokole za postupanje u operacijama traganja i spašavanja, s kojima inače nisu bili upoznati. Posljedica je to i činjenice da Država Izrael tijekom posljednjih godina sve intenzivnije surađuje s NATO savezom, budući je 2014. godine od Sjedinjenih Država priznata kao partner efektivno samo jednu stepenicu ispod punog člana ove organizacije.

Uloga osoblja za tražene i spašavanje zasnovana je na tehnikama koje se neprekidno razvijaju. Uvijek želite postati brži i bolji. Zbog toga, već ako se nauči jednu stvar od postrojbe koja je toliko iskusna kao SAR ‘postrojba 669’ – to čini ovaj cijeli dolazak vrijednim“, kazao je pukovnik Anthony Alexander, SAR časnik pri 943. skupini za spašavanje Zračnih snaga SAD. „Kao pripadnik osoblja koje se bavi traženjem i spašavanjem, mnogo je toga što se može naučiti i sadržaji se uvijek mijenjaju. Mnogo je načina da se izvedu pojedine stvari“. Bojnik Ivan Delagić, pilot helikoptera iz HRZ-a, te čelnik Odjela za spremnost i procjenu, došao je na ovu vježbu kao promatrač: „Ja sam došao ne bi li upoznao načine djelovanja Izraelskog ratnog zrakoplovstva koje je slično našim zračnim snagama. Bilo je zanimljivo vidjeti kako su profesionalni i mirni izraelski borci, bez obzira na njihove mlade godine“.

Jedna od glavnih jakih strana Izraelskog ratnog zrakoplovstva je provođenje raščlambi. To se dobro vidi i u unutrašnjem radu za SAR specijalizirane „Postrojbe 669“, koji se trenutno razvija ne bi li poboljšao baš provođenje raščlambi. Neki od alata koji im stoje na raspolaganju uključuju „GoPro“ kamere, koje nose pripadnici tijekom svake akcije; zatim snimanje radijskih komunikacija tijekom operativnih aktivnosti; i korištenje u helikoptere ugrađenih sustava za raščlambu djelovanja. Zemlje sudionice su to smatrale izuzetno zanimljivim i zato je to bilo iznimno naglašeno tijekom vježbe. Što se tiče ponavljanja aktivnosti „Sky Angels“ ubuduće, za to ima potencijala, budući su početni dojmovi domaćina i međunarodnih sudionika ove vježbe navodno bili vrlo pozitivni. Iako se početno promišljalo njeno ponavljanje za tri godine, do idućeg izdanja vježbe “Sky Angels” moglo bi doći i brže – možda i unutar iduće dvije godine.

——————————————–

 

*Photo: IAF/Noam Nachum

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.