Akrobatska skupina Striži kao vjetrokaz ruskih proračunskih kretanja

Nakon letačkog programa iznad Batajnice, Striži dolaze na stajanku

 

Ruska zrakoplovno-akrobatska skupina “Striži” (Lastavice) jedan je od međunarodno vidljivih simbola ruske države i vojne industrije. No, uz njihove nastupe na raznim zrakoplovnim priredbama (posljednji u Beogradu, na Batajnici, 2. rujna), posljednje su vrijeme ti revijalni piloti MiG-ova 29 pojačano prisutni u svjetskim medijima i na teme koje nisu vezane samo uz njihove letačke nastupe i nove zrakoplovne koreografije. Nedvojbeno je, naime, da su u posljednje vrijeme “Striži” u svojevrsnoj krizi.

 

Zapovjednik akrobatski izletio iz oružanih snaga

Zapovjednik akrobatske skupine “Lastavice”, potpukovnik Valerij Morozov, uhićen je u Moskvi krajem kolovoza – da bi ubrzo, početkom rujna, dobio i otpust iz ruskih oružanih snaga. Povod je tome bila navodna optužnica za iznudu nekakvih sitnih novaca (160 USD mjesečno od moskovskog poslovnog čovjeka, za pravo korištenja logotipa akrobatske skupine) i naplatu toleriranja nekakvog “fleksibilnog radnog vremena” za sebi podređene pilote. I tu je kriza u akrobatskoj skupini tek zapravo započela.

Kolege spomenutog Morozova (oko čijeg čina se najednom lome koplja, budući ga dio izvora spominje kao punog pukovnika) na njegovu su sudbinu reagirale prilično žestoko. Po povratku dijela letačkoga tima iz Beograda, 3. rujna, taman pred njegov otpust iz službe najavljen za 5. rujna – na službenom blogu skupine objavljeno je otvoreno pismo pilota, upućeno predsjedniku Putinu. Dok je original tog pisma odavno skinut s internetskih stranica neposredno povezanih s akrobatskom skupinom, još su dostupni prijepisi koji manje ili više vele sljedeće:

 “Dragi Vladimire Vladimiroviču, mi, nižepotpisani, apeliramo da baciš pogled na ovu situaciju, da uvedeš pravdu za našeg kolegu, suradnika, prijatelja i vrlo poštenog te časnog čovjeka – zapovjednika akrobatske skupine “Striži”, pukovnika Valerija Morozova – i da time spriječiš uništenje jedinstvene akrobatske skupine, koja je jedan od ‘znamena’ našeg zrakoplovstva u svijetu. Morozov je 27. kolovoza uhićen, kada je navodno pokušao preuzeti mito u iznosu od 31 tisuće USD, od svog podređenog Alexeia Novikova, ne bi li ‘zažmirio’ na njegove izostanke iz službe. Prema našem iskustvu, ta je situacija potpuno apsurdna. Poznavajući Valerija kao iznimno poštena čovjeka, nemamo sumnji u njegovu nevinost, a čitavu tu priču smatramo provokacijom. Sigurni smo da Valerij Morozov, koji se svojim mnogim godinama nesebičnoga rada za dobro naše zemlje iskazao neospornim autoritetom u zrakoplovnoj zajednici Rusije i svijeta – nije u stanju uzimati mito!

 

Otvoreno pismo predsjedniku Putinu

To javno solidariziranje kolega nije imalo utjecaja na razvoj situacije. Početkom rujna Morozov je izgleda izdvojen iz vojne službe, a spomenuto je pismo maknuto iz dosega javnosti. No, to nije bio kraj situacije – već tek kraj prvoga čina, budući se otvoreno sukobljavanje ruskog obrambenog sustava i njegovih akrobatskih pilota nastavilo nesmanjenom žestinom i tijekom protekla tri tjedna. U to je vrijeme došlo do reorganizacije unutar akrobatske skupine, a pokušalo se i kontrolirati štetu koju su otvorena sukobljavanja napravila u javnosti. Promjene u letačkome sastavu “Striža” objavljene su 21. rujna na internetskim stranicama skupine, uz gotovo pa apele da i nakon odlaska “Valerija Anatoljevića” ima života – da to nije ni prva, a ni posljednja takva izmjena, te da život ide dalje.

