Avioni RAF-a na vježbi u Hrvatskoj

 

Koju minutu nakon što su MiG-ovi 21 iz sastava HRZ-a do zagrebačke zračne luke dopratili Airbus Croatia Airlinesa s našom srebrnom nogometnom reprezentacijom, u ponedjeljak 16. srpnja na vojni dio Plesa stigli su i novi gosti – 2 lovca Eurofighter Typhoon britanskog RAF-a. Naime, od 16. pa do 20. srpnja u 91. ZB na Plesu provodi se vježba „Flying Sabre 18“, što je ujedno prvo zajedno uvježbavanje hrvatske i britanske eskadrile borbenih aviona. Britancima nije promakla hrvatska nogometna groznica, pa je na službenoj web-stranici RAF-a zabilježeno:

Domaći i gosti – zapovjednici eskadrila Christian Jagodić i Ellis Williams (Photo: RAF)

„RAF-ovi piloti sletjeli su u Hrvatsku radi zajedničke vježbe, zatekavši zemlju u punom slavlju nakon hrabrog nastupa na svjetskom kupu. Dva RAF-Typhoona sletjela su u Zagreb nekoliko minuta nakon što je sletio avion s poraženima u finalu. Po dolasku, piloti RAF-a zatekli su pilote HRZ-a koji su pratili nogometaše od ulaska u hrvatski zračni prostor, obučene u prepoznatljive crveno-bijele kvadratiće ispod njihovih letačkih odijela“.

Ponedjeljak – dan za dočeke (Photo: RAF)

Vođa RAF-ove eskadrile Ellis Williams po slijetanju je izjavio da se on i njegov tim vesele produktivnom tjednu u Hrvatskoj te upijanju nogometne groznice koja je preplavila zemlju. „Veliko je zadovoljstvo biti ovdje i raditi s našim hrvatskim kolegama. Zaista je pravi bonus doći ovdje istoga dana kada se vraća i njihova reprezentacija, već i zbog toga da shvatimo koliko im to znači“, rekao je Williams.

U zajedničkoj vježbi sudjeluju pripadnici 1(F) Eskadrile RAF-a i EBA-e HRZ-a. Cilj vježbe je izgradnja bolje obrambene suradnje između dviju država te razmjena vrijednih iskustava između zračnih i zemaljskih posada ovih dvaju ratnih zrakoplovstava. To je prilika i da HRZ iz prve ruke dobije informacije o sposobnostima aviona Typhoon, što će omogućiti i buduću suradnju na području zrakoplovstva, kao i bolje razumijevanje djelovanja ovih zračnih snaga.

Po završetku vježbe, RAF-ovi avioni sudjelovat će na air-showu CIAV 2018, koji se predstojećeg vikenda održava u Varaždinu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.