DUBAI AIRSHOW 23: Emirati spojili Istok i Zapad

 

Dubai Airshow 23 održan je od 13. do 17. studenog na Međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum. Dok je pokazao da je tržište komercijalnih, putničkih, aviona konačno živnulo nakon sušnih godina koronavirusa i praznih kabina, vojni dio ovog zrakoplovnog sajma potvrdio je da bogate arapske zemlje ne moraju štedjeti kad kupuju nove borbene letjelice.

Dok čekaju najnovije Rafale F4, domaćini UAE diče se lovcima F-16F Desert Falcon i Mirage 2000-9

Nerijetko u sastavu svojih zračnih snaga zemlje poput Katara, Saudijske Arabije i domaćina ove priredbe, Ujedinjenih Arapskih Emirata, za srodne taktičke misije na raspolaganju imaju i više tipova borbenih zrakoplova. To je nešto što je štedljivim zemljama zapadnoeuropske demokracije danas nezamislivo. Dok se u Europi traži da što manje tipova zrakoplova radi čim više zadaća, a logistička potpora da je što jednostavnija i jeftinija, u bogatim zemljama Zaljeva često u svom naoružanju imaju letjelice koje su na tržištima konkurencija jedna drugoj.

Zbog geopolitike, ovim zemljama ipak za kupovinu još nije na raspolaganju američki F-35 Lightning II, što daje dodatnu šansu europskim proizvođačima borbenih aviona. I nije ni čudo da na Dubai Airshow, zrakoplovnu izložbu koja je treća u svijetu nakon sajmova u Parizu i Londonu, dolazi tko god je imalo bitan i sa Zapada i s Istoka. Uz sve zapadne svjetske igrače, ovdje ozbiljan nastup imaju i Rusi, Kinezi, Koreanci…

Kineski školsko-borbeni dvomotorac Hongu L-15 sudjelovao je i u letačkom programu. UAE su navodno ugovorile kupnju prvih 12 aparata, po svoj prilici za svoju akrogrupu „Al Fursan“

F-35, Rafale i Su-35…

Satnica Melanie Kluesner nastavnica je letenja i demonstrira sposobnosti F-35A

U letačkom programu, američki F-35A bio je jedini lovac 5. generacije koji je predstavio svoje sposobnosti. Doletio iz Zrakoplovne baze RAF Lakenheath u Velikoj Britaniji, demonstrirao je da mu ne treba puno prostora na nebu da se u zračnoj borbi okrene ka protivniku. Nisam ga vidio na statičkom dijelu izložbe, ali jesam njegovog pilota. Pardon – pilotkinju. Satnica Melanie Kluesner nastavnica je letenja na F-35 i budući da je na ramenu imala amblem Demo tima F-35, zaključujem da je letački program ovog supermodernog mlažnjaka u Dubaiju njeno djelo.

Kao i većinu pratitelja zrakoplovnih zbivanja u Hrvatskoj danas, najviše me zanimalo što se sve može vidjeti od francuskoj svenamjenskog lovca Rafale, koji bi se od naredne godine trebao naći u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. UAE su naručili 80 primjeraka lovca Rafale u najnovijoj varijanti F4. Francuski proizvođač Dassault Aviation iskoristio je Dubai Airshow da obilježi 50 godina suradnje s UAE pa je Rafale C imao dobro pozicionirano mjesto na statici. Rafale je u letačkom programu sudjelovao svaki dan, zanimljivim nastupom, a mene se najviše dojmila njegova brzina valjanja (roll rate). To bi trebalo da vještom i uvježbanom pilotu pomogne da u zračnoj borbi brzo promijeni smjer.

Francuski Dassault Aviation na statiku je doveo jedan od dva Rafalea koji su preletjeli Zagreb

Tajnoviti Francuzi, Rafale su na statici predstavili avion bez  broja koji označava eskadru, odnosno zrakoplovnu bazu iz koje je predstavljeni avion. No temeljem broja na vertikalnom stabilizatoru na repu i slova u preostaloj oznaci eskadrona, zaključio sam da se radi o aparatu Rafale C, registarskog broja 148 i eskadronske oznake 30-VA, koji je u paru s drugim aparatom iz baze BA 113 Mont-de-Marsan preletio Zagreb 25. studenog 2021. godine, u povodu dolaska francuskog predsjednika Macrona i potpisivanja ugovora o kupnji 12 Rafalea za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ), u standardu opreme F3-R. U letačkom programu je, pak, sudjelovao Rafale čiji je broj eskadre također bio prefarban, ali slovna oznaka eskadrona ukazuje da se vjerojatno radi o aparatu registracije 7-GZ iz francuske baze BA104 Al Dhafra u Emiratima (baza je u stvari od UAE, ali Francuzi imaju svoju oznaku za nju).

Obilazeći oko Rafalea na statici, primijetim da, za razliku od onda kad je nadlijetao Zagreb, ovaj avion sada na vertikalnom stabilizatoru ima moderniji detektor približavanja protivničke rakete nove generacije DDM-NG. Nisam dirao rukom, ali dva kućišta od infracrvenih i TV optičko-elektroničkih senzora OSF, na nosu ispred vjetrobranskog stakla, čini mi se da su u stvari spužva/pur-pjena i da zapravo ovaj avion te uređaje – nema. Da ih ima, mogao bi bez upotrebe radara pratiti toplinsku i/ili TV sliku objekta djelovanja u zraku ili na tlu te laserom mjeriti daljinu do cilja. Imajući to u vidu, ona medijima često ponavljana rečenica da će HRZ dobiti Rafale „identične kakve ima i ratno zrakoplovstvo Francuske“ gubi smisao. Jer ispada da ni svi francuski Rafalei nisu isto opremljeni. Budući da premijer Plenković očigledno tempira predizbornu kampanju s planiranim dolaskom prvih Rafalea u Hrvatsku, onda bi se trebalo postarati da budu opremljeni kako je i obećano (puni F3-R standard) da ne bi bilo velikih razočaranja (i posljedičnih izbornih iznenađenja).

