Bunjac: “Ako nema ugovora – ostavka”

 

Čini se da hrvatski dužnosnici trebaju otići u inozemstvo da bi priznali kako ugovor za nabavu aviona F-16 Barak još nije potpisan ne zbog „glancanja detalja“, nego zbog problema na relaciji Izrael-SAD/Lockheed Martin. Tako je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović iz Pariza poručila hrvatskoj javnosti da je tijekom obilježavanja 100. godišnjice Prvog svjetskog rata razgovarala i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o finaliziranju postupka nabave borbenih aviona. Danas je ministar obrane Damir Krstičević iz Bruxellesa, gdje se nalazio na dvodnevnom sastanku Vijeća vanjskih poslova u formatu ministara obrane EU, konačno priznao da je problem nastao zbog SAD-a. Naime, upitan kada će biti potpisan ugovor za avione, Krstičević je odgovorio na način donekle usporediv onome što se nedavno čulo i od viceadmirala Hranja:

„Pa čekali smo 15-ak godina, vi znate to… To nisu lake odluke, velike odluke.  Konačno ono što je ključ – Hrvatska je donijela odluku da uzme višenamjenski borbeni avion od Države Izrael uz potporu i razumijevanje SAD-a. Što se tiče nas, mi smo finalizirali ugovor. Na tome smo radili preko pet-šest mjeseci i ono što je sada… se čeka… a to je odobrenje vlade SAD-a vladi Države Izrael za isporuku aviona. To je isključiva obaveza Države Izrael“.

Na daljnje pitanje novinara hoće li to biti do kraja ove godine, Krstičević je rekao: „Pa opisao sam proces kako ide. Fokusirani smo da sve bude transparentno i zakonito“. Pa ipak, tijekom posljednja 2 mjeseca, na niz novinarskih upita o razlozima kašnjenja potpisivanja ugovora, Krstičević je nebrojeno puta ponavljao kako problema nema, pa time nema ni krivca za kašnjenje, te da stručnjaci u Ministarstvu obrane vrlo pažljivo detaljiziraju ugovor.

Tko je koga zavaravao?

Poseban bi problem moglo biti pitanje – da li je takva izglađena slika bila plasirana i tijelima koja su informirana ili konzultirana uoči Vladine sjednice u ožujku ove godine, a na kojoj je donesena formalna odluka o izboru aviona i ponuditelju? Da li su predsjedničino Vijeće za obranu, kao i saborski Odbor za obranu, namjerno dovedeni u zabludu tvrdnjom da SAD potpuno podupiru nabavu F-16 od Izraela? Da li je u istu zabludu bila dovedena i Vlada RH?

Na prezentaciji u Ministarstvu obrane 28. ožujka ove godine šef MORH-ovog Stručnog povjerenstva brigadir Davor Tretinjak izričito je rekao: „Država Izrael nikada nikome nije prodala avion F-16 Barak. Nudila je svoje avione – ne Barak – i nikada nije dobila odobrenje SAD-a da proda Barak, OSIM NAMA DANAS“.

Istoga dana, samo navečer, u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ ministar obrane Damir Krstičević je ustvrdio da u svom uredu posjeduje dokument podrške SAD-a, odnosno poduzeća Lockheed Martina, ovom projektu. Krstičević je tom prilikom pozvao SDP-ovog saborskog zastupnika Franka Vidovića da dođe u Ministarstvo obrane: „Poštovani g. Vidoviću, ja imam to izvješće. Možete doći kod mene ujutro, prije sjednice Vlade, u 8 sati, ja ću Vam pokazati to izvješće, znači od tvrtke Lockheed Martin DA TA TVRTKA PODRŽAVA ovaj projekt“.

