U Splitu najave vojnog sajma ASDA 2017

 

Jučer je u Splitu održana najavna konferencija za medije pred skori početak „Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA 2017“. Ovaj međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme održat će se od 26. do 28. travnja 2017. po četvrti put u splitskoj Spaladium areni – a portal Obris.org će po treći put biti medijski partner ovoga događanja. Organizator priredbe je američka tvrtka TNT Production Inc., a događanje se odvija pod pokroviteljstvom Vlade RH, uz potporu MORH-a. Zato i ne čudi da su izložbu javnosti predstavili Zdravko Jakop (državni tajnik u Ministarstvu obrane RH), Roman Mikulić (pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse, te ujedno i direktor priredbe), kontraadmiral Predrag Stipanović (zapovjednik Hrvatske ratne mornarice) i Branka Ramljak (Povjerenica Vlade RH koja do daljnjega upravlja Gradom Splitom).

Državni tajnik Zdravko Jakop, nositelj organizacijskog odbora, naveo je da je do sada prijavljen 131 izlagač iz ukupno 22 zemlje (od toga 63 domaća i 68 stranih), te da je do petka, 14. travnja, prijavljen dolazak i 33 međunarodne delegacije na priredbu. Pri tome, posebno bi zanimljiv mogao biti i nastup susjeda iz Srbije, koje će u okviru ASDA 2017 među ostalima predstavljati poduzeće „Crvena zastava“ sa svojom ponudom ručnog naružanja. Tom je prilikom Jakop istaknuo i: „Ministarstvu obrane i Vladi RH, uz promociju i afirmaciju zemlje i proizvođača naoružanja i vojne opreme, kao i proizvođača koji proizvode takozvanu opremu vojne namjene, osnovni je cilj ove izložbe dati doprinos i našem gospodarstvu, odnosno ukupnom jačanju gospodarskih vojnih i političkih odnosa između Hrvatske i njenih partnerskih i prijateljskih zemalja“. To je potvrdio i Roman Mikulić, pomoćnik ministra i direktor priredbe, naglašavajući bitnu ulogu koju ASDA ima za izvozno orijentiranu hrvatsku vojnu industriju – kao već donekle i tradicionalna manifestacija u kalendaru usporedivih međunarodnih vojnih događanja.

Kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik HRM, najavio je združenu demonstraciju koju se na prvi dan izložbe ASDA 2017 planira održati u akvatoriju lučice na Poljudu, nedaleko splitske vojarne „Sveti Nikola“. Po njemu, „Riječ je o demonstraciji združenih vojno-sigurnosnih sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske kojom će se prikazati interoperabilnost i osposobljenost snaga koje sudjeluju u nadzoru i zaštiti pomorske sigurnosti na Jadranskom moru“. Ovdje će biti i prilika pokazati neke tehnološke novine – „U toj pokaznoj aktivnosti demonstrirat će se i sposobnosti naših pripadnika u uvježbanosti i rukovanju s jednim novim podvodnim vozilom REMUS 100 kojeg smo prošle godine dobili kao donaciju SAD-a“, a uz Hrvatsku ratnu mornaricu, Hrvatsku kopnenu vojsku, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, te Zapovjedništvo specijalnih snaga OS RH, u vježbi će po prvi put sudjelovati i zračne snage Ratne mornarice SAD. Kako se neslužbeno saznaje, bit će tu riječ o američkim zrakoplovima F-16, kakve se u njihovoj izraelskoj varijanti dorade nudi i Hrvatskoj.

Usprkos činjenici kako nedovršenost i propadanje kompleksa Spaladium arene, svojevrsnog „splitskog Titanica“, nitko ni ne pokušava sakriti, Branka Ramljak bila je prilično optimistična. Nakon što je baš svoj prvi poslovni sastanak u svojstvu Povjerenice Vlade RH za Grad Split imala s delegacijom organizatora ovog međunarodnog vojnog sajma, za Ramljak nije sporno kako Split ima izuzetne potencijale za velike događaje kakav je ASDA. Usprkos jasnog nedostatka vrhunskih smještajnih kapaciteta u Splitu, posebno traženih od delegacija s Bliskog Istoka i Azije, Ramljak tvrdi: „Sigurna sam da će brojne delegacije koje će doći u Split sa svojim obiteljima, kao i izlagači, uživati u našem gradu, obići našu kulturnu i povijesnu baštinu, upoznati naš grad i iz njega ponijeti lijepe uspomene“. Pri tome, utjecaj ovogodišnje priredbe ASDA 2017 opisala je kroz za sada zaprimljenih preko 3.000 rezervacija noćenja u gradu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.