F-16 otišli, polemike ostale

 

Jučerašnje sudjelovanje Izraela na službenom obilježavanju 23. obljetnice VRO „Oluja“ zasjenilo je ostatak svečanog programa u gradu Kninu i na Kninskoj tvrđavi. Osim gostiju iz Izraela, predvođenih direktorom SIBAT-a, umirovljenim generalom Michelom Ben Baruchom i vojnim izaslanikom Izraela u RH, brigadirom Harelom Taggarom, bili su tu i članovi diplomatskog zbora akreditirani u RH, ali i zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general bojnik Jon A. Jensen. U letačkom programu iznad Kninske tvrđave preletjelo je 8 postroja HRZ-a s ukupno 24 zrakoplova – od helikoptera Mi-8 i OH-58D pa do protupožarnih Air Tractora i CL-415. No svi drugi gosti i sve HRZ-ove letjelice nisu izazvali toliki interes kao poluminutni prelet formacije 2 MiG-a iz sastava HRZ-a (predvođenih zamjenikom zapovjednika EBA-e, bojnikom Zvonimirom Milatovićem) i 2 F-16D iz sastava Izraelskih zračnih snaga.

„Modernizacija Hrvatske vojske i hrvatske policije kao jamaca sigurnosti hrvatske države i svih njenih stanovnika, obveza je svake odgovorne vlade. Stoga je nabava borbenih zrakoplova strateški važan korak koji će nam omogućiti da Hrvatska bude još sigurnija i da još bolje možemo odgovoriti sve ozbiljnijim sigurnosnim izazovima našega vremena. Izbor izraelskih F-16 Barak, aviona s američkom tehnologijom, ogroman je korak za sigurnost hrvatske države i hrvatskoga neba za sljedećih trideset godina. Ne samo da se nismo odrekli ratnog zrakoplovstva, nego smo se odvažnim odlukama, i tu mislim na cijeli državni vrh, danas svrstali među snažne i kredibilne saveznice u Sjevernoatlantskom savezu i među članicama Europske unije. U tom pogledu, strateško partnerstvo s Izraelom govori samo za sebe. Stoga pozdravljam danas i naše izraelske i američke prijatelje i partnere, koji su svojim sudjelovanjem uveličali našu proslavu Dana pobjede,“

rekao je u prigodnom govoru premijer Andrej Plenković.

Tko je letio i kamo?

Transportni se puni dok MiG-ovi polijeću za Knin (Photo: Ljiljana Medved)

Hrvatski MiG-ovi i sva 3 izraelska aviona F-16D poletjela su s aerodroma Pleso u nedjelju nešto prije 10 sati ujutro. Dok su 2 F-16 sudjelovala u programu, treći im je u okolici pružao sigurnosnu podršku. Odmah nakon preleta, sva tri izraelska F-16D otputila su se prema Izraela, a u matičnu bazu Ramat David stigli su iza 14 sati. Istovremeno, dok su izraelski borbeni lovci letjeli prema Kninu, transportni avion C-130 iz sastava Izraelskih zračnih snaga na Plesu je ukrcavao izraelsku opremu i tehničare koji su došli u pratnji svojih borbenih aviona. Time je završio 4-dnevni boravak izraelskih pilota u Hrvatskoj, događaj koji je popraćen s velikim zanimanjem hrvatskih medija. Inozemni mediji taj su događaj spomenuli kako svojevrsni raritet, ali bez pretjerane pompe.

Znameniti 041 pri polijetanju za Knin (Photo: Ljiljana Medved)

Specijalizirani Defence Blog navodi da su avioni F-16 iz sastava Izraelskih zračnih snaga stigli u Hrvatsku „u sklopu demonstracijske turneje tijekom njihove prodaje“, dok pojedini izraelski mediji tvrde da su u Zagreb sletjeli upravo oni primjerci koje je Hrvatska kupila od Izraela. No na Pleso su u četvrtak sletjela 3 dvosjeda, dok Hrvatska namjerava kupiti tek 2 takva aviona, pa je jedan očito „višak“. Već u četvrtak, 2. kolovoza, na kratkom briefingu uoči medijske prezentacije izraelskih gostiju, časnici HRZ-a izričito su odbili odgovoriti na novinarsko pitanje jesu li pristigli avioni upravo oni koje će Hrvatski kupiti, tvrdeći kako je to „potpuno nebitno“. Međutim, nikome nije promaklo da je na Plesu viđen i F-16D oznake 041, isti onaj na kojem je u travnju u bazi Ramat David letio pukovnik Željko Ninić, te koji slučajno ali simbolično nosi oznaku nekadašnjeg poštanskog i telefonskog broja grada Zagreba. Izraelsko insistiranje na tom kontroverznom primjerku moguća je naznaka buduće prinove u HRZ-u.

