Izraelski F-16 sletjeli u Zagreb

 

Danas rano poslijepodne, oko 14:30 sati, u 91. ZB na Plesu sletjela su 3 aviona F-16 iz sastava Izraelskih zračnih snaga. Prilikom njihova ulaska u zračni prostor RH dočekao ih je hrvatski MiG-21, te ih sproveo do baze. Oko tri sata po početku tog “višednevnog prijateljskog posjeta Zračnih snaga Države Izrael Republici Hrvatskoj“, goste je na Plesu obišao državni vrh na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom obrane Damirom Krstičevićem, te predstavnicima Izraela i SAD u Hrvatskoj. Izraelski borbeni zrakoplovi, sva tri dvosjedi F-16D Brakeet (službenih oznaka 023, 063 i 041, o kojem smo već pisali), poletjeli su za Hrvatsku iz baze IAF-a Ramat David, čiji je zapovjednik danas također stigao u RH.

Čitav ovaj posjet organiziran je na zahtjev hrvatske strane, MORH-a i HRZ-a, u kontekstu zrakoplovne nabave koju bi Hrvatska trebala potpisati ujesen. Posjetu je započeo dolazak izraelskog transportnog zrakoplova C-130, u srijedu 1. kolovoza, da bi onda danas pristigli i borbeni avioni. Tijekom svog boravka u Hrvatskoj izraelski F-16 izvršit će zajedničko uvježbavanje s HRZ-om, te će u avionima s izraelskim pilotima letjeti i pripadnici EBA-e na čelu s njenim zapovjednikom, pukovnikom Christianom Jagodićem. Osim toga, barem 2 od 3 izraelska borbena zrakoplova sudjelovat će i na nedjeljnoj proslavi 23. obljetnice VRO “Oluja”, u sklopu zračnog mimohoda letjelica HRZ-a. Novinarima nije potvrđeno da li se tu radi o konkretnim letjelicama koje bi Hrvatska mogla uskoro kupiti od Izraela, kao što nije specificirano ni točno trajanje ovog izraelskog posjeta Hrvatskoj.

Predstavnici gostiju i domaćina na briefingu za akreditirane novinare

Boravak izraelskih zrakoplova i osoblja u Hrvatskoj popraćen je oštrim mjerama sigurnosti, koje su priopćene i novinarima akreditiranim za ovu priliku. Kako saznajemo, oko 17:30 su programom predviđene izjave gostiju i hrvatskih dužnosnika, no bez prava na postavljanje pitanja. Najavljen je i prikaz po jednog zrakoplova MiG-21 i F-16, što se trebalo održati u hangaru, budući je neposredno prije najavljenog događaja počela padati jaka kiša. No kako se oluja u međuvremenu smirila, na stajanci 91. ZB ipak su bila izložena 2 MiG-a i 2 F-16 – ali su se mogli vidjeti ipak samo izdaleka, budući je približavanje letjelicama ostavljeno samo za visoke goste.

———————

———————

S Plesa uskoro opširnije…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.