“SAD nude ganz novi F-16”

 

Samo dan nakon što su u Ministarstvu obrane otvorene ponude za novi višenamjenski borbeni avion za potrebe HRZ-a, ministar obrane Damir Krstičević nakon susreta s njemačkom ministricom Ursulom von der Leyen otkrio je i kakav avion svaka od 4 zemlje-ponuditeljice nudi Hrvatskoj. Unatoč do sada uvriježenim mišljenjima da se od 4 ponude tek jedna odnosi na novi zrakoplov, od jučer je ponuda drugačija – 2 nova i 2 stara, odnosno polovna.

„Iz onih ponuda što imamo – Sjedinjene Američke Države nam nude novi F-16. (…) Novi, ganz novi. (…) Novi F-16. Država Izrael – polovni F-16 C-varijante. Država Grčka – polovni F-16 C-varijante. I država Švedska – novi Gripen,“

nabrojio je Krstičević jučer pristigle ponude. Kao što je poznato, ponude su otvarane abecednim redom, pred predstavnicima zemalja-ponuditeljica:

„Svi su imali po sat i pol vremena prezentirati svoje ponude. Na otvaranju su bili predstavnici Ministarstva obrane, Glavnog stožera, Ureda predsjednika Vlade, Ureda predsjednice Republike, Državno odvjetništvo i stručna skupina koja je odgovorna za provedbu nabavke višenamjenskog borbenog aviona.“

Ono što sada slijedi je dvomjesečna detaljna analiza svih pristiglih ponuda, evaluacija i validacija koju će raditi stručna skupina za provedbu ove nabave. Kao što je već ranije rečeno, osim karakteristika i sposobnosti aviona, ključan parametar za odluku su međudržavni sporazum, cijena, i paket poslovno-gospodarske suradnje.

Krstičević je i danas ponovio već ranije najavljene rokove isporuke prvih novih borbenih zrakoplova za HRZ i PZO.

„Ono što smo sebi stavili rok – do 2020. godine, kada Hrvatska prvi puta u povijesti predsjeda Europskom unijom, kada ćemo slaviti 25 godina od Oluje, naše pobjedničke operacije koja je donijela mir i slobodu našoj Hrvatskoj, namjera nam je tada pokazati 2 borbena aviona na hrvatskom nebu u rukama hrvatskih pilota. A iza toga, 2021. – šest, i 2022. – četiri. Znači ukupno 12 aviona i so tim zatvoriti proces spremnosti Hrvatske vojske i odgovornosti da u bilo kojem trenutku možemo čvrsto, snažno i jasno reagirati na bilo koju ugrozu i rizik s kojima je Hrvatska suočena.“

Ministar obrane RH nije želio danas govoriti o konkretnim iznosima, vrijednosti ovoga posla koji se mjeri u milijunima i milijardama, ali je napomenuo da će se voditi računa o tome što si Hrvatska može priuštiti: „Jasno da je cijena – normalno i to ulaganje u Hrvatsku, zaposlenost, partner koji želi investirati – da je sve to bitno u ukupnom procesu. (…) Moramo voditi računa o svim drugim resorima i cjelokupnoj Hrvatskoj, tako da poravnamo naše želje s našim mogućnostima,“ rekao je Krstičević, dodavši kako je još rano govoriti o modalitetima plaćanja nabave novih borbenih zrakoplova.

Prilikom nedavnog predstavljanja smjernica za proračun u 2018. i 2019. godini, jasno je bilo naznačeno da će se iz proračuna Ministarstva obrane za 2018. godinu izdvojiti 350 milijuna kuna za plaćanje predujma za nabavu borbenih zrakoplova. Kako je to u ovako velikom i vrijednom poslu zaista minimalna cifra, tek se treba vidjeti otkud će se i na koji način iznaći sredstva za kupovinu nove eskadrile.

———————

———————

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.