Naljepnice s tekstom “Podržite zapovjednika Striža – Garda potpukovnika Morozova”

Koliko je to PR nastojanje bilo uspješno, govore i vijesti koje je 27. rujna objavila ruska novinska agencija RIA Novosti, u tekstu naslovljenom “Raspadaju se ‘Lastavice’, ruski akrobatski tim”. U tom se članku RIA Novosti pozivaju na izvore iz akrobatske skupine, te navode da su u četvrtak 25. rujna saznali i o otkazima koje su na svoja radna mjesta u akrobatskoj skupini podnijela dvojica njenih pilota. Dok je jednome od njih navodni razlog za odlazak upravo tretman njihova bivšeg zapovjednika (koji je nakon opovrgavanja optužbi udaljen iz službe, dok službena istraga još traje), drugi je pilot navodno otišao iz bitno zanimljivijih razloga – zbog zadavanja nepriličnih poslova akrobatskim pilotima skupine.

Dublji problemi ruskih akrobatskih skupina

O čemu se tu radi? Ria Novosti navode kako su Striži, zajedno s akrobaskom skupinom “Ruski vitezovi”, početkom ove godine preseljeni – iz svoje tradicionalne matične baze u zrakoplovnoj bazi Kubinka (na oko 60 kilometara zapadno od Moskve), u zrakoplovnu bazu Lipeck (oko 360 kilometara jugoistočno od Moskve). Dok se spominje kako je oko dvije trećine zrakoplovne baze Kubinka završilo u privatnim rukama milijardera Suleimana Kerimova, koji te instalacije sada dijeli s postrojbama ratnoga zrakoplovstva – i to tako da su vojne letjelice navodno završile na otvorenome, budući su hangari i spremišta postali privatni – akrobatske skupine  nisu se najbolje snašle u svom novome domu.

U Lipecku, tradicionalnome obučnom centru ruskog zrakoplovstva, još od 2006. godine bazirana je akrobatska skupina “Ruski sokolovi” – tim koji leti na zrakoplovima MiG-29 i Su-27. Nove pridošlice ondje navodno i nisu dočekane s velikim oduševljenjem – o čemu izgleda da govore i spomenute priče o lošem tretmanu pilota “Lastavica”. No, da je tu kriza bitno dublja od čistog neslaganja naravi, ukazuje i veliki propust s početka ovoga ljeta – kada “Ruski vitezovi” nisu nastupili na međunarodnome sajmu zrakoplovstva u Farnboroughu, navodno zbog propusta u pribavljanju potrebnih preletnih dozvola. U čitavoj se priči najednom spominje i ponovljena želja za ukidanjem svih tih akrobatskih skupina što lete na borbenim zrakoplovima, ne bi li ih se svelo na poprilično jeftinije akrobatsko letenje na obučnim zrakoplovima (u ruskome slučaju, Jak-130). I tu sada dolazimo do srži problema – koja je, kao i obično, vjerojatno u novcima.

Ruske proračunske nevolje

Rusi su jedna od rijetkih nacija koja izdržava velik broj zrakoplovnih akrobatskih skupina, pa još onih koje lete na pravim aktivnim borbenim zrakoplovima. Iako je ta aktivnost i vojno-industrijski zanimljiva, ona je iznimno skupa te logistički zahtjevna, a financira se iz općeg obrambenog proračuna države. Upravo je zato zanimljivo vidjeti da se, kad god ruski državni i obrambeni proračun dođu u krizu, prvo čuju naznake gašenja ili neke “štedljive transformacije” zrakoplovnih akrobatskih skupina.

Kretanja u ruskom državnom proračunu viđena očima američkih analitičara iz Stratfora

Dok ruski državni proračun posljednjih godina načelno strelovito raste, jednako kao i nacionalni obrambeni proračun Ruske Federacije – njegova prošla kriza bila je 2010. godine, kada je rastao za ruske pojmove skromnih 9 posto (općenito – ili tek 4 posto, za proračun ukupnog sigurnosnog sektora). Upravo se u to doba stagnacije krenulo špekulirati i o ukidanju akrobatskih skupina “Striži” i “Ruski vitezovi”. Spominjala se tu odluka ruskog ministra obrane Anatolija Serdjukova, navodno od 9. lipnja 2010. godine, o raspuštanju obje ove akrobatske skupine, a nakon njihova zadnjeg nastupa – na priredbi MAKS 2011, od 16. do 21. kolovoza 2011. godine. Već se tada spomenuti potez opravdavalo financijskim razlozima, ujedno uvodeći u raspravu i osnivanje neke buduće akrobatske skupine na jeftinijim zrakoplovima Jak-130. No, godinu dana nakon spomenutih nagađanja o mogućem raspuštanju ili spajanju vojno-akrobatskih skupina, a samo dva mjeseca prije priredbe MAKS 2011, Serdjukov je opovrgnuo ova nagađanja, izjavivši kako tu “Mediji prenose o nečemu o čemu ja nikad nisam ništa znao!“.

