Šestan i Pavlin: nabava zrakoplova – prilika za domaće tvrtke

 

Nedjelja i ponedjeljak, 05. i 06. veljače, rezervirani su za posjet hrvatske političko-gospodarske delegacije na čelu s predsjednicom RH Kuvajtu, s ciljem produbljivanja suradnje i povećanja robne razmjene. Hrvatska trenutno godišnje izveze u Kuvajt robe u vrijednosti od 10.354.000 milijuna dolara, dok se iz Kuvajta u RH godišnje uveze tek roba vrijedna 14.500 dolara.

Predsjednica RH i ministar obrane Kuvajta

Predsjednica RH i ministar obrane Kuvajta

Što se hrvatskih proizvoda tiče, u zemljama Perzijskog zaljeva posljednjih je godina na posebnoj cijeni naoružanje i oprema hrvatskih proizvođača iz obrambene industrije, pa ne čude ocjene kako upravo na području vojne i obrambene industrije ima velikog potencijala za razvoj suradnje između RH i Kuvajta. Upravo zato su u hrvatskoj delegaciji i predstavnici Agencije Alan, Brodotrogira, Đure Đakovića i HS Produkta, kao i načelnik GS OS RH general Mirko Šundov. Mogućnosti HS Produkta i Đakovića istaknula je i predsjednica RH, koja se prvog dana posjeta susrela s kuvajtskim ministrom obrane (koji je ujedno i zamjenik premijera) Mohammadom Khaledom Al-Hamadom Al-Sabahom, kao i s državnim poglavarom Kuvajta, emirom Sabahom Al-Ahmadom Al-Jaberom Al-Sabahom.

Prije tjedan dana, domaća obrambena industrija dobila je novi vjetar u leđa potpisavši nove godišnje ugovore za opremanje OS RH robom i uslugama u vrijednosti od 230 milijuna kuna. Tom se prilikom moglo čuti kako povjerenje MORH-a i OS RH ima ključni značaj za plasiranje opreme i naoružanja na međunarodna tržišta, a predstavnici najznačajnijih tvrtki domaće obrambene industrije razvijaju i nove modele poslovanja koji bi im trebali pomoći na inače vrlo kompetitivnom vojno-obrambenom tržištu. O tome smo porazgovarali s dva najpoznatija predstavnika domaće obrambene industrije, Alojzijem Šestanom (Šestan-Busch) i Željkom Pavlinom (HS Produkt).

Šestan-Busch: veliki posao za francusku policiju

Ova 2017. godina za našeg vrsnog proizvođača kaciga, tvrtku Šestan-Busch iz Preloga, počela je s više nego dobrim vijestima, pa se Alojzije Šestan nada da će i ostatak godine biti jednako dobar.

„Naši su planovi za ovu godinu veliki, tim više što smo na samom početku godine dobili veliki posao za francusku policiju. Mi smo na tenderima, velikim tenderima. Sada ide jedan veliki tender za Singapur – 70.000 kaciga. Sudjelujemo na tenderu u Pakistanu s preko 300.000 kaciga, želimo se uključiti u velike svjetske tendere za Indiju, itd. Danas smo zaposleni po 10 sati… 10 sati dnevna šihta tako da ona ne traje nama 7 ili 8 nego 10 sati“.

Radi se o anti-riot kacigi za francusku policiju…?

„Ne. Ovdje se radi o jednoj najjačoj antibalističkoj kacigi. To je do sada neviđena kaciga koja štiti od projektila, ima najmanju traumu, i ima… To je multifunkcionalna kaciga koja prima na sebe sve moguće dodatke“.

Dok je s jedne strane lijepo čuti ovakve dobre vijesti, s druge strane – proizvođači neprestano podsjećaju da im je potrebna sveopća institucionalna podrška – od predsjednika države i vlade do resornih ministarstava, kaže Šestan:

„Vojnu opremu je teško prodati – vojna oprema se prodaje… prodaju ju predsjednici, prodaju premijeri, prodaju i ministri, itd. Nama znači jako puno podrška ovih ministarstava – Ministarstvo vanjskih poslova (gospodarska diplomacija), HGK, Ministarstvo gospodarstva po pitanju potpora, a Ministarstvo obrane po pitanju svega – i po pitanju kupnje i promocije. Znači suradnja cijelog sustava je jako bitna“.

