Hrvatska vojna industrija, IDEX i novi izazovi

 

Tijekom prošloga tjedna, od nedjelje, 17. veljače do četvrtka, 21. veljače, u Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapaskih Emirata, trajao je 14. po redu sajam vojne opreme i naoružanja IDEX. Pratio ga je i 5. po redu NAVDEX – sajam pomorske obrane i izložba pomorske sigurnosti. Organizator sajma, tvrtka IDEX LLC, uz punu potporu Ministarstva obrane i Oružanih snaga UAE, iznimno su zadovoljni s ovogodišnjih 124.000 posjetitelja, 1.310 izlagača iz regije i širom svijeta (od toga 85% međunarodnih kompanija), kao i s rezervacijom od gotovo 70% izložbenih mjesta za sljedeći IDEX 2021. godine. Rušenju rekorda doprinijela je i vrijednost ugovora koje su tijekom 5-dnevnog sajma sklopili domaćini, Oružane snage UAE – ukupno su sklopili ugovore u vrijednosti od 20,5 milijardi dirhama, od čega je 65% ugovora sklopljeno s inozemnim kompanijama. Najveći pojedinačni ugovor, vrijedan čak 5,73 milijardi dirhama, sklopljen je s američkim Raytheonom za raketni sustav Patriot.

Među 62 zemlje koje su izlagale na sajmu IDEX 2019 bila je i Hrvatska, kojoj je to već dugogodišnja tradicija. Za razliku od prošloga puta, Hrvatsku je predstavljalo nešto manje izlagača: u organizaciji HGK izlagali su Šestan-Busch, Galeb, DOK-ING, Galko, Odjeća i Čateks, te Agencija Alan koja je, među ostalima, zastupala i HS Produkt, te Jelen i Varteks. Svi su oni izlagali na prostoru veličine 170 m², što je do sada najveći hrvatski izlagački prostor na sajmu IDEX. Osim navedenih tvrtki, samostalno je sudjelovala tvrtka POB iz Bjelovara, dok je na sajmu NAVDEX, umjesto Brodosplita koji je prije 2 godine ponosno izlagao budući OOB za HRM, ovoga puta sudjelovala, i to navodno vrlo uspješno, pulska tvrtka Olimp Nautika sa svojim brzim presretačem „Olimp M-46“. U ime Ministarstva obrane RH na sajmu je bio prisutan državni tajnik Zdravko Jakop.

Hrvatski izlagači na sajmu IDEX 2019

Naglasak cijelog sajma bio je na opremi dvojne, vojno-civilne namjene. Pa ipak, unatoč gužvi na izlagačkom mjestu Republike Hrvatske, najveća gužva bila je kod HS Produkt-ovih pušaka i pištolja, budući da oni po prvi puta na IDEX-u nisu bili u vitrinama, već na pultu, gdje ih je zainteresirana publika mogla i isprobati u određenim, limitiranim okvirima. Što se delegacija koje su posjetile hrvatska izlagačka mjesta tiče, njih je najviše zanimala mogućnost jedinstvenog opremanja kompletnog vojnika, što su hrvatski vojni proizvođači postigli još prije nekoliko godina. Neslužbeno saznajemo da najviše razloga za zadovoljstvo predstavljanjem na IDEX-u imaju Šestan-Busch, Jelen Profesional i DOK-ING.

Dio hrvatskih proizvođača koji su protekloga tjedna izlagali na sajmu IDEX 2019 prije 2 tjedna, u ponedjeljak 11. veljače 2019. godine, potpisao je u MORH-u redovni, godišnji ugovor o nabavi vojne opreme za potreba OS RH. Ukupno 34 tvrtke koje proizvode vojnu opremu, pružaju usluge ili izvode radove potpisale su ugovore u vrijednosti od oko 314 milijuna kuna, te time bitno olakšale poziciju domaćoj obrambenoj industriji koja zapošljava više od 3.000 ljudi, što je oko 1,5% ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji RH. Već godinama izvozi se robe u vrijednosti većoj od 100 milijuna eura godišnje, što je oko 1,2% ukupnog izvoza prerađivačke industrije. Jačanje domaće obrambene industrije utjecao je i na smanjenje uvoza robe dvojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava sa 70 milijuna eura u 2016. na 27 milijuna eura u 2017. godini.

