DOK ING i razminiranje u Južnoj Koreji

 

Brigada za podršku specijalnim manevrima (Special Maneuver Supporting Brigade) u sklopu Zapovjedništva kopnenih operacija Kopnenih snaga Republike Koreje usvojila je DOK-ING MV-4 lako robotizirano vozilo (Unmanned Ground Vehicle – UGV) za razminiranje u prostoru tamošnje Demilitarizirane zone (DMZ). Javnosti su to otkrile fotografije koje su korejski službeni izvori sredinom svibnja objavili na društvenim mrežama.

Ova robotizirana kopnena vozila bila su  po prvi put prikazana u okviru nedavne obučne demonstracije koju je održala spomenuta brigada, osnovana u prosincu 2019. godine. Riječ je o postrojbi čijih je 11 specijalista četiri tjedna uvježbavao tim hrvatskih instruktora, kako za sam rad sa strojevima DOK ING MV-4, tako i za korištenje 3 različita operativna alata ovoga sustava. Nakon provedene obuke, polaznicima su izdane i potvrde o stečenim vještinama, o čemu se i sam DOK-ING pohvalio 14. svibnja ove godine.

Kopnene snage Republike Koreje su još 2018. predstavile plan prema kojem se do kraja 2019. željelo uvesti u uporabu dva bezposadna kopnena stroja za razminiranje na gusjenicama. Za to je u okviru tada napravljenog programa bio izdvojen iznos od 5 milijardi KRW (oko 4,1 milijuna USD). Oprema o čijoj se nabavi onda razmišljalo obuhvaćala je švicarske strojeve GCS-100, sustav MineWolf iz tvrtke MineWolf Systems (sada Pearson Engineering), te hrvatski stroj DOK ING MV-4. Prvi primjerak stroja MV-4 bio je korejskom Zapovjedništvu kopnenih operacija (GCO) isporučen u travnju ove godine, kada je u vojnoj bazi nedaleko Seula započela i obuka tamošnjeg ljudstva za provedbu razminiranja.Ovo je prvi korak u uspostavi šire sposobnosti razminiranja bezposadnom i daljinski upravljanom opremom u Južnoj Koreji. Još osam primjeraka MV-4 zakazani su za uvođenje u službu i raspoređivanje na tamošnje lokacije provođenja operacija razminiranja tijekom tekuće 2020. godine.

Stroj MV-4, koji posao uklanjanja mina obavlja rotiranjem velikom brzinom niza mlatila povezanih lancima, sposoban je neutralizirati mine te improvizirane eksplozivne naprave (Improvised Explosive Devices – IED) koje su ukopane do dubine od 30 centimetara. Ovaj je stroj konstruiran od čelika visoke čvrstoće, ne bi li bio sposoban podnijeti šokove nastale eksplozijama protupješačkih i protuoklopnih mina. Sustavom MV-4 može se daljinski upravljati uz pomoć pripadajuće operativne kontrolne jedinice (OCU), koja s vozilom može komunicirati na udaljenost do 1 kilometra (uz zadržavanje linije pogleda), ne bi li se zajamčilo da operater ostaje dobrano izvan zone opasnosti tijekom detoniranja ukopanih minskih sredstava. Priključena elektro-optička (EO) kamera omogućava operateru promatranje terena oko vozila u stvarnom vremenu. Na prednju stranu robotiziranog vozila mogu se priključiti raznoliki alati, kao na primjer mlatila, ne bi li se uspješno izašlo na kraj sa specifičnim zahtjevima pojedinih radnih zadaća.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.