Počeo IDEX 2017 – nikad više hrvatskih tvrtki

 

U Abu Dhabiju, prijestolnici Ujedinjenih Arapskih Emirata, u nedjelju, 19. veljače, započeo je 13. po redu IDEX – najveći međunarodni sajam vojne i obrambene industrije i tehnologije. Jedini ovakav sajam na području MENA regije (Bliski istok i Sjeverna Afrika) organizira tvrtka IDEX LLC uz punu potporu Oružanih snaga UAE i pod pokroviteljstvom šeika Kalifa Bin Zayed Al Nahyana (predsjednika UAE i vrhovnog zapovjednika OS UAE). U sklopu IDEX-a tradicionalno se već 4. put za redom održava i NAVDEX (Naval Defence Exhibition)  – sajam pomorske obrane i izložba pomorske sigurnosti.

Na ovogodišnjem IDEX-u sudjeluje ukupno 1253 tvrtki iz 57 zemalja, uključujući i velika imena globalne obrambene industrije poput Lockheed Martina, Raytheona, Boeinga, Northrop Grummana, SAAB-a, itd. Rusija na IDEX-u 2017 izlaže ukupno 240 komada različite vojne opreme za sve grane oružanih snaga, a na čelu ruske delegacije je Denis Manturov, ministar industrije i trgovine Ruske Federacije. Domaćine pak zastupa Emirates Defence Industries Company (EDIC), koji od 2014. godine okuplja brojne tvrtke obrambene industrije Ujedinjenih Arapskih Emirata, te Tawazun Holding. Veliki interes inozemnih tvrtki za IDEX 2017 temeljen je na procjenama o rastu izdvajanja za obranu u zemljama Bliskog istoka i sjevernoafričke regije – nakon prošlogodišnjeg pada od gotovo 2% (uzrokovanog niskom cijenom nafte), računa se da će do 2020. godine zemlje MENA-regije na obranu izdvojiti oko 180 milijardi dolara. Tu će Saudijska Arabija i nadalje prednjačiti, kao četvrti najveći globalni „potrošač“ u obrani, budući da je dosadašnja 4. – Velika Britanija – zbog deprecijacije funte pala na 5. mjesto.

Ovogodišnjih 1253 izlagača povećanje je od 3% u odnosu na posljednji IDEX 2015. godine. Među njima su se našli i hrvatski proizvođači vojne opreme, i to najbrojniji do sada. Svoje mjesto na IDEX-u 2017, na izložbenom prostoru Hrvatske gospodarske komore od 160 četvornih metara, našli su Šestan-Busch, DOK-ING, Galeb, KAP-KO, Galko, Odjeća i Šešir, te Agencija Alan koja zastupa HS Produkt, Inkop, M Adler D, JLM Perković, Scam Marine, Jelen i Borovo. Ove godine Hrvatska ima predstavnika i na NAVDEX-u – to je splitski Brodosplit, koji se na službenim IDEX-ovim stranicama diči izgradnjom OOB-a za MORH i OS RH. Već prvi dan  IDEX-a bio je vrlo uspješan za hrvatske tvrtke, od kojih su neke potpisale i prve ugovore o prodaji svojih proizvoda. Prethodni IDEX 2015 bio je najuspješniji za prelošku tvrtku Šestan-Busch, a posljednjeg dana sajma, u četvrtak, 23. veljače, vidjet će se da li je naš proizvođač vrhunskih kaciga ponovio taj uspjeh.

Hrvatski proizvođači na sajmu IDEX 2017

Prvog dana IDEX-a ukupno su sklopljeni ugovori u vrijednosti od 4,41 milijardi dirhama, a među 21 tvrtkom koje su sklopile posao čak je njih 15 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tako je Nimr Automotiv, proizvođač oklopnih vozila integriran u EDIC, potpisao najvrijedniji ugovor od čak 2,42 milijarde dirhama, za prodaju 400 komada oklopnih vozila 8×8 Oružanim snagama Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tijekom drugog dana sajma (koji još nije završio) sklopljeno je poslova u vrijednosti od 6,9 milijardi dirhama. IDEX 2015 okončan je sklopljenim poslovima u vrijednosti od 18,3 milijardi dirhama, a ove godine se očekuje dostizanje 20 milijardi dirhama, izjavio je glasnogovornik IDEX-a, brigadni general Rashid Al Shamsi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.