U Austriji obuka s hrvatskom opremom

 

Tijekom protekla tri tjedna pripadnici 3. pionirske bojne Oružanih snaga Republike Austrije provodili su obuku u korištenju strojeva za razminiranje. Riječ je tu o specijaliziranoj inženjerijskoj postrojbi Kopnenih snaga Republike Austrije iz sastava tamošnjeg Zapovjedništva za brze intervencije koja je stacionirana u Donjoj Austriji, u mjestima Melk i Mautern (oboje na Dunavu, uzvodno od Beča).

Oni su spomenutu stručnu obuku provodili na vojnom vježbalištu Allentsteig, smještenom na sjeverozapadu austrijske pokrajine Donja Austrija, na tridesetak kilometara od državne granice s Češkom Republikom. Riječ je o kompleksu veličine oko 157 km2, smještenom na prostoru tamošnje regije Waldviertel, koji je u vojnoj uporabi praktički neprekidno od kolovoza 1938. godine.

U obuci su austrijski inženjerci savladavali upravljanje s dva poprilično različita sustava za razminiranje – jedan s posadom i jedan besposadni, na daljinsko upravljanje. Pribavljanjem ovih uređaja zatvorena je, nakon višegodišnjih promišljanja, ozbiljna opremom uvjetovana praznina u sposobnostima Oružanih snaga Republike Austrije, čime je bitno ojačana i obrana OS Austrije od raznih borbenih ubojnih sredstava.

Kao prvo, tu je korišten MV-10, sustav za razminiranje hrvatskog proizvođača DOK-ING. Riječ je o naprednom stroju za razminiranje čije je primjerke Republika Austrija pribavila u svibnju 2014. godine, o čemu smo već pisali na portalu Obris.org. Ovaj je daljinski upravljani sustav srednje težine zasnovan na podvozju s gusjenicama, a karakterizira ga i mogućnost korištenja većeg broja specijaliziranih nastavaka. Pri razminiranju sustavom MV-10 čisti se staza širine oko 2 metra kroz minirano područje.

DOK-ING sustav MV-10 u službi Oružanih snaga Republike Austrije

Kao drugo, tu je bio korišten i stroj za razminiranje Hydrema 910MCV2, vozilo danske proizvodnje bazirano na kamionskoj osnovi s kotačima. Posadu ovog sustava redovito čine tri osobe – vozač, zapovjednik i operater, a u zaštićenoj kabini ima mjesta i za jednog dodatnog instruktora. Ovaj sustav minsko-eksplozivna sredstva dovodi do detonacije korištenjem niza od 72 mlatila kojima obrađuje tlo, a njime je kroz minirana područja moguće očistiti stazu širine 3,5 metra.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.