Odjeci u širem i daljem susjedstvu

Milutin Stanojević, veleposlanik Srbije u Izraelu

Na pravi odjek ovog izraelskog posjeta Hrvatskoj nije trebalo dugo čekati. Još F-16 nisu bili ni na pola puta do Izraela, kada je „Times of Israel“ objavio tekst autora Raphaela Ahrena pod naslovom „Srbija bjesni dok izraelski borbeni avioni lete na hrvatskoj paradi pobjede“. U tekstu se citiraju izjave Milutina Stanojevića, veleposlanika Republike Srbije u Izraelu, koji kaže:

Srbija je duboko razočarana današnjim sudjelovanjem izraelskih pilota i borbenih aviona, jer je za nas operacija ‘Oluja’ 1995. bila svojevrsni pogrom. To je bio najveći egzodus naroda od Drugog svjetskog rata“,

rekao je Stanojević, dodavši da sudjelovanje Izraela u hrvatskoj proslavi „nije prijateljska gesta prema Srbiji“. Ministarstvo vanjskih poslova Izraela odbilo je komentirati, dok su Izraelske obrambene snage, kao sudionik hrvatske proslave u Kninu, izjavile da su „avioni angažirani u Hrvatskoj kao dio aranžmana vojne suradnje“, te da je sudjelovanje u proslavio dio „strateške suradnje između dvije zemlje.“ U izjavi IDF-a se još podsjeća i na nadolazeći hrvatski-izraelski sporazum o nabavci aviona.

Kasnije poslijepodne putem Twittera se oglasio i Efraim Zuroff, direktor Centra Simon Wiesentahl u Jeruzalemu:

Vrlo sam uznemiren time što će avioni Izraelskih zračnih snaga sudjelovati u obilježavanju operacije ‘Oluja’, tijekom koje je Hrvatska protjerala 250.000 Srba iz njihovih domova u Hrvatskoj. Do danas niti jedna strana zemlja nije sudjelovala u ovom obilježavanju“,

napisao je Zuroff. Ta je tvrdnja samo djelomično istinita – do sada su s proslave obljetnica Oluje izostajali uglavnom veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj, dok su vojni izaslanici u većem ili manjem broju dolazili u Knin. Činjenica je da zbog srbijanskih prijetnji i ucjena niti jedna strana zemlja nije aktivno sudjelovala u svečanom mimohodu u Zagrebu 2015. godine, osim što je Njemačka za tu prigodu „posudila“ dvije PzH 2000 koje je Hrvatska ranije kupila, a manji dio država poslao je svoje državne zastave na mimohod kao prijateljsku gestu prema Hrvatskoj.

MiG-ovi HRZ-a i F-16D IAF-a iznad Kninske tvrđave (Photo: Jurica Lazar)

Jučerašnje reakcije danas su se proširile – većina izraelskih medija spomenula je sudjelovanje svojih Zračnih snaga na hrvatskoj proslavi ‘Oluje’ – „Izraelski F-16 usred ogorčene srpsko-hrvatske svađe“ naslov je tekst u Jerusalem Postu, u kojem se uglavnom prepričava raniji tekst iz „Times of Israel“, kao i sažetak boravka Izraelskih zračnih snaga u Hrvatskoj. Na isti članak poziva se portal Ynetnews u tekstu pod naslovom „Srbija je ljuta nakon što su izraelski avioni sudjelovali na hrvatskoj paradi pobjede“. Autor Itamar Eichner tvrdi da su „3 izraelska aviona stigla u Hrvatsku u četvrtak, u skladu s isporukom rabljenih borbenih aviona F-16 koje je Izrael prodao Hrvatskoj za 750 milijuna dolara“. Inače, cijena koja se u Hrvatskoj spominje za taj aranžman, koji će se tek potpisati, je oko 500 milijuna dolara. Ynetnews citira izjavu obrambenog vrha Izraela:

„Kao dio suradnje između Izraelskih zračnih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 3 aviona F-16 Barak i transportni avion sudjelovali su u obilježavanju pobjede. Ovaj događaj je dio profesionalne suradnje između dviju zemalja, koja uključuje razmjenu znanja, zajedničke vježbe i recipročne obuke. Izrael i Srbija imaju prijateljske i bliske odnose, i smatramo je, kao i Hrvatsku, istinskim prijateljem“.

U stilu i dosadašnjih reagiranja srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić sinoć je za Večernje novosti izjavio da je zatražio objašnjenje predstavnika izraelske države zbog sudjelovanja izraelskih borbenih aviona u obilježavanju akcije „Oluja“, dodavši da je to „krajnje neočekivani i neprimjeren potez, koji naša država promatra kao čin protiv interesa Srbije“. Kasno navečer se na kritike očitovalo i Veleposlanstvo Države Izrael u Srbiji, kratko kazavši da je

„… Hrvatska kupila avione F-16 od Izraela, a njihovo sudjelovanje je u isključivoj vezi s ovim kupoprodajnim ugovorom. Ono nema nikakve političke elemente niti bilo kakve veze s povijesnim odnosima između Srbije i Hrvatske. Izrael izuzetno cijeni prijateljstvo sa Srbijom i nije došlo do promjene izraelske politike prema Srbiji, za što je dokaz i službena posjeta predsjednika Rivlina prije dva tjedna, Tijekom posjeta, predsjednik je bio duboko dirnut, ukazavši na snažne veze i prijateljstvo sa Srbijom. U tom smislu, čvrsto prijateljstvo koje postoji između Izraela i Srbije nikada i ni na koji način neće biti ugroženo“.