Vladimir Putin – obećavao rast obrambenog proračuna

Sve se to negiranje ušteda događa u već gotovo predizborno doba – 6 mjeseci pred parlamentarne izbore (4. prosinca 2011. godine) i 9 mjeseci pred ruske predsjedničke izbore (4. ožujka 2012. godine) – u situaciji kada je i naftom poduprti državni proračun Ruske Federacije za 2011. godinu opet rastao dvoznamenkastih 12 posto (14 posto za obranu i ostale dijelove sigurnosnoga sektora). Znakovito je da Putin pred oba ta izborna ciklusa obećava baš i dugoročan rast socijalnih i obrambenih odvajanja – povećanja koja bi u 2013. godini trebalo konačno početi i ostvarivati. No, tu stvari postaju komplicirane.

Naime, ruski ministar financija Anton Siluanov – zabrinut oslanjanjem ruske privrede na prihode od nafte i plina – zalaže se upravo za suprotno od predizbornih obećanja danih od predsjednika države Putina i premjera Medvedeva. Siluanov nastoji ruski državni proračun za 2013. godinu ograničiti, ne bi li država normalno podnijela i moguće padove cijene nafte. Dok je proračun za 2012. navodno bio planiran na cijenu nafte od 117 USD po barelu, 2013. se želi sastaviti oko cijene od 91 USD po barelu, uz sagledavanje i mogućih naglih padova u budućnosti (sve do rubno podnošljivih 80 ili gotovo nevjerojatnih 60 USD po barelu). Kako te moguće promjene financijskoga sidra države u 2013. godini traže i smanjivanje ukupne proračunske mase – u Moskvi se posljednjih mjeseci nužno krenulo promišljati i radikalne financijske rezove. Na meti rezova odmah su se našla baš dva područja za koja se u kampanjama obećavao radikalan rast – socijalna davanja i obrana.

U nacrtu proračuna, kojeg je ruska vlada do jučer morala poslati u parlament (da bi on u konačnici bio usvojen do kraja listopada, do kada će proći i lokalni izbori u Rusiji, zakazani za 14. listopada ove godine), uz ukupan rast rashoda od oko 5 posto, socijalne su teme rezane ozbiljno – posebice stanogradnja, zdravstvo i obrazovanje. Oko obrane su se bitno više lomila koplja, budući su i razni planski dokumenti posljednjih godina zaokružili veliki val ulaganja, poznat pod nazivom GPV-2020 (Državni program naoružavanja do 2020. godine, “Государственная программа вооружений до 2020 года” ili ГПВ2020). Dok on navodno za započetak traži oko 72,2 milijarde USD samo za obranu u 2013. godini, njime se u idućih 8 do 10 godina planiralo u obranu investirati ukupno oko 770 milijardi USD, ne bi li se zamijenila većina zastarjele vojne opreme i ustrojila ozbiljna, nova, profesionalna vojska. No, mjere štednje Ministarstva financija su i tu u neposrednoj suprotnosti s vojnim željama i planovima.

“Ruski vitezovi” – druga akro-grupa u raljama proračunskih rezova

Dok još ostaje za vidjeti kako će na kraju ispasti idući ruski državni (pa i obrambeni) proračun, neke su tu stvari prilično jasne. U trenucima štednje, prvo su na redu za rezanje oni “paradni” troškovi – recimo, vojne akrobatske skupine. Dok je posao s “Ruskim sokolovima” jednostavan, budući se ipak ne radi o službeno priznatoj akrobatskoj skupini, preostale dvije grupe su veći problem. “Ruski vitezovi” i “Striži” već su pokazali da imaju i organiziranu publiku, i veze u medijima – što sve otežava svako njihovo diranje i transformaciju. U takvoj situaciji, kad financijski rezovi prijete na sve strane, vjerojatno nitko iz sustava neće plakati nad “Lastavicama”, koje su se počele raspadati i same – potaknute skandalom oko svoga sada već bivšega zapovjednika, medijskim prepucavanjima i kadrovskim osipanjem. Tko zna, možda ispadne i da se prije mjesec dana u Beogradu po posljednji put vidjelo 21- godinu staru akrobatsku skupinu “Lastavice”?

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.