U mjesecu svibnju Ministarstvo obrane u svom priopćenju o susretu ministra obrane s predstavnicima američke tvrtke Lockheed Martin kaže: „Na sastanku je potvrđena izvrsna suradnja i globalno partnerstvo Hrvatske i Lockheed Martina u brojnim područjima, posebno u okviru projekta F-16, helikoptera, radara i raketa. Potpredsjednik Jonathan W. Hoyle izrazio je PUNU POTPORU Lockheed Martina Hrvatskoj u projektu F-16 i istaknuo OSTVARIVANJE BUDUĆE SURADNJE u održavanju F-16 zrakoplova“. Iz današnje izjave ministra Krstičevića očito je da takve potpore i odobrenja od strane SAD-a još uvijek nema. A kad će toga svega biti – ne zna se!

Bunjac: „Ako nema ugovora – ostavka!“

O ugovoru o kupovini izraelskih F-16, ili bolje rečeno o njegovom nedostatku, govorilo se jučer i danas, 19. i 20. studenog, i u Hrvatskom saboru. Tijekom jučerašnje rasprave o rebalansu ovogodišnjeg proračuna, toga se dohvatio zastupnik Živog zida Branimir Bunjac, koji je u ime Kluba svoje strane i stranke SNAGA priupitao ministra financija Zdravka Marića:

„Dakle, pričali smo o problemima u proračunu. Do sada smo spomenuli slučaj brodogradnje, odnosno Uljanika… Međutim, ima još jedna stavka koju nitko nije spomenuo, a koja je vrlo bitna – a to je stavka ‘Nabava borbenih aviona’, koja stoji u proračunu u iznosu 350 milijuna kuna… Pa bih ja volio, da mi ministar Marić ili njegovi kolege iz HDZ-a kažu, zašto do dan danas nisu potpisani… nije potpisan ugovor o nabavi tih aviona, i što ćete napraviti sa 350 milijuna kuna koji očito u proračunu više nemaju funkcije?“

Potom je saborski zastupnik Živog zida spekulativno nastavio:

„Dakle, ministar Krstičević naručuje u Izraelu američke avione F-16, 12 komada. Navodno će cijena biti 2 milijarde 900 milijuna kuna, u što je uračunato sve. Znači, u taj novac je uračunato servisiranje, održavanje, remont, naoružanje, infrastruktura i tako dalje. Ministar Marić stavlja u proračun stavku od 350 milijuna kuna za 2018. godinu, međutim, ugovor o isporuci borbenih zrakoplova nije potpisan. Rekli su da će biti potpisan tijekom ljeta, pa da će biti potpisan tijekom rujna… danas je 19. 11. – ugovora nema. Ugovora nema, vjerovatno, zato što američki proizvođač aviona F-16 ne želi ih remontirati. Njima je potpuno jasno da su ti avioni u Izraelu toliko puta nadograđeni, i u tako lošem stanju, da oni više nisu za upotrebu, čak ni ako bi se napravio remont na njima, nego se u stvari radi o kantama koje bi trebalo rashodovati“.

Prisjetio se Bunjac još i remonta MiG-ova u Ukrajini i priča o veleizdaji, da bi se onda – uz ponešto faktičnih grešaka – vratio na aktualnu situaciju:

Vojni izaslanik SAD u RH brigadir Robert Mathers i veleposlanica Izraela u RH Zina Kalay Kleitman ispred F-16 na Plesu

„I sad, pazite što još… Mi nemamo avione, nemamo potpisani ugovor… Izraelski ministar prije pet dana podnosi ostavku… izraelski ministar obrane… koji je potpisao taj ugovor. Inače je ranije bio optužen nekoliko puta za korupciju… I što će se dalje sad s tim dešavati? Amerikanci ne žele napraviti remont, nitko drugi ne zna, niti ne smije… I, recite mi, ako je sad takvo stanje s tim avionima – zašto ste uopće onda radili projekcije za 2020. i 2021., i u tim projekcijama povećali iznos koji trebamo dat za te avione? Povećali ste sa 350 na 581 milijun kuna… što znači, da čak i ako bi taj natječaj prošao u tom obliku u kojem je dogovoren, on bi u biti mogao izazvati žalbe i sudske tužbe, jer se ne poštuju ona cijena koja je u natječaju izvorno bila dogovorena. Recite mi, ministre Marić, s obzirom da se nalazite svakodnevno u Vladi, zašto je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prije nekoliko dana u Parizu razgovarala sa predsjednikom Trumpom o nabavi zrakoplova? To je opet i ona rekla… Pa kako, kad smo već sve dogovorili? Kako, kad je već sve potpisano? Sad da ne spominjem opet onu priču o sukobu interesa, i tako dalje… ovoga… Ali, vama je posve jasno da ta stavka neće biti iskorištena. Što ćete s njom učiniti? Što ćete učiniti s 350 milijuna? Evo, odgovorite nam…“