Među hrvatskim proizvođačima i izvoznicima svakako prednjače HS Produkt i Šestan-Busch. Karlovački proizvođač malog pješačkog naoružanja, uz to što mu najveći dio izvoza odlazi u SAD, može se pohvaliti i time da od ovoga ljeta ima i svoju uzdanicu u Hollywoodu. Puška VHS-2 jedno je od oružja kojim se koristi Jason Statham u filmu „Fast & Furious Presents: Hobbs&Shaw“ (spinoff filmskog serijala „Fast&Furious“), čiji je „trailer“ pušten u javnost početkom ovog mjeseca, dok bi sam film trebao u redovitu distribuciju sredinom ljeta ove godine. Hollywood sam po sebi za HS Produkt i nije neka novost, budući su se njihovi pištolji već koristili u raznim filmovima i u rukama raznih zvijezda, no film koji će se početi prikazivati ovoga ljeta bit će prva hollywoodska reklama za pušku VHS-2.

Jason Statham s hrvatskom puškom VHS-2

Alojzije Šestan i Zvonimir Deranja, trener nogometnog kluba Al Wahda

S druge strane, i tvrtka Šestan-Busch iz Preloga ima razloga za zadovoljstvo. Godina im je počela s ugovorom za opremanje protubalističkim kacigama Specijalnog tima za brze odgovore (SRT Team) grčke policije, a nastavila se s nemalim izvoznim poslom za Mađarsku i Litvu. Kako se prije 15 dana, prilikom potpisivanja ugovora s MORH-om, pohvalio Alojzije Šestan, sljedećeg mjeseca trebao bi krenuti veliki projekt opremanja mađarskih Oružanih snaga kacigama tvrtke Šestan-Busch. Radi se o čak 15.000 komada do 2026. godine, odnosno po 2.000 kaciga godišnje, a kako je rekao sam Šestan – ovakav interes Mađara nastao je zahvaljujući naporima ministra obrane RH Damira Krstičevića i organizacijama TT zborova prilikom posjeta stranih ministara obrane MORH-u. Osim Šestan-Buscha, u opremanje mađarske vojske uključuje se i tvrtka Čateks izradom tkanina za mađarske odore, tvrtka Galeb iz Omiša proizvodnjom donjeg rublja, a tvrtka KROKO izradom pancirnih prsluka.

Početkom veljače Hrvatsku je posjetilo izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Litve, kako bi nastavili suradnju s hrvatskim proizvođačima. Tako će Šestan-Busch za litavske Oružane snage raditi daljnjih 8.000 kaciga, a novom suradnjom s Litvom moći će se pohvaliti i Čateks, Galeb i KROKO.

Hrvatski vojni proizvođači, potpisnici ugovora s MORH-om (Photo: MORH/J.Kopi)

Ususret novim ugrozama, ali i novim tehnologijama, proizvođači vojne i obrambene opreme nužno će se morati umrežiti. Zato je Alojzije Šestan u MORH-u apelirao na oformljenje jednog novog centra, koji bi domaćim proizvođačima uvelike pomogao u budućnosti na razini EU:

„Predlažemo i molimo da u sklopu vašeg sektora, ili ne znam kojega, jednostavno službeno oformite jedan odjel za istraživanje i razvoj, kako bi se mi iz male Hrvatske, mi proizvođači kojih je 44, mogli uključiti u takve projekte, jer taj projekat zahtijeva umrežavanje 3 različite zemlje i nekoliko proizvođača. Mi to sami ne možemo“.

Kako se čini, MORH je sklon podržati ovaj zahtjev.

„Jasno da nam je to vrlo bitno…taj neki odjel ili neko tijelo koje će se organizirano i sustavno baviti istraživanjem i razvojem. Ja apsolutno podupirem, i mislim da ćemo kroz ovu godinu doći do nekog…neke organizacije koja je potrebna Hrvatskoj vojsci i s druge strane – da ta organizacija bude u vezi sa hrvatskom obrambenom industrijom“,

najavio je ministar obrane RH Damir Krstičević.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.