Vojna industrija RH na Eurosatory 2016

 

Jutros je u Parizu počeo Eurosatory 2016, međunarodni sajam vojne i sigurnosne industrije, u organizaciji COGES-a (Commissariat Général des Expositions et Salons du GICAT) i francuskog Ministarstva obrane. Ovo je 12. po redu Eurosatory, na kojem se mogu razgledati razni proizvodi vojne industrije, od raznih pojedinih dijelova i proizvoda do čitavih kompleksnih operativnih sustava, od kamiona i tenkova preko malog oružja, pa sve do simulatora te opreme za odgovor na prirodne katastrofe.

Hrvatski izlagači na Eurosatory 2014

Hrvatski izlagači na Eurosatory 2014

Na sajmu koji će trajati do petka, 17. lipnja, izlaže i 9 hrvatskih izlagača. Tu je prije svega krovna Agencija Alan, potom Hrvatska gospodarska komora, DOK-ING, Šestan-Busch, HS Produkt, Galeb, KAP-KO, Šešir i P-MTČ. Poseban interes za izlaganje na ovom pariškom sajmu ima karlovački HS Produkt, koji je sa svojom puškom VHS-2 ušao u drugi krug izbora za novu službenu pušku francuske vojske. Prilikom nedavnog posjeta Parizu o mogućnosti da francuska vojska i policija dobiju 90 tisuća HS-ovih pušaka razgovarao je i premijer RH Tihomir Orešković: „To je investicija od 300 milijuna eura, a to pokazuje da Hrvatska može konkurirati na globalnoj razini“. Kako je u nedavnom razgovoru za portal Obris.org najavio Željko Pavlin, rezultati natječaja za novu francusku jurišnu pušku mogli bi se znati do kraja ove godine.

Što se tiče tvrtki iz regije, Sloveniju u Parizu predstavlja klaster vojne industrije (kojeg čini 18 raznih tvrtki, u odnosu na 8 prisutnih na Eurosatory 2014), BiH – tvrtka MATRA iz Banja Luke (proizvodi spremnike za AK-47, ručne granate i dijelove za osobno naoružanje), te Srbiju – Jugoimport SDPR i Institut Vlatacom (specijaliziran za sustave komunikacija i kibernetičku sigurnost, nadzor granica, te sigurnost u gradovima).

Eurosatory 2016 - nakon jutrošnjeg otvorenja...

Eurosatory 2016 – nakon jutrošnjeg otvorenja…

Na prošlom Eurosatory-u, 2014. godine, sudjelovalo je više od 1000 izlagača i preko 55.700 posjetitelja. Organizatori se, naravno, nadaju da će se ove godine premašiti te brojke, čime bi Eurosatory potvrdio status najvećeg sajma vojne industrije u Europi, ali i nastavio biti među najvećima u svijetu. Do kraja svibnja ove godine bilo je ukupno 1530 registriranih izlagača, od čega je njih 65% bilo inozemnih. Posebno je porastao interes vojnih proizvođača iz Azije, prvenstveno Kine, koja je s 20 izlagača na sajmu 2014. godine skočila na ukupno 36 ove godine. Izniman interes za ovogodišnji Eurosatory pokazala je i Južna Koreja, koju predstavlja 27 tvrtki, što je enormni porast u odnosu na njihovih 11 izlagača prije 2 godine. Povećan je i interes zemalja Latinske Amerike, prije svega Brazila (20 izlagača u odnosu na 17 iz 2014.) i Kolumbije koja po prvi puta nastupa na Eurosatory-u.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.