Hrvatski AVPD na dužnosti u operaciji ATALANTA

 

Od posljednjeg dana kolovoza treći hrvatski AVPD tim u operaciji EU NAVFORA Somalia ATALANTA angažiran je na zaštiti teretnog broda „Petra II“, koji sudjeluje u aktivnostima Svjetskog programa za hranu (World Food Programme – WFP). Ukupno 12 pripadnika HRM na brod se ukrcalo u luci Džibuti, da bi se 3. rujna uputili prema luci Bosaso u Somaliji. Jučer je o primopredaji dužnosti između prethodnog AVPD tima iz Crne Gore i njihovih nasljednika iz Hrvatske službeno priopćenje izdalo i zapovjedništvo operacije ATALANTA:

„Vrhunski uvježbani i specijalizirani AVPD tim iz Crne Gore uspješno je završio svoju misiju i predao je posao hrvatskom AVPD timu 31. kolovoza 2018. na ceremoniji u Džibutiju. Oni su tom prilikom primili i EU CSDP-odlikovanje kojim je zabilježen njihov nemjerljivi doprinos ovoj humanitarnoj operaciji“.

EU NAVFOR Somalia dodatno naglašava kako je selekcijski proces za pripadnike AVPD-timova čvrsto reguliran i sastoji se od medicinskih pretraga, ispitivanja streljačkih vještina te rigoroznih provjera fizičke spremnosti. Da bi zadržali te vještine, pripadnici AVPD-tima i na samom brodu na kojem su stacionirani provode redovne vježbe te provjere spremnosti nužne za osiguravanje sigurnosti plovila i svih na njega ukrcanih.

Brod “Petra II” trenutno sudjeluje u Svjetskom programu za hranu (Izvor: Marine Traffic)

Brodske linije Svjetskog programa za hranu (World Food Programme – WFP) donose nužnu i ključno potrebnu pomoć u hrani u regiju, pa održavanje tog prometa sigurnim neposredno čuva ljudske živote“, kaže se dalje u priopćenju, napominjući i da „AVPD tim operacije EU NAVFOR, stacioniran na WFP brodu ‘Petra II’ pružanjem bliske zaštite osigurava sigurne isporuke osnovnih medicinskih potrepština i hrane za stanovništvo Somalije… Korištenje AVPD-timova u zaštiti WFP-brodova je iznimno važno za operaciju EU NAVFOR, budući da pruža dodatnu fleksibilnost pri korištenju ratnih brodova za borbu protiv pirata, dok je ujedno sigurnost WFP-prometa osigurana“.

Odlikovanje za kraj sudjelovanja crnogorskog AVPD-a u ATALANTI

Povratak svog drugog AVPD time iz Somalije zabilježilo je 11. rujna i Ministarstvo obrane Crne Gore. Na maloj prigodnoj svečanosti povodom povratka iz ove EU-operacije, nihov tim od 9 članova na čelu sa zapovjednikom, kapetanom korvete Blažom Gašićem, pohvalio se da je u potpunosti izvršio postavljene zadaće. Ovakvo sudjelovanje u operaciji ATALANTA za Crnu Goru je prilična novost, budući je tek u travnju prošle godine Vojska CG proširila sudjelovanje u operaciji EU NAVFOR Somalia ATALANTA slanjem Samostalnih timova za zaštitu brodova (AVPD).

Brod „Petra II“ na kojem trenutno plove hrvatski AVPD-pripadnici, inače klasičan brod za kontejnerski prijevoz, plovi pod zastavom države Palau i neznatno je veći u odnosu na „MSM Douro“, kojeg su štitili pripadnici 1. i 2. hrvatskog AVPD tima.

Kk Boris Kartelo, zapovjednik 3. HRVCON AVPD, preuzima dužnost

 

*Photo: EU NAVFOR Somalia – ATALANTA

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.