EU NAVFOR ATALANTA o hrvatskom AVPD timu

 

Jučer, 07. studenog, u Narodnim je novinama (NN 98/2018) izašla Odluka o sudjelovanju pripadnika OS RH u operaciji potpore miru „EU NAVFOR Somalia – ATALANTA“, kojom se produžuje sudjelovanje hrvatskih vojnika u ovoj operaciji tijekom 2019. i 2020. godine. Istodobno, ali sasvim nevezano, iz zapovjedništva ove operacije objavljena je kratka crtica o aktivnostima 3. hrvatskog AVPD tima. Kako smo već ranije objavili, hrvatski AVPD tim ukrcan je kao zaštita na brod „Petra II“, koji u sklopu Svjetskog programa za hranu (WFP) namirnicama opskrbljuje građane Somalije. O tome iz zapovjedništva same operacije kažu:

„Na brod iz programa WFP ‘Petra II’ ukrcan je EU NAVFOR zaštitni tim, poznatiji kao Samostalni tim  za zaštitu brodova (Autonomous Vessel Protection Detachment – AVPD), kako bi se osiguralo da njegov vrijedni teret kojeg čini pomoć u hrani bude zaštićen na putu u Somaliju. EU NAVFOR sačinjava više od 20 država, koje su osiguravale svoje AVPD timove za zaštitu WFP brodova. Tim sačinjen od pripadnika hrvatskih Oružanih snaga trenutno čuva ‘Petru II’, a njihova prisutnost pomaže da vitalno važna humanitarna pomoć sigurno dospije do naroda Somalije, pogođenog sušom i glađu. Imati pripadnike OS RH u potpunosti integrirane u operaciju ATALANTA pruža zaštitu koju ovi brodovi trebaju kada su suočeni s prijetnjom piratstva, a time se jača i ukupna pomorska sigurnost u regiji“.

Do danas je gotovo 1,8 milijuna tona WFP pomoći sigurno dopremljeno u Somaliju. Aktualni hrvatski AVPD tim odradio je 2/3 u operaciji EU NAVFOR Somalia – ATALANTA. Ostalo im je još posljednjih mjesec dana, pa će se ukupno 12 pripadnika 3. hrvatskog AVPD u ovoj operaciji na vrijeme pridružiti svojim obiteljima uoči predstojećih blagdana.

*Photo: EU NAVFOR Somalia – ATALANTA

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.