HRZ i USAF premijerno vježbaju spašavanje

 

Letačke posade helikoptera iz Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske zajedno su vježbale proteklih dana. Piloti Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i posade iz sastava 56. eskadrile za spašavanje Zračnih snaga SAD izvele su 25. i 26. ožujka 2019. zajednička uvježbavanja za zadaće borbene potrage i spašavanja (Combat Search and Rescue – CSAR). Dok su posade bile smještene u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, na zajedničkim vježbovnim letovima našli su se hrvatski helikopteri Bell OH-58D Kiowa Warrior i američki Sikorsky HH-60G Pave Hawk.

Spomenuti letački dio ove aktivnosti izvodila su po dva hrvatska (službenih oznaka 326 i 333) i dva američka helikoptera (službenih oznaka 26205 i 26208). Nakon odvojenih polijetanja oni su se susreli u zraku, te na Vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju zajednički uvježbavali postupke i procedure iz područja borbenog traganja i spašavanja. Iste su takve procedure primjenjive i u mirnodopskim operacijama, poput hitne zrakoplovne evakuacije (MEDEVAC), civilnog traganja i spašavanja, pomoći u slučaju katastrofa, te raznih oblika pružanja međunarodne pomoći. No, dok je u cjelini sadržaja nedavnih usporedivih vježbi u Izraelu težište bilo na hrvatskim spašavateljima, ovdje su pripadnici HRZ-a više imali naglasak na traganju te borbenom segmentu posla.

Naime, detalje prvog ovakvog zajedničkog uvježbavanja HRZ i USAF objasnio je pukovnik Davor Gren, zapovjednik Eskadrile helikoptera: „Naši helikopteri u zajedničkim letovima bili su u ulozi oružane pratnje. Imali smo mogućnost upoznavanja planiranja i analize zadaća borbene potrage i spašavanja, kao i praktične primjene postupaka i procedura u zajedničkim operacijama te je ostvarena profesionalna i stručna suradnja s američkim letačkim posadama iz eskadrile koja ima 65-godišnje iskustvo u operacijama potrage i spašavanja“. Time je hrvatska Eskadrila helikoptera dobila nova iskustva, kako na području borbene potrage i spašavanja, tako i u provedbi zadaća tipičnih za borbene helikoptere Bell OH-58D Kiowa Warrior.

Za kraj napomenimo i kako je ovo drugi put u nekoliko dana da se u Republici Hrvatskoj vidi specijalizirane američke helikoptere Sikorsky HH-60G Pave Hawk. Ove letjelice, inače iz šireg sastava 31. lovačkog krila Zračnih snaga SAD, od sredine 2018. godine bazirane su u NATO zračnoj bazi Aviano, gdje su stigle iz Velike Britanije (RAF Lakenheath). Od ukupno pet letjelica HH-60G Pave Hawk iz sastava 56. eskadrile za spašavanje USAF, njih su tri posljednjih dana bile u Hrvatskoj. Tijekom uvježbavanja evakuacije Veleposlanstva SAD, u ponedjeljak 18. ožujka, moglo se u Zagrebu vidjeli letjelice službenih oznaka 26205 i 26212, dok su proteklih dana na Zemuniku boravili helikopteri USAF 26205 i 26208.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.