Izbliza se vidi da optoelektronski uređaji na ovom Rafaleu nisu pravi. Kakve će dobiti HRZ?

Poslastica na nebu bio je nastup nekoliko akrogrupa. Talijanske „Frecce Tricolori“ sa školsko-borbenim mlažnjacima Aermacchi MB339PAN ovdje su čest gost, uz domaću akrogupu „Fursan El Emarati“ na gotovo identičnim MB339NAT. Na lovačkim avionima Su-35 bili su „Ruski vitezovi“ i Kinezi s akrogrupom „Ba Yi“ na lovcima J-10B i J-10C. Indijci su bili sa svojom akrogrupom „Sarang“ na helikoperima HAL Dhruv.

„Ruski vitezovi“ letjeli su na lovcima Su-35

Dvosjedni katarski F-15QA Ababil pokazao je da modernizirani F-15 leti bolje nego ikad

Pravo iznenađenje letačkog programa bio je dvosjedni F-15QA Ababil, posebna varijanta moderniziranog američkog lovca F-15EX Eagle II, za zračne snage Katara. Sada opremljen digitalnim upravljačkim sustavom fly-by-wire, F-15 u letu nikada nije bolje izgledao. Motori su mu u svim manevrima pružali dovoljnu rezervu snage, a kad je radio zvono – na trenutak mi se činilo kao da gledam Su-27. Rječnikom kompjutorskih igrica – činilo se kao da jedan dobro poznati avion sada u istoj igrici gledam s mnogo boljim frame rateom.

UAE, kao domaćini, svojim proizvođačima objedinjenim u grupu EDGE, prirodno, dali su najbolje središnje mjesto, kako u izložbenoj dvorani, tako i vani na statici. I više je nego dojmljivo koliko su uznapredovali u programima bespilotnih letjelica i dronova-kamikaza. Imaju ih od onih najmanjih pa do letjelica klase poznatog turskog Bayraktara. Uz svaku od borbenih letjelica bili su izloženi i paketi navođenog zrakoplovnog naoružanja zrak-zemlja domaće proizvodnje Al Tariq i Thunder P-32. Oni omogućuju da montiranjem na klasičnu avio-bombu ona postaje precizni projektil.

Emirati imaju više projekata bespilotnih letjelica u različitim klasama. Ovo je Jeniah

Geopolitika i tihe sankcije

Rusi su predstavili helikoptere ANSAT, Ka-32A11M, Mi-171A3 i Ka-52…

Posljedice međunarodnih gospodarskih sankcija za Rusiju mogle su se primijetiti u činjenici da je ruski prostor na statici bio na samome kraju (ili početku) pa je bio teško dostupan svakom tko nije baš tražio gdje se nalaze. Ruski adut bili su helikopteri (jurišni Ka-52 Aligator, koji na svojim leđima nosi veliki teret borbi u Ukrajini, sudjelovao je i u letačkom programu), ali i najnovija varijanta strateškog transportera Iljušin Il-76MD-90A. Sinkro par lovaca Su-35 iz sastava šestorke „Ruskih vitezova“ podsjetio je koji lovac najljepše leti na aeromitinzima.

Zanimljiva je bila situacija s izraelskim izlagačima. Renomirane tvtke IAI, Elbit i Rafael imali su, očigledno ranije zakupljen, izvrsno pozicioniran prostor u dvorani. Prvoga dana bili su vidljivi s gamom bespilotnih letjelica i pametnim naoružanjem, no vidno slabo posjećeni zbog očiglednog pada popularnosti uslijed velikog broja civilnih žrtava sukoba u Gazi. Suočeni s ovom situacijom, već drugog ili trećeg dana čini se da su se Izraelci potpuno povukli, jer su njihovi štandovi zjapili prazni, pa neupućeni promatrač nije mogao biti siguran da li gosti sajma bojkotiraju Izraelce ili Izrael bojkotira sajam.

Osim helikoptera, Rusi su predstavili i rakete za svoj lovac 5. generacije Su-57

Od vojnih posjetitelja iz regije, na izložbi Dubai Airshow 23 bio je ministar obrane Bosne i Hercegovine (kojeg je službeno primio i izvršni ministar obrane UAE), te zapovjednik Ratnog zrakoplovstva i PZO Vojske Srbije. Iz MORH-a ili HRZ-a nisam vidio nikog, iako jedan od pratećih događaja Dubai Airshowa bude i međunarodna konferencija zapovjednika zračnih snaga. Ipak, „hrvatski“ trenutak na izložbi doživio sam kad sam s članovima talijanskih „Frecce Tricolori“ spomenuo da poznajem neke od pilota „Krila Oluje“. Odmah su živnuli i prokomentirali kako vole doći u Zadar, vježbati ponekad s akrogrupom HRZ-a. Pilotski majstorluk svugdje se, izgleda, priznaje, čak i ako niste na licu mjesta.

Zrakoplovstvo Kopnene vojske UAE došlo je sa AH-64E Longbow Apache, najmodernijom inačicom ovog jurišnog helikoptera

Od egzotike, specijalne snage UAE imaju i naoružanu varijantu Air Tractora AT-802i

* gost autor/foto: Antonio PRLENDA, vojni komentator

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.