Šestanove kacige za FBI

 

U utorak, 19. studenog, u Parizu je počeo 21. po redu međunarodni sajam vojnog i policijskog naoružanja te opreme, MILIPOL Paris 2019. Svečano ga je otvorio francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner, budući je francusko Ministarstvo unutarnjih poslova pokrovitelj MILIPOL-a, koji se provodi u partnerstvu s francuskom nacionalnom policijom i žandarmerijom, službom civilne zaštite, carinom, gradskom policijom, Interpolom i drugim srodnim službama. Na ovogodišnjem MILIPOL-u sudjeluje 1.005 izlagača iz 53 zemlje, među kojima je i Hrvatska. Na ovom najvećem francuskom vojno-policijskom sajmu do petka, 22. studenog, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore izlaže 8 hrvatskih predstavnika – Agencija ALAN, HS Produkt, Kap-ko, Šešir, Galeb, Odjeća, Šestan-Busch i Pozamanterija.

Kako je danas priopćila HGK, tvrtka Šestan-Busch u Pariz dolazi s vrhunskom preporukom – novo dogovorenim poslom u SAD-u.

„Njemačka tvrtka Busch prije nekoliko mjeseci otvorila je tvrtku s američkim partnerom u Kaliforniji. Naime, ako netko želi postati dobavljač tamošnjoj vojsci i policiji, mora imati registriranu tvrtku u SAD-u. Taj iskorak u SAD omogućio nam je da postanemo dobavljač FBI-u. Već je nekoliko tisuća kaciga isporučeno američkoj saveznoj agenciji“,

Puno novosti na pariškom sajmu (Photo: Šestan-Busch)

rekao je direktor tvrtke Šestan-Busch Alojzije Šestan. Inače, Šestan-Busch na sajmu predstavlja zadnji proizvodni portfolio tvrke s preko 10 različitih modela protubalističkih i zaštitnih kaciga za vojsku i policiju, te premijerno prikazuje i najnoviji proizvod tvrtke – komplet Anti-riot protubalističkog odijela za interventne policijske snage koji tvrtka Šestan Busch d.o.o., kao nositelj proizvodnog konzorcija od 6 tvrtki, zajednički razvija i proizvodi za policijske snage RH. Iz ove ugledne međimurske tvrtke pohvalili su se da na MILIPOL-u predstavljaju i početni koncept i ideju nove „multifunkcionalne zaštitne kacige“ s namjenom u sustavu civilne zaštite, koja se trenutno razvija kroz financiranje ESI Fondova, u suradnji s hrvatskim Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Osim Šestan-Buscha, suradnjom s američkom agencijom FBI može se pohvaliti i karlovački HS Produkt, koji je također redovni sudionik sajmova MILIPOL.

Kako priopćava HGK, u sklopu proizvoda hrvatske obrambene industrije značajnu ulogu igra i hrvatska tekstilna industrija koja u posljednje vrijeme bilježi oporavak. Naime, tehnički tekstil predstavlja ključno nišno tržište za EU, koje je od 2009. u konstantnom porastu. „Usmjeravanje prema ‘pametnoj odjeći’ glavni je pokretač tekstilne industrije Europske unije, i u skladu je sa smjernicama krovne organizacije tekstilne i odjevne Europske unije Euratexa“, kaže Stjepan Pezo iz omiškog Galeba. Galebov asortiman, među ostalim, uključuje proizvode od funkcionalnih pletiva koje sami razvijaju, donje rublje u kojem nositelj tijekom znojenja uslijed raznih fizičkih aktivnosti ne osjeća nelagodu jer se vlaga brzo odvodi od tijela, te program negorivoga donjeg rublja. Proizvedu oko dva milijuna komada odjeće godišnje. „Posao odrađen za NATO najbolja nam je referenca za potencijalne nove partnere kod nastupa na sajmovima“, rekao je Pezo o poslu u sklopu kojega su proizveli 200.000 kompleta dugačkoga donjeg rublja za NATO.

Tvrtke Kap-ko i Šešir svoj službeni, svečani i radni asortiman rade prema tehničkim specifikacijama i željama kupaca, među kojima su i policije diljem Europe. „Cilj nastupa na sajmovima nije samo stvaranje novih kontakata, već i održavanje postojećih poslovnih odnosa. Sama činjenica da vas partneri vide tamo, da ste prisutni, potvrda je stabilnosti u poslovanju i ozbiljnosti u pristupu razvoja tog poslovanja“, smatra Ivana Kovač iz tvrtke Kap-ko, naglasivši da najčešće nastupaju kao podizvođač na tenderima gdje se kreira cijela odora, kako je slučaj s tenderima za belgijsku i nizozemsku policiju koji su sada u tijeku.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.