Potom je u izjavi za TV Pink Dačić ponovio da je razočaran izraelskim sudjelovanjem, smatrajući da je „žalosno što se na proslavi ‘Oluje’ u Hrvatskoj vijorila izraelska zastava“: „Oni prisutnost opravdavaju komercijalnim sudjelovanjem. Mislim da je to nemoralno prema izraelskom narodu čije žrtve u holokaustu Hrvati relativiziraju. U Jasenovcu je najviše stradalo Srba, Židova i Roma“, rekao je Dačić.

Hrvatsko-srpski prijepor o proslavi Oluje i izraelsko sudjelovanje u Kninu dospjelo je i do uglednog američkog Washington Posta (članak pod nazivom „Hrvatska slavi udar izveden 1995., Srbija ga naziva nacističkom politikom“), a cijela je priča zabilježena i u nekoliko poljskih medija.

Iznimno blage reakcije

S obzirom na druge strelice koje su zbog „Oluje“ i njenog obilježavanja upućivane iz Srbije prema Hrvatskoj, prozivanje Izraela zbog sudjelovanja u proslavi bilo je zapravo prilično blago, te je ostalo tek na nižim političkim razinama, bez pozivanja veleposlanika i uručivanja protestnih nota. Srbijanski predsjednik Vučić se, primjerice, u svojoj sada već znamenitoj izjavi o Oluji i nacističkoj politici RH niti jednom jedinom riječi nije očešao o Izrael. Ministar obrane Srbije, Aleksandar Vulin, poznat po blago rečeno neodmjerenim izjavama, komentirao je prisustvo crnogorskog vojnog izaslanika na proslavi u Kninu, ali ne i izraelsko. S druge strane, Ministarstvo obrane RH i HRZ su posljednjih dana novinarima izričito zabranjivali da se izraelske goste pita išta o sudjelovanju na proslavi Oluje i vezanim političkim konotacijama, pogotovo u odnosu na Srbiju. Zabrane su išle čak dotle da se novinarima prijetilo fizičkim izbacivanjem iz baze na Plesu, pokušaju li ipak postaviti to pitanje. Direktor SIBAT-a Michel Ben Baruch u petak je izjavio tek da mu je čast sudjelovati u proslavi 23. obljetnice „Oluje“, ali da u tome nema nikakvih političkih konotacija, već je isključivo riječ o vojnoj suradnji.

No samo potpuni politički početnik ili diplomatski naivac može misliti da će tu obrazloženje o jednom obliku vojne suradnje pasti na plodno tlo. Jer izraelski piloti i njihovi borbeni avioni nisu stigli u Hrvatsku na Dan HRZ-a, ili na Dan OS RH, ili na Dan državnosti. Stigli su na Dan pobjede, i vrlo aktivno sudjelovali na proslavi najveće i najvažnije vojne operacije u novijoj povijesti RH, čak toliko aktivno koliko u posljednje 23 godine nije sudjelovala ni jedna druga zemlja. Kako izraelski političari i vojni dužnosnici zasigurno ne spadaju ni u početnike ni u naivce, nema sumnje da je za njihovo sudjelovanje u programu međunarodno-politički izazovne hrvatske proslave bio potreban svojevrsni prešutni amen iz Srbije.

A do takvog se prešutnog amena proteklih tjedana itekako moglo doći. Naime, samo dan nakon posjeta Hrvatskoj, izraelski predsjednik Reuven Rivlin je u četvrtak 26. srpnja ove godine posjetio i Beograd, kao prvi predsjednik Države Izrael u državničkoj posjeti Srbiji. Tijekom svog tek jednodnevnog boravka, Rivlin je tu s kolegom Aleksandrom Vučićem demonstrirao veliko prijateljstvo Srbije i Izraela, te obilježio 26 godina od uspostave diplomatskih odnosa među državama. To je vjerojatno bila i zadnja prilika za aktivno usklađivanje stavova o predstojećem angažmanu Izraelskih zračnih snaga na hrvatskoj proslavi Oluje. Ovako su zapravo svi sretni – u razrađenoj propagandnoj akciji Hrvatska je pokazala svoje nove „strateške“ prijatelje, Srbija nije ugrozila postojeće odnose s Izraelom niti se dodatno zamjerila Bruxellesu s kojim pregovara o ulasku u EU, a Izrael je demonstrirao budući trgovački posao s Hrvatskom, koji će biti od presudne važnosti za svaku sličnu potencijalnu prodaju njihovih rabljenih borbenih aviona ubuduće. Jer pozivajući se na hrvatski primjer, Izrael je navodno već ponudio stare F-16 Kolumbiji, a spominje ih se i kao jako zainteresirane za opskrbu Bugarske kakvim novim/starim borbenim avionima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.