Posljednjih godina potpora Ministarstva obrane nije upitna, no kakva je situacija s ostalima – s MUP RH, DUZS-om, HGSS-om, … ?

„U svakom slučaju, Ministarstvo unutarnjih poslova isto kupuje hrvatsku opremu, ali kupuje nešto manje. Jako je dobra suradnja. Mi u zadnje vrijeme snabdijevamo MUP s anti-riot opremom i sa balističkom opremom. S HGSS-om počinjemo – počinjemo novu proizvodnju kaciga, kacige koje će biti namijenjene ne samo vojsci i policiji, nego čak i civilnom sektoru, medicini, i pogotovo Gorskoj službi spašavanja“.

Sada je pravo vrijeme i da se domaći proizvođači pripreme za veliki posao nabave novih zrakoplova koji pred MORH, OS RH i Republiku Hrvatsku dolazi do kraja ove i posebno sljedeće godine. Tako je prošloga  ponedjeljka lansiran prijedlog da se domaće tvrtke uključi u offset (uzvratne poslove) ili, kako se po novome češće kaže, poslove gospodarske suradnje. Na taj bi se način, smatra Šestan, pomoglo i hrvatskoj državi i hrvatskim proizvođačima:

„Offset su sprovele mnoge zemlje. Npr. Poljska – Lockheed Martin je proveo offset 300 posto. Što to znači? Za jedan dolar što je Poljska kupila od Lockheed Martina Lockheed Martin je morao kupiti 3 dolara. Hrvatsku čeka nabava velikih sustava kao što su zrakoplovi. To košta puno novaca. Mi predlažemo putem offseta, preko takvih aranžmana, offset aranžmana, Hrvatska kupi zrakoplove i plati svojom proizvodnjom. Te se velike nabave moraju platiti iz proračuna. Ukoliko ćemo puniti proračun, pa će biti više proračuna, imat ćemo više novaca, a hrvatska vojna industrija će tako i tako jačati. Hrvatska vojna industrija za prošlu godinu je bila 26. zemlja po izvozu na svijetu. To je veliki uspjeh od 280, 250 zemalja, biti 26. – to je veliki uspjeh za jednu malu državu. A zašto? Hrvatska vojna proizvodnja je izuzetno visoke kvalitete – HS proizvodi jedno od najboljih oružja na svijetu, Šestan-Busch definitivno proizvodi najbolju kacigu na svijetu, itd, itd. Odora je fantastična, cipele su fantastične, imamo mogućnosti samo je nama, napominjem, potrebna sveopća institucionalna podrška“.

Ova je ideja, dodaje Alojzije Šestan, namjerno plasirana uoči sajma ASDA, koja će se krajem travnja održati u Splitu, i na kojoj će se, s obzirom na mnoštvo pozvanih državnih delegacija, možda povesti razgovor i o predstojećoj hrvatskoj nabavi novih borbenih zrakoplova.

HS Produkt: velike koristi od natječaja za francusku pušku

Karlovački HS Produkt i njegov direktor Željko Pavlin potpisom na ovogodišnji ugovor s Ministarstvom obrane uveli su jedan novi proizvod u službenu opremu OS RH – MORH je, naime, od HS Produkta nabavio manju količinu posebnih pištolja za specijalne snage Hrvatske vojske. Iako taj ugovor ni količinski ni financijski nije posebno „težak“, u karlovačkoj tvornici naoružanja s njime su izuzetno zadovoljni jer im on ipak omogućava da, unatoč brojnim poslovima na međunarodnom tržištu, oni tako budu prisutni i u RH.

