CIAV 2018 – impresivne najave

 

Za oko mjesec dana, 21. i 22. srpnja 2018. godine, na varaždinskom aerodromu održat će se sedmi po redu međunarodni aeromiting CIAV 2018 (Croatian International Air Show Varaždin), najveća ovogodišnja zrakoplovna priredba u Hrvatskoj. Riječ je o događanju u organizaciji Aerokluba Varaždin, te uz podršku Varaždinske županije i Grada Varaždina. Ove je godine po prvi puta tu i Ministarstvo obrane RH kao suorganizator, što je doprinijelo širenju programa po pitanju raznolikih vojnih letjelica, domaćih i stranih. Ovogodišnji CIAV ima i pokrovitelje – visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, te tri ministarstva – obrane, turizma, te mora, prometa i infrastrukture. O svemu tome je 14. lipnja u Varaždinu održana i konferencija za tisak na kojoj su, uz predstavnike Aerokluba Varaždin i Danijela Borovića (koordinator CIAV 2018), govorili Ivan  Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina, te brigadir Stanko Hrženjak, načelnik Ureda zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Brigadir Hrženjak predstavio je program kojim će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjelovati u ovom aeromitingu. “Program ovogodišnjeg aeromitinga bit će dinamičan i vrlo atraktivan za gledatelje. Posebno želim istaknuti kako ćemo na mitingu izvesti i dvije vježbe. Jedna će biti takozvana – Air Power, u kojoj će sudjelovati dva MIG-a 21 te zrakoplov Pilatus, dok će druga biti demonstracija spašavanja pilota iz neprijateljskog okruženja“. Uz to, prema brigadiru Hrženjaku, na ovogodišnjem aeromitingu u Varaždinu publika će imati prigodu vidjeti i helikoptere – Mi-171 Sh, OH-58 Kiowa Warrior, protupožarni avion CL-415 Canadair, atraktivan nastup domaće akrobatske skupine “Krila Oluje”, a moći će isprobati i svoje letačke sposobnosti na računalnom simulatoru letanja, koji uključuje originalno pilotsko sjedište borbenog aviona MiG-21. “Ovogodišnji CIAV (Croatian International Air Show Varaždin), međunarodni aeromiting koji će biti organiziran na varaždinskom aerodromu 21. i 22. srpnja, bit će spektakularna priredba u zraku, ali i na zemlji. Zahvaljujući partnerskoj suradnji Aerokluba Varaždin s Ministarstvom obrane i Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom, varaždinski aeromiting ove će godine imati novu dimenziju kvalitete i atraktivnosti, pa s pravom možemo reći kako će CIAV 2018. biti jedan od najuzbudljivijih aeromitinga u ovom dijelu Europe“, zaključio je gradonačelnik Čehok.

Dosta se tu čulo i o sudjelovanju stranaca u novome izdanju aeromitinga u Varaždinu. Tako će u programu priredbe CIAV 2018 svoje mjesto naći i pedesetak vojnih te civilnih letjelica iz 11 zemalja svijeta – Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Španjolske, Italije, Austrije, Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske i Slovenije. Program, između ostalog, uključuje više vrsta borbenih zrakoplova: uz najave MiG-21 iz sastava HRZ, čulo se i za dolazak F/A – 18B Hornet Španjolskog ratnog zrakoplovstva, ali i dva Galeba G-2 koji u Varaždinu neće imati probleme slične onima u Sinju 2016. godine. Najavljeni su i preleti F-16 Fighting Falcon Ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država iz baze u Avianu (subota 21. srpnja popodne), te Eurofighter Typhoon FGR4 Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije i SAAB JAS-39C Gripen Ratnog zrakoplovstva Republike Mađarske, oboje u nedjelju, 22. srpnja popodne. Pri tome, treba posebno napomenuti kako su dva britanska Eurofighter Typhoona praćena namjenskim transportnim avionom u Hrvatskoj od 13. srpnja, gdje od 16. do 20. srpnja trebaju sudjelovati u vježbi “Flying Sabre 18” (Typhoon Training Event – TTE). Kako stvari stoje, usprkos službenim provjerama provedenim tijekom siječnja ove godine, britanski borbeni zrakoplovi izgleda neće slijetati u Varaždinu, već će samo izvesti prelet nad priredbom CIAV, u nedjelju 22. srpnja, vjerojatno u sklopu svog odlaska iz Hrvatske.

Uz to je spominjan i dolazak zrakoplova SAAB 105 Ratnog zrakoplovstva Republike Austrije, PC-9M i PC-6 PORTER Slovenske vojske, te transportnog aviona Spartan C-27 Ratnog zrakoplovstva Republike Slovačke. Što se helikoptera tiče, bilo je govora o hrvatskim vojnim helikopterima Mi-171 Sh i Bell OH-58D Kiowa Warrior, o hrvatskim policijskim helikopterima Agusta Westland AW -139 i Agusta Bell AB-212, o slovenskom Bell 206B Jet Ranger III, te slovačkom Sikorsky UH-60A Black Hawk. Uz to, najavljen je i zanimljiv zračno-akrobatski program, kojem uz domaća “Krila Oluje”, okosnicu čini vojna akrobatska skupina “Orlik” (Zespół Akrobacyjny “ORLIK”) iz Poljske. Riječ je o skupini iz sastava Zračnih snaga Republike Poljske, koja leti na avionima PLZ-130 TC 2 Turbo Orlik. Ovo je Poljacima jedan od tri ovogodišnja inozemna nastupa, a kako u Hrvatsku stižu 19. srpnja i ostaju ukupno do 23. srpnja (u pratnji vlastitog transportnog zrakoplova), vjerojatno je njihovo prisustvo u zraku i na statičkoj izložbi tijekom oba dana priredbe CIAV 2018. Uz to, posebno valja istaknuti i nastup letačke skupine Pterodactyl Flight iz Češke, koji će na varaždinskom nebu uprizoriti zračnu bitku iz Prvog svjetskog rata – načelno u okviru proslave stote godišnjice okončanja ovog ratnog sukoba.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.