Izrael u RH – uvertira za ugovor?

 

Jučerašnjom konferencijom obrambenih industrija završio je dvodnevni posjet izraelskog izaslanstva Republici Hrvatskoj. Veliku delegaciju predvodio je predsjednik države Reuven Rivlin, a osim političkih dužnosnika (izraelskih ministara gospodarstva i poljoprivrede, Elia Cohena i Uria Ariela) uključivala je i gospodarstvenike – proizvođače vojne industrije, te sportaše – nogometaše Hapoela, koji su uvečer 1. dana posjeta odigrali prijateljsku utakmicu sa zagrebačkim Dinamom.

Predsjednik Države Izrael Rivlin posjet Hrvatskoj započeo je u utorak, 24. srpnja, sastankom s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović, gdje je jedna od tema, ako ne i prevladavajuća, bila vojna suradnja RH i Izraela, te nastavno na nju – i gospodarska suradnja. „Imamo čvrstu osnovu za podizanje naših odnosa na stratešku razinu“, izjavila je nakon sastanka predsjednica Grabar Kitarović, dodavši da „Izrael ima u Hrvatskoj i meni osobno, prijatelja, saveznika i pouzdanog partnera, kako u EU i NATO, tako i u UN-a“. Kako je nakon sastanka Grabar Kitarović-Rivlin priopćio Ured predsjednice, čelnici država ocijenili su da nabava borbenog aviona F-16 Barak „dovodi obrambenu suradnju i odnose na potpuno novu razinu“: „Sigurno možemo reći kako ovdje nije samo riječ o prodaji vojne opreme, nego i prvom koraku ka dugotrajnom strateškom odnosu Hrvatske i Izraela“, smatra hrvatska predsjednica.

Očekuje se da će ugovor o nabavi aviona za HRZ i ostaloj vojnoj te gospodarskoj suradnji biti potpisan najesen, prilikom već ranije najavljenog posjeta izraelskom premijera Benjamina Netanyahua Hrvatskoj. Ministarstvo obrane, potvrdila je Predsjednica, zadovoljno je trenutačnim pregovorima koji bi u konačnici trebali voditi prema sklapanju G2G-ugovora. „Isto tako, vrlo sam zadovoljna što postoji veliki interes za buduće investicije i suradnju izraelske obrambene industrije u Hrvatskoj. Postoji golemi potencijal za uspostavljanje obostrano korisnih odnosa između naših industrija i obrambenih sektora“, rekla je Grabar Kitarović.

Upravo o toj vrsti suradnje i mogućnostima koje se nude i s izraelske i sa hrvatske strane razgovaralo se jučer ujutro u hotelu Westin. Tijekom posljednjih godinu dana bilo je nekoliko posjeta izraelskih vojnih proizvođača Hrvatskoj i hrvatskih Izraelu, a ova je konferencija svojevrsna rekapitulacija dosadašnjih razgovora i mogućnosti koje se nude. Neki hrvatski obrambeni proizvođači, poput tvrtke DOK-ING, već godinama rade u Izraelu, dok se druge nadaju da će buduće strateško partnerstvo otvoriti vrata i za kakve nove poslove. Ideja nije nova – već barem 2 godine domaći predstavnici obrambene industrije pozivaju da ih se uključi u budući ugovor o nabavi novog višenamjenskog aviona.

Na jučerašnjoj konferenciji obrambenih industrija sudjelovali su – s hrvatske strane Agencija Alan, Šestan Busch, HS Produkt, DOK-ING, Zrakoplovno tehnički centar, Pomorski centar za elektroniku i CS Computer System. Od izraelskih tvrtki tu su bili predstavnici IAI (Israel Aerospace Industries), Elbit Systems, Rafaela, IMI Systems (Israel Military Industries), Aeronautics-Defence Systems, Verint Systems i MER Group. Nakon uvodne prezentacije hrvatske obrambene industrije, koju je održala krovna Agencija Alan, uslijedile su pojedinačne prezentacije te sastanci predstavnika obrambenih industrija RH i Izraela, kao i predstavnika hrvatskih ministarstava s proizvođačima. „Od izraelskih tvrtki obrambene industrije, koje su u samom vrhu u proizvodnji, inovativnosti te konkurentnosti, Hrvatske očekuje investicije, prijenos znanja i tehnologija kako bi se potaknulo zapošljavanje i gospodarski rast“, rekao je u uvodnom govoru potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Danas je potpisan i Sporazum o strateškom partnerstvu između tvrtke DOK-ING i izraelske Israel Aerospace Industries za proizvodnju autonomnog robotskog sustava za djelovanje u ekstremnim uvjetima bez rizika za ljude. Ovaj sustav ima dvojnu namjenu – i vojnu i civilnu. To je samo nastavak dosadašnje suradnje DOK-ING-a i Izraela, a još prije godinu dana direktor ove hrvatske tvrtke Vjekoslav Majetić potvrdio nam je da će biti dio tzv. offset-paketa ukoliko Izrael proda avione Hrvatskoj. „Drago mi je zbog ove suradnje, a posebno mi je drago što dobivamo na uvid i upotrebu visoke izraelske tehnologije upravljanja, koje su daleko, čak i iznad našeg razvoja koji smo napravili. Vrijednost ovog zajedničkog projekta je zaista neprocjenjiva“, zadovoljno je danas rekao Majetić.

Ministar obrane Krstičević smatra da je upravo obrambena industrija prepoznata kao značajna grana gospodarstva, te područje sa znatnim potencijalom za daljnji razvoj strateškog partnerstva Hrvatske i Izraela. „Razvoj novih te naprednih oružnih sustava, tehnologija i opreme ključ su povećanja kapaciteta hrvatske vojne industrije, jer se samo s dodatnom vrijednošću konačnog proizvoda hrvatski gospodarstvenici mogu nametnuti na svjetskom tržištu“, smatra Krstičević.

Kako strateško partnerstvo podrazumijeva jednaku ili sličnu suradnju u oba pravca, pitanje je što i koliko Hrvatska može ponuditi jednom velikom i obrambeno jakom Izraelu. Predsjednica Grabar Kitarović uvjerena je u jačanje suradnje na nekim drugim područjima – prije svega u građevinarstvu, brodogradnji, proizvodnji namještaja i sličnim djelatnostima. Ministri poljoprivrede Hrvatske i Izraela, Tolušić i Ariel, jučer su razgovarali o proširenju suradnje temeljem ugovora potpisanog u studenom 2017. godine. Tu je riječ prije svega o prijenosu znanja i iskustva na području navodnjavanja. „Trenutni razmjer trgovine ne odražava sve trgovinske potencijale između zemalja. Dolazak gospodarske delegacije pokazuje namjeru da plasiramo Hrvatsku kao odredište za izraelske izvoznike“, izjavio je ministar gospodarstva Države Izraela Eli Cohen. Aktualna trgovinska razmjena Hrvatske i Izraela iznosi skromnih 50 milijuna dolara, a hrvatska predsjednica vjeruje da se ona može podići na barem 200 milijuna dolara, i više.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.