„Kao što je poznato, Amerika je nama broj 1 tržište, tamo smo više prisutni na civilnom tržištu i policijskom, nego i vojnom. Nadamo se u budućnosti da će se i to promijeniti, a zadnjih godina smo dobar iskorak napravili u zemljama Bliskog istoka. Evo, moram reći, 2016. krenuli smo i u Afriku, i to jesu područja, da li policiji ili vojski, gdje smo mi prisutni… uz možda i zemlje Dalekog istoka, kao što je Indonezija“,

kaže Željko Pavlin. Još uvijek je velika nepoznanica hoće li doći do zaoštravanja pravila poslovanja na američkom tržištu, te hoće li novi američki predsjednik Donald Trump uvesti nova ograničenja koja bi se ticala i poduzeća HS Produkt:

„Mi kao proizvođač oružja u principu ne očekujemo nekakva ograničenja, osim što je sigurno da prilikom javnih nekih natječaja koje budu objavljivali… da li američka vojska… moguće je da se favoriziraju lokalni, domaći proizvođači. S druge strane, nekih drugih ograničenja ne očekujem, osim… Pitanje je da li će Trump uvoditi za ne samo nas, kao proizvođače oružja, nego za sve izvoznike iz Europske unije, neke carine, zaštitne mjere. Znači, ukoliko se to dogodi, da se nametnu nekakve protekcionističke mjere – koje bi upućivale, ili koje bi bile suprotne Europskoj uniji – onda će to zakačiti i nas. Mi se nadamo da do takvih scenarija neće doći“.

Što se tiče upravo američkog tržišta, tamo bi uskoro HS Produkt, odnosno Springfield Armory, trebao predstaviti svoje ovogodišnje novitete, koji će potom hrvatsku premijeru imati na sajmu ASDA 2017, najavljuje Pavlin:

„Što se tiče noviteta – mi svake godine izbacujemo nešto novo na tržište. Tijekom 2016. smo plasirali tzv. ‘Grip-zone’ – znači, odlična anatomska drška prvi put predstavljena na svijetu. Za ovu godinu imat ćemo nekoliko noviteta, još sada ih nećemo objavljivati iz razloga jer čekamo… Prvo predstavljanje će ipak biti u SAD-u, kao našem glavnom tržištu“.

Prošla je godina za HS Produkt bila iznimno uspješna i po ulasku u polufinale za izbor nove službene puške francuske vojske

„Što se tiče Francuske, pa tu možemo reći da smo imali, iako nismo osvojili tender – tu smo imali velike, velike koristi. Reći ću samo neke. U vrlo kratkom vremenu od godinu-dvije dana, od praktično nepoznatog proizvođača puški u svijetu, znači mi smo do sada bili prepoznati prvenstveno preko pištolja… Danas možemo reći da svi koji se bave puškama znaju za nas, i znaju da smo mi bili u finalu tendera, što nam je strahovito velika referenca koju mi već osjećamo u nekoj svojoj prodaji. S druge strane, mi smo prošli jedno testiranje na doista najvišem svjetskom nivou, po najvišim svjetskim standardima, odnosno neki testovi su bili i iznad NATO standarda – tako da smo mogli sami vidjeti gdje i kako smo u usporedbi doista sa svjetskom konkurencijom.

I kao treće moram reći, dokumentacija i način prema kojem se vodio taj tender je prvi put viđen na ovom našem prostoru – tako da smo mi neke stvari doista, od postupnika do pravila, davali, i prvi put vidjeli… jer ih Hrvatska vojska nema. U tom smislu, kada se sve to sabere, vrlo, vrlo velika korist je bila za nas… Osim toga, shvatili smo da ipak takvi tenderi se moraju događati – da je to ipak politička stvar, i da je podrška države vrlo bitna. Nažalost, da smo možda njemački proizvođač možda bismo danas i dobili taj tender“.

