Strojevi tvrtke DOK-ING i u austrijskoj vojsci

 

“Wall-E” je bio mali usamljeni robot-smetlar, koji je u istoimenom animiranome filmu kompanije Pixar/Disney iz 2008. krenuo čistiti napušteni planet Zemlju. Zato je to i prigodan nadimak za malog robota za uklanjanje mina. A u postrojbama pionirske inženjerije Oružanih snaga Republike Austrije ovih se dana u uporabu uvodi baš jedan takav sustav. Pri tome se radi o daljinski upravljanome “lakom sustavu za uklanjanje mina” MV-4, hrvatskog proizvođača DOK-ING. Od početka svibnja ove godine, na tom novom uređaju obučavaju se poslužitelji i tehničari na austrijskom vojnom poligonu Allentsteig.

Kod tog “lakog sustava za uklanjanje mina” radi se o jednom malom i višenamjenskom gusjeničnom vozilu kojim se, radi zaštite njegove posade, upravlja daljinski. Ovisno o konfiguraciji, MV-4 može u kratkome vremenu biti opremljen čitavim nizom raznolikih alata: robotskom rukom koja može dizati terete do 500 kg težine, kliještima za hvatanje i rezanje (s 2 tone stiska), štitom, viljuškar-nastavkom (1,2 tone potiska) ili takozvanim protuminskim mlatilom.

To protuminsko mlatilo je zapravo kombinacija plugova, koji onda podlogu još i tuku s 34 rotirajuća mlatila (900 okretaja u minuti), čime se mehanički uništavaju protupješačka i druga eksplozivna sredstva do dubine od 32 cm pod površinom tla. Time se može razminirati do 2000 m² na sat. Naiđe li MV-4 na protuoklopnu minu, vozilo ima dobre šanse za preživljavanje zahvaljujući svom posebnom HARDOX čeličnom oklopu. Pri tome, defektni, odnosno uništeni dijelovi stroja lako su zamjenjivi, zahvaljujući modularnome ustroju sustava. Korištenjem dodatnih priključaka mogu se uklanjati i improvizirane eksplozivne naprave (Counter-IED; Improvised Explosive Devices), te neeksplodirane naprave (UXO-Unexploded Ordinance). S tim raznim dodatnim alatima su, naravno, provedive i razne druge djelatnosti, kad ih treba provoditi iz sigurne udaljenosti ili kad na raspolaganju nema drugih strojeva pionirske inženjerije.

Vozilo MV-4 je vrlo kompaktno i pokretno. Zato se njime mogu od mina čistiti i teško dostupni prostori te uski prolazi. Taj uređaj može savladavati jarke širine do 0,5 metara, kao i prepreke do visine od 0,3 metra. Provođenje čišćenja moguće je raditi uz nagibe od -35 stupnjeva do +45 stupnjeva. Uklanjanje mina je moguće i u vodi do dubine od 0,45 metra. Zahvaljujući gusjeničnom pogonu, mogući su i okreti vozila na mjestu.

Neki osnovni podaci za DOK-ING MV-4

Sustavi za raščišćavanje mina tvrtke DOK-ING imaju i izvanredan ugled u međunarodnim krugovima. Tijekom 15 godina njihovog korištenja nije bilo nesreća. Sustav MV-4 dokazao je svoje sposobnosti na Balkanu, te u službi Kopnene vojske SAD, u Afganistanu i Iraku (US oznaka: M160 MV4 Flail Robot). Prema nekim izvještajima iz Afganistana, pješačke patrole u posebno ugroženim područjima koriste MV-4 kao prethodnicu, ne bi li time isključili minsku opasnost za osoblje u patroli. Pri tome je vozilo ujedno i mobilni zaklon, a služi i za prijevoz dijela potrebne pješačke opreme. I Oružane snage Nikaragve, Iraka, Švedske i Šri Lanke koriste ovaj oprobani sustav.

Hrvatska tvrtka DOK-ING ima sjedište u Slunju (oko 50 km južno od Zagreba), u SAD-u i u Južnoj Africi. Poduzeće je osnovano 1991. godine, 100% je u privatnom vlasništvu, i zapošljava oko 220 ljudi. DOK-ING nije samo proizvođač sustava za uklanjanje mina, nego je i najveće privatno poduzeće za razminiranje u jugoistočnoj Europi. To poduzeće je do sada mehaničkim putem od mina oslobodilo preko 30 milijuna metara kvadratnih površine.

O vrijednosti u Austriji pribavljenih sustava ovoga tipa nisu poznati podrobniji podaci. Prema dokumentu “Bijela knjiga 2012” bila je predviđena nabava 4 primjerka “lakih sustava za uklanjanje mina”, s ukupnom vrijednošću od oko 2,9 milijuna eura.

“Srednji sustav za uklanjanje mina”

Danski sustav HYDREMA 910MCV2

Ovaj “laki sustav za uklanjanje mina” nije ujedno i prvi robot pri Oružanim snagama Republike Austrije. Već se duže vrijeme na poslovima uklanjanja UbS-a koristi robot za deaktiviranje eksplozivnih naprava tEODor tvrtke Telerob GmbH (Cobham Unmanned Systems). Još nema ništa od uvođenja već duže planiranog “srednjeg sustava za uklanjanje mina”. Još 2008. je u tu svrhu iz obrambenog proračuna bilo predviđeno 3,85 milijuna eura. Namjera pribavljanja ovog sustava ponovljena je i u dokumentu “Bijela knjiga 2012” u odjeljku o skoroj budućnosti. Prema najavama iz AWRT, taj bi sustav trebao imati oko 20 tona i biti na kotačima. Kao uzor za ovu nabavu služi sustav HYDREMA 910MCV2 danske proizvodnje. Ipak, u nedavnoj su prošlosti još neki projekti nabave otpali temeljem aktualnog stanja u proračunu.

O pribavljanju “teškog sustava za uklanjanje mina”, kojeg bi se mogao koristiti i u borbi – recimo, na podvozju tenka Leopard – za sada se ni ne razmišlja.

 

Original ovoga teksta objavljen je pod naslovom “Wall-E raščišćava” 19. svibnja 2014. godine na internetskoj stranici Doppeladler.com. Dostupan je u njemačkom originalu na adresi: http://www.doppeladler.com/da/oebh/wall-e-raeumt-auf/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.