Australija kupuje sustav Carl-Gustaf M4

 

Saab je primio narudžbu za isporuku svog novog višenamjenskog oružanog sustava Carl-Gustaf M4 australskoj vojsci. Riječ je o ukupno šestom kupcu ovog mobilnog sustava od njegovog predstavljanja krajem 2014. godine. Isporuka kupljenog oružja očekuje se tijekom 2020. godine.

Carl-Gustaf M4 1

Kako smo već pisali, riječ je o novoj verziji ovog, u osnovi protuoklopnog sustava, koja uvodi veliki broj važnih poboljšanja, uz zadržavanje učinkovitosti  i jačanje prilagodljivosti ovog dokazanog oružja. Poboljšanja uključuju lakši dizajn (težina je manja od 7 kilograma), brojač ispaljenih hitaca, te unapređenje sigurnosnih i tzv. “pametnih” značajki, poput kompatibilnosti s budućim inteligentnim sistemima za ciljanje i programabilnim streljivom. Uz to, novo je oružje ostalo u potpunosti kompatibilno sa svim prijašnjim tipovima streljiva za ranije verzije sustava Carl-Gustaf.

Uvođenjem M4 verzije, australska vojska imat će oružje najnovije tehnologije s unaprijeđenom ergonomijom, koje omogućava povećanu taktičku fleksibilnost za suočavanje s većinom situacija na bojištu“, izjavio je Görgen Johansson, direktor poslovnog odjela Saab Dynamics. Inače, australska vojska već ima veliko operativno iskustvo u korištenju Carl-Gustaf sustava, a prelazak na inačicu M4 predstavlja korak u praćenju kontinuirane modernizacije ovog za njih važnog oružnog sustava.

Lepeza streljiva za CG M4, vojni sajam ASDA 2017 u Splitu

Saab-ov vodeći svjetski