Iako je od samog izbora prošlo nekoliko mjeseci, još uvijek nije poznato što je to presudilo da VHS-2 ipak ne uđe u samo finale, jer obrazloženje još nije stiglo iz Pariza do Karlovca, odnosno Ozlja:

„Obrazloženja – takve jesu bile propozicije tendera – da je u konačnici bez obzira na sva testiranja koja su se sprovodila… da je ministar obrane Republike Francuske imao diskreciono pravo odlučiti o proizvođaču, Ja ne sumnjam da su rezultati testova i cijene imali veliki utjecaj, ali dijelom je to sigurno bila politika, tako da mi doista ne znamo. Ali ostala nam je više nego dobra suradnja s francuskim Ministarstvom obrane pa i, mogu reći – prijateljstvo, tako da se nadamo da… mi smo upoznati s njihovim načinom rada. Tako da imat će francuska vojska još tendera i ovo će nam više nego koristiti“.

No posljedica uspješnog sudjelovanja na ovom francuskom natječaju je i prodor na afričko tržište:

„U Togo smo izvezli neke naše proizvode, očekujemo još novih ugovora upravo za te zemlje. Pokušavamo čak napraviti nešto što je rijetko za Hrvatsku, a to je da u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj mi financiramo strane Vlade kako bi kupile naše proizvode. Znači, u svijetu postoje primatelji investicija i davatelji investicija – davatelji investicija su obično oni bogati, pa mi se nekako pokušavamo progurati u taj segment i vidjet ćemo. Za sada imamo više nego dobru podršku HBOR-a, a nadamo se da u budućnosti upravo taj, malo drugačiji način poslovanja bi mogao donijeti još te neke prednosti koje do sada još nismo imali, i nisu uobičajene za Hrvatsku“.

Neobično za Hrvatsku bilo bi i uključivanje domaćih obrambenih tvrtki u velike vojne offset poslove, pa Pavlin ovu inicijativu smatra hvalevrijednom:

„Avioni su tako velika vrijednost da svi ovi proizvođači Hrvatske, ukoliko bi se uključili – a imaju vrhunske proizvode – da svi zajedno izvezemo robe, neće biti vrijednosti jednog aviona. A za Hrvatsku, ne trebam napominjati kakva bi to bila, ne samo za nas proizvođače, vrlo vrlo velika dobit. U Europskoj uniji ograničen je offset, iako sve se to mijenja. Znači danas, što je i g. Šestan rekao, više nije sigurno da li se može, ne može, pametne države možda to i ne zovu offset nego nekakvom suradnjom. Tako da i mi možda budemo pametniji, ako mi već moramo nekom davati novce i ako je politika malo vještija, može se ostvariti ne samo to da imamo kupljen jedan dobar avion, nego da se doista dođe do potpore toj hrvatskoj industriji, jer u konačnici – od zarade i poreza te hrvatske industrije se i kupuju ti avioni“.

Nedavno je natječaj za nabavu nove puške objavila i Indija. HS Produkt je i prije objave natječaja dao VHS-2 na testiranje indijskoj vojsci, no na prvi pogled – ne očekuju sklapanje posla, kaže Željko Pavlin:

„Indijska vojska je praktično baš otvorila natječaj, odnosno, oni su za sada što je javno publicirano, tražili kalibar kojeg mi nemamo. Međutim, u Indiji se nikad ne zna, tako da kontakti određeni postoje, čak se i sprema nešto iz ovog našeg segmenta, ali velim – to je dosta komplicirano tržište i vidjet ćemo što će se tamo događati. U svakom slučaju, ne očekujem da će se taj tender vrlo… da će se brzo završiti – to će još potrajati neko vrijeme“.

Hrvatski gospodarstvenici u Kuvajtu (Photo: HGK)

Hrvatski gospodarstvenici u Kuvajtu (Photo: HGK)

S obzirom na iskustva dvojice najistaknutijih predstavnika domaće obrambene industrije, nije nimalo neobično da je jedan od njih, Željko Pavlin, upravo ovih dana dio službene državne delegacije u Kuvajtu. Također, i Pavlin i Šestan velike nade polažu u predstojeću veliku Međunarodnu obrambenu izložbu IDEX 2017, koja će se od 19. do 23. veljače održati u Abu Dhabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. IDEX 2015 bio je iznimno uspješan za tvrtku Šestan-Busch, pa se s velikim očekivanjima ove godine ide u UAR.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.