Obrambena industrija kao RH brend – konferencija

 

Nakon dužih priprema, u Hrvatskoj će po prvi puta biti održana jednodnevna stručna konferencija o domaćoj obrambenoj industriji, njenom aktualnom stanju i perspektivama rasta. Događanje nazvano „Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend“ održava se sutra, 5. rujna 2017. godine, u zagrebačkom Hotelu Esplanade (Smaragdna dvorana). Riječ je o priredbi u organizaciji Jutarnjeg lista, pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, a koje će se odvijati uz aktivnu potporu Ministarstva obrane RH i specijaliziranog poduzeća Agencija Alan.

Iako tu govorimo o događanju koje će okupiti goste s vrha vlasti Republike Hrvatske (predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović) naravno je da će domaćin ovog ponešto neuobičajenog skupa biti potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević – kojem je za rukom pošlo u Zagrebu na ovu aktualnu temu okupiti dvjestotinjak predsjednika uprava vodećih hrvatskih tvrtki, kao i drugih sudionika s područja gospodarstva, obrane i politike. U skladu s takvom publikom biti će i program ovog događanja. Naime, nakon uvodnog dijela obilježenog govorima dužnosnika i predstavnika Hrvatske gospodarske komore (koja aktivno podupire izvozne napore hrvatskih poduzeća iz sektora vojne industrije), uslijedit će i ponešto zanimljivijih 150 minuta tematskih izlaganja te diskusija, razdijeljenih u dva bloka.

Na početku riječ će biti o djelovanju obrambene industrije u Hrvatskoj i svijetu. Tom će prilikom g. Krešimir Čosić (u svojstvu predsjednika Nadzornog odbora Agencije Alan d.o.o.) referirati o perspektivama domaće vojne industrije, kao i o metodama kojima to poduzeće u državnome vlasništvu pomaže ovom sektoru gospodarstva RH. Na to će se nadovezati izlaganja gospođe Tarje Jaakkole o ulozi Europske obrambene agencije (European Defence Agency – EDA) u poticanju pojedinih obrambenih industrija zemalja članica EU, te g. Tima Webba (šef sekcije za isporuku kapaciteta u Upravi za strategiju NATO Odjela za obrambene investicije) o funkciji „NATO Defence Investment Division“ i mogućnostima poslovanja hrvatskih proizvođača u okvirima NATO saveza.

Za kraj, bit će tu dat i pogled na ovu privrednu granu RH iz jedne ponešto drugačije, strane nacionalne vizure – kroz izlaganje g. Paula Friedberga, zamjenika direktora Agencije za međunarodnu suradnju pri ministarstvu obrane Države Izraela (SIBAT). Riječ je o predstavniku državnog tijela nadležnog za regulaciju izraelskog izvoza vojnih roba, kao i marketing čitavog tog industrijskog sektora te održavanje kataloga proizvodne lepeze Države Izrael na ovom industrijskome području. Po opsegu posla se vidi da je riječ o tijelu koje u sebi ujedinjuje niz javnih funkcija, poslova koji su danas u Hrvatskoj razlomljeni na široki niz često i ne najbolje koordiniranih aktera – što već i samo za sebe može biti određeni putokaz za buduće reforme.

Nakon toga slijedi i još jedan, sadržajno više diskusijski blok – u kojem će do riječi doći i širok presjek domaćih stručnjaka. Naime, biti će govora o odnosu vojne industrije u RH i inozemstvu, o isplativosti poslovanja u ovome sektoru, kao i o odnosu države prema svojim proizvođačima iz sektora vojne opreme i naoružanja. O sadašnjem stanju i mogućim pravcima poboljšavanja poslovanja tom će prilikom diskutirati: Ivica Nekić (predsjednik uprave, Agencija Alan d.o.o.), Željko Pavlin (direktor, HS Produkt d.o.o.), Alojz Šestan (vlasnik i direktor, Šestan-Busch d.o.o.), Mislav Brlić (voditelj razvoja plovnih objekata, Brodosplit d.d.), te Gordan Kolak (privrednik, tajnik Vijeća za Domovinsku sigurnost). Ovim diskusijskim blokom ujedno će oko 13:30 svoj radni dio i završiti sutrašnje događanje „Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.