IDEX 2021: velika očekivanja Šestan-Buscha

 

Jučer je u Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, završio sajam vojne opreme i naoružanja IDEX 2021, te njegov prateći događaj NAVDEX, sajam pomorske opreme. Ova najveća vojna izložba na području Arapskog poluotoka i Bliskog istoka ove je godine organizirana uz prilične muke i primjenom rigoroznih mjera zbog pandemije bolesti COVID-19. Ovogodišnje 15. izdanje IDEX-a, koje je počelo u nedjelju 21. veljače, i završilo u četvrtak 25. veljače, prvi je globalni vojni događaj ovog tipa održan u aktualnoj fazi pandemije koju organizatori karakteriziraju post-pandemijskom fazom oporavka, a baš ti organizatori – tvrtka IDEX LLC uz potporu Ministarstva obrane i Oružanih snaga UAE – ponosno ističu i kako je sajam posjetilo 62.445 ljudi, te da je na njemu sudjelovalo 59 država s ukupno 900 izlagača. Pet država sudjelovalo je po prvi puta – Izrael, Sjeverna Makedonije, Luksemburg, Portugal i Azerbajdžan. Tijekom 5 dana IDEX-a zaključeno je kupoprodajnih ugovora u vrijednosti od 5,7 milijardi USD (20.957 milijardi dirhama). Razmjere krize pokazuje usporedba s posljednjim održanim IDEX-om, onim iz veljače 2019. godine – tada je bilo duplo više posjetitelja (oko 124.000), te 1.310 izlagača iz 62 države, dok su samo Oružane snage UAE zaključile ugovore ukupne vrijednosti od 20,5 milijardi dirhama. Glavna agenda ovogodišnjih sajmova IDEX i NAVDEX bili su cyber-sigurnost, istraživanje i razvoj, opskrbni lanci u obrani, umjetna inteligencija te tzv. 4. industrijska revolucija.

Organizatori IDEX-a organizirali su sajam uz stroge epidemiološke mjere – obaveznu karantenu, termalne skenere na svim ulazima u prostore sajma, negativne testove na COVID-19, te masivnu dezinfekciju prostora i osoba koje dolaze u izložbeni prostor. Ipak, neke međunarodne kompanije sudjelovale su tek putem svojih lokalnih ureda i predstavnika, a neke su se odlučile i na sudjelovanje samo u online-konferencijama te prezentacijama. Među zemljama koje su odustale od organiziranog nacionalnog izlaganja je i Hrvatska. Kako je za portal Obris.org objašnjeno iz Hrvatske gospodarske komore, koja je do sada uvijek bilježila veliki interes predstavnika naše obrambene industrije za izlaganjem na IDEX-u, odluka o otkazivanju nastupa donesena je iz više razloga:

„Sektor za industriju i održivi razvoj HGK izložbeni je prostor Hrvatske gospodarske komore, od 180m2 na sajmu IDEX Abu Dhabi 2021, rezervirao na sajmu održanom 2019. godine. Početkom 2020. godine krenuli smo u organizaciju nastupa na ovogodišnjem sajmu te je svoj interes iskazalo osam domaćih tvrtki.  Od organizatora sajma zatražili smo promjene u ugovoru u slučaju otkazivanja sajma i osiguranja povrata uloženih sredstava, ali kako nam to nisu mogli omogućiti te zbog izrazito visokih troškova nastupa, problema sa špedicijom i transportom robe uzrokovanom globalnom pandemijom i gospodarskom situacijom, predsjedništvo Zajednice proizvođača sredstava za posebne namjene u rujnu je, kad se situacija s COVID-19 pandemijom dodatno pogoršala, odlučilo otkazati ovogodišnji nastup i okrenuti se organizaciji nastupa na sajmovima MILIPOL 2021 i EUROSATORY 2022“.

Vojni sajam MILIPOL 2021 trebao bi se održati u Parisu od 19. do 22. listopada ove godine, do kada se očekuje i visoka razina procijepljenosti, pa samim time i pojačana doza živosti na tržištu.

Od hrvatskih predstavnika, jedina obrambena kompanija navedena na službenom popisu izlagača je proizvođač kaciga iz Preloga, tvrtke Šestan-Busch. No kako nam je pojasnio Goran Basarac, direktor strateskog razvoja i projekata u Šestan-Buschu, ova je tvrtka na IDEX-u bila prisutna putem svog partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Zbog trenutnih restrikcija u putnom transportu, Šestan-Busch nije ove godine sa svojim zaposlenicima sudjelovao na IDEX 2021. Za napomenuti je da je to prvi put unatrag 20-ak godina da nitko iz Šestan-Buscha nije prisutan na ovom najvećem svjetskom sajmu. Ipak, putem našeg dugogodišnjeg partnera, IGG – International Gold Group, izlažemo određeni dio našeg proizvodnog asortimana, odnosno najnovije modele protubalističkih kaciga za vojsku i policiju“.

Sajmovi IDEX uvijek su za ovu prelošku tvrtku bili vrlo plodonosni, a dobri rezultati očekuju se i ove godine, napominje Basarac:

„Ove najnovije protubalističke kacige su i poslane na određena testiranja u UAE, te se očekuju narudžbe ovih novih modela u skorije vrijeme. Za naglasiti je da je određena tranša, otprilike 10.000 komada kaciga za UAE već naručena prošle godine, te je tijekom ove godine i bila isporuka istih. Uvjereni smo da na tome neće stati, te da će vojne snage UAE nastaviti suradnju sa tvrtkom Šestan-Busch kao svojim dugogodišnjim pouzdanim partnerom i u nabavi i isporuci najnovijih modela zaštitnih kaciga, čime se slijede zadnji svjetski trendovi“.

Na svom Facebook profilu, sudjelovanjem svoje omanje delegacije na IDEX-u pohvalila se i zagrebačka tvrtka DOK-ING.

RS9 “Vampir”

Kacige i balističku zaštitu na ovogodišnjem IDEX-u ponudila je u svom premijernom nastupu i makedonska ATS Group, dok je Tehnički Remont Bratunac (BiH) u svom 3. sudjelovanju na IDEX-u prezentirao neke inovacije, kao što je poluautomatski pištolj RS9 „Vampir“ i upaljači vojne namjene, dok su virtualno prezentirani i drugi proizvodi, poput oklopnog vozila „Despot“. Srbija je svoju državnu proizvodnju naoružanja i vojne opreme predstavila putem Yugoimporta, dok je tamošnja privatna tvrtka Green Power Turbine Systems (GPTS) u suradnji s Halcon EDePro premijerno izložila svoje turbomlazne i turboprop motore. Slovenija je bila najhrabrija, te je na IDEX-u sudjelovala s ukupno 12 izlagača, uključujući i proizvođače naoružanja AREX i bespilotnih letjelica C-ASTRAL.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.