Suradnja DUZS-a i tvrtke DOK-ING

 

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) te tvrtka DOK-ING potpisale su danas Sporazum o međusobnoj suradnji, na temelju kojeg će DOK-ING staviti DUZS-u na raspolaganje komplet materijalno-tehničkog sustava MVF-5, uključujući i posadu. Komplet se sastoji od daljinski upravljivog vozila (stroja) za djelovanje u kriznim stanjima, naziva MVF-5, s integriranim taktičkim operativnim centrom, koje opslužuje dvočlana posada djelatnika DOK-ING-a.

Danas potpisani sporazum između DUZS-a i DOK-ING-a također predviđa i formiranje mješovitog tima za analizu mogućnosti te potreba angažiranja ovog robotskog kompleta, kao i analizu vremena poziva, odziva te angažiranja istog, i drugih aspekata potrebnih za ostvarenje suradnje.

S druge strane, Državna uprava za zaštitu i spašavanje organizirat će i preuzeti odgovornost za obuku u osposobljavanju timova za djelovanje po principima i standardima DUZS-a u sustavu civilne zaštite, a DOK-ING za obuku o osposobljavanju timova u upravljanju sustavom MVF-5, sukladno propisanim standardnim operativnim procedurama pozivanja na djelovanje i standardnih operativnih postupaka samoga kompleta.

Sporazum je u ime Državne uprave za zaštitu i spašavanje potpisao ravnatelj dr. sc. Dragan Lozančić, a u ime tvrtke DOK-ING predsjednik uprave Vjekoslav Majetić.

MVF-5 na ispitivanju u DUZS-u 2014. godine

Robotski sustav MVF-5 namijenjen je gašenju požara u po život opasnim uvjetima, kao i na teško ili nimalo dostupnim područjima (ne samo na otvorenim prostorima, već i u naftnim ili kemijskim postrojenjima, ili vojnim skladištima), te raščišćavanju i analiziranju požarišta. Njime se upravlja sa sigurne udaljenosti, putem daljinskog upravljača. MVF-5 je utemeljen na tehnologiji koja se primjenjuje pri konstrukciji protuminskih sustava, koji moraju biti u mogućnosti preživjeti detonaciju mine i slične opasne situacije. Vozilo sadrži dva spremnika za vodu i pjenu (volumena od 2000 l i 500 l), čime je omogućeno gašenje požara jednim od tih sredstava, ili mješavinom oba sredstva.

MVF-5 na djelu u C.I.O.S.-u

Dva ovakva robotska sustava bila su na ispitivanju u DUZS-u još krajem listopada 2014. godine, kada su ih analizirali stručnjaci Centra za ispitivanje i normizaciju tehnike Učilišta vatrogastva DUZS-a. Sustavi za gašenje voda-pjena ispitani su na zahtjev tvrtke Ziegler d.o.o., koja je zajedno s tvrtkom DOK-ING d.o.o. razvila sustav za gašenje na specijalnom gusjeničnom vozilu tipa MVF-5. Oba sustava uspješno su prošla provedena ispitivanja, o čemu su izdani i posebni zapisnici. Početkom svibnja ove godine MVF-5 uspješno je sudjelovao u gašenju požara u postrojenju C.I.O.S.-a na zagrebačkom Jankomiru.

Sustav MVF-5 namijenjen je prvenstveno inozemnom tržištu, a ovo će biti prvi puta da se sustav stavlja na raspolaganje Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. No DUZS i DOK-ING već imaju od ranije uspostavljenu suradnju, prije svega s prošlogodišnjeg zajedničkog sudjelovanja na vježbi u Crnoj Gori, u kojoj je DOK-ING nastupio također s robotom MVF-5.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.