Četvrti AVPD tim na čekanju

 

Prije točno dva mjeseca, točnije 10. i 11. ožujka, održana je posljednja provjera 4. hrvatskog AVPD tima pred odlazak u EU operaciju ATALANTA Somalia. Scenarij vježbe, od koje je dio proveden na obalnom ophodnom brodu Hrvatske ratne mornarice OOB-31 „Omiš”, obuhvatio je niz raznih situacija s kojima se pripadnici tima mogu susresti tijekom provedbe svoje misije: (1) procedure nakon dolaska u vojnu bazu u Somaliji, (2) primopredaja opreme i naoružanja u bazi, (3) primopredaja i upoznavanje s teretnim brodom, (4) incident u luci, (5) napad pirata u brzim gumenim čamcima, (6) zbrinjavanje i helikopterska evakuacija ranjenika. Dvanaest pripadnika 4. AVPD tima prethodno je imalo višetjednu obuku potrebnu za područje operacije i poznavanje glavne misije; (1) temeljnih zadaća sigurnosne zaštite broda, (2) korištenja operativne dokumentacije, te (3) primjena mjera sigurnosti u području operacije – koja je u konačnici dovela do uspješno odrađene posljednje provjere.

Obuka je bila izrazito kvalitetna i obuhvatila je sve situacije s kojima će se tim potencijalno susresti tijekom operacije”, rekao je zapovjednik 4. AVPD tima kapetan korvete Sergej Kozmi, posebno zahvalivši svim instruktorima i sudionicima obuke koji su svojim angažmanom pridonijeli kvaliteti cijelog tima. I šef ocjenjivačkog tima, kapetan fregate Željko Doko, kazao je da je tim izvrsno opremljen, obučen i pripremljen za upućivanje u operaciju ATALANTA.

Tim je bio spreman za put prema obali Somalije, gdje se sredinom travnja trebao ukrcati kao zaštitni tim na jedan od brodova koji u sklopu Svjetskog programa za hranu (World Food Programme – WFP) dovozi hranu za Somaliju i susjedne države. No sada je već sredina svibnja, a 4. hrvatski AVPD tim i dalje ne obavlja svoje zadaće u okviru operacije EU NAVFOR Somalia – ATALANTA. Na pitanje portala Obris.org iz MORH-a kažu – tim ne ide u Somaliju do daljnjega:

“4. AVPD tim nije upućen u operaciju ATALANTA zbog poremećaja u zračnom prijevozu prema Džibutiju te zbog brige za zdravlje pripadnika Oružanih snaga RH i složenosti funkcioniranja unutar operacije uzrokovane pandemijom COVID-19. S obzirom da RH ima i dalje namjeru sudjelovati u operaciji ATALANTA, upućivanje 4. AVPD tima izvršit će se kada se za to osiguraju zdravstveni i sigurnosni uvjeti”.

Dok hrvatski AVPD tim ima problema s odlaskom, srpski AVPD tim imao je određenih poteškoća s povratkom iz Somalije. On je protekla 4 mjeseca bio ukrcan na brod MV Just, a 4. svibnja vratio se s malim zakašnjenjem u Srbiju i to zahvaljujući SR Njemačkoj. “Pružanje podrške u realizaciji povratka Autonomnog tima za zaštitu brodova u Srbiju potvrđuje značaj partnerstva s Oružanim snagama Njemačke i posvećenost zajedničkim ciljevima u davanju doprinosa očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti“, objavilo je Ministarstvo obrane Srbije na svojoj web-stranici. Posebnu zahvalu Bundeswehru objavilo je i zapovjedništvo operacije ATALANTA na svom Twitter profilu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.