Bunjac je predložio nekoliko mogućnosti u koje bi se moglo pretočiti MORH-ovih ovogodišnjih 350 milijuna kuna za avione – spomenuo je tako Fond za skupe lijekove i osiguravanje prehrane u školama, što bi vladajućoj stranci donijelo i poboljšanje rejtinga prije EU izbora. U suprotnom, Branimir Bunjac ima i oštar protuprijedlog:

„Dajte nahranite djecu, pa onda pričajte da vam je stalo do Hrvatske, i do mladih, i do ne znam čega… demografije. I, također, poručite vašemu kolegi, ministru Krstičeviću… Ako ne potpiše ugovor sa… o isporuci F-16 aviona, ako se to može nazvat avionima… Neka onda ovog puta bude dosljedan u svojoj vojničkoj časti, pa neka podnese ostavku… Jer, napravio je štetu i ugledu Republike Hrvatske, i proračunu kojega vi radite. I, lijepo je pričati tu o nekakvom rastu, pokazateljima, ovo-ono… Ali, to vam je već druga rupa u proračunu. Prva vam se zove ‘Uljanik’, loša vijest… Druga vam se zove ‘Nabava borbenih zrakoplova’, 350 milijuna kuna“.

Kako odgovor od Marića nije dobio, Bunjac je jutros u Saboru ponovio pitanje, usput zaključivši kako ministar financija ne zna odgovoriti što će biti s 350 milijuna koje MORH ove godine rezervirao u proračunu za nabavu aviona.

„Posljednjih tjedana svjedočimo potencijalno nezapamćenom skandalu i novoj sramoti Ministarstva obrane, a tako i cijele Vlade Republike Hrvatske.  Radi se, naime, o ugovoru o nabavi borbenih aviona F-16, koji je dogovoren sa izraelskim prodavačem, koji nam prodaje američke avione. Iako je još 2017. godine načelno dogovoren taj posao, i u proračunu su osigurana sredstva u iznosu 350 milijuna kuna, ugovor do dana današnjega nije potpisan, i neizvjesno je da li će ikada biti potpisan. Ministar Zdravko Marić jučer nije znao odgovoriti na to pitanje, niti je znao reći što će učiniti sa 350 milijuna kuna koje još stoje u proračunu, a nije potrošena niti jedna jedina lipa“,

ponovio je jutros Bunjac u ne baš punoj sabornici. Ponovno izdeklamirajući većinu svog jučerašnjeg izlaganja, Bunjac je na kraju zaključio:

„Tako da… Hrvatska već godinama nema protuzračnu i zračnu obranu, naša sigurnost je potpuno ugrožena, a vidimo da Vlada jednostavno nije sposobna taj problem riješiti. Da li je u pitanju tu sukob interesa, da li su tu u pitanju koruptivne radnje, na to bi trebala odgovoriti za to nadležna tijela… A, ono što je nama u ovom trenutku bitno jest da ugovor nije realiziran, a u proračunu ostaje 350 milijuna neiskorištenih kuna, s kojima ne zna ministar Marić što da učini… i još manje ministar Krstičević… te iz toga razloga smatramo da ukoliko do kraja godine ovaj ugovor ne bude realiziran, a sredstva propadnu, da bi netko trebao podnijeti ostavku. Hvala vam lijepo“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.