ATALANTA: hrvatski AVPD tim preuzeo dužnost

 

Četvrti hrvatski AVPD tim napokon je započeo sa zadaćom zaštite broda iz UN-ovog Svjetskog programa za hranu (World Food Programme – WFP). Kako je jučer, 7. srpnja, objavljeno iz zapovjedništva operacije EU NAVFOR Somalia – ATALANTA, 12 članova hrvatskog AVPD tima ukrcalo se na brod MV Juist koji u okviru WFP dostavlja hranu Somaliji i susjednim državama. „Ovo nije prvi put da Hrvatska sudjeluje u operaciji ATALANTA s tako vrijednim timom za zaštitu“, zaključak je priopćenja zapovjedništva operacije ATALANTA.

Kako smo već pisali, očekivalo se da će hrvatski AVPD tim preuzeti zadaću u ovoj EU operaciji još u travnju ove godine, no zbog problema uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19, među kojima su i problemi transporta iz Europe u Afriku, početak zadaća je prolongiran „do daljnjega“. Situacija se popravila krajem lipnja, kada je zahvaljujući pomoći španjolskih Oružanih snaga hrvatski AVPD tim konačno krenuo prema bazi u Džibutiju. Tamo je nekoliko dana čekao ukrcaj na brod.

Da nije bilo ovog zastoja, hrvatski AVPD tim preuzeo bi dužnost na brodu MV Juist od tima Vojske Srbije, što nije prvi puta da se ove dvije vojske izmjenjuju na konkretnoj zadaći. I prvi hrvatski AVPD tim 2014. godine preuzeo je dužnost od srpskog tima na ciparskom brodu MSM Douro, a isto se ponovilo i 2016. godine, na istome brodu. Treći hrvatski AVPD tim 2018. godine preuzeo je dužnost od tima iz Crne Gore, koji je u operaciji EU NAVFOR Somalia – ATALANTA bio angažiran na zaštiti teretnog broda „Petra II“. Brod MV Juist, kojeg trenutno štiti 4. hrvatski AVPD tim, plovi pod zastavom otočja Antigua Barbuda, i prema servisu Marine Traffic 29. lipnja isplovio je iz luke u Džibutiju prema Crvenom moru. Uz osnovne karakteristike broda stoji i naznaka o „ukrcanim naoružanim čuvarima“.

Gvinejski zaljev – centar piratstva u Africi 2020. godine (Izvor: IMB)

EU operacija ATALANTA uspješno se bori protiv piratstva i otmica na Rogu Afrike – pojave koja je zbog nazočnosti vojnih brodova i naoružanih vojnika na civilnim brodovima u toj regiji ponešto oslabila, za razliku od stanja na drugoj strani afričkoga kontinenta. Tako je početkom ove godine zabilježeno povećanje piratstva na zapadnoj obali Afrike, u Gvinejskom zaljevu. Prošle godine je u tom području zabilježen 121 piratski napad, dok je godinu dana ranije – 2018. – bilo „samo“ 78 piratskih napada i otmica u Gvinejskom zaljevu. Prema Međunarodnom pomorskom uredu (International Maritime Bureau – IMB), od siječnja do rujna prošle godine čak 82 posto ukupnih otmica na moru dogodilo se u Gvinejskom zaljevu. Ova povećanja dovode se u izravnu vezu s višegodišnjim pojačanim nadzorom voda ispred Somalije i Roga Afrike. To naravno ne znači da je somalski piratski krak uništen, nego tek da „čuvari“ tog dijela Afrike imaju ponešto manje posla. To svakako želimo i hrvatskom AVPD timu – mirno more i što manje posla!

Kako su se kretali piratski incidenti tijekom godina? (Izvor: IMB – svijetlijom bojom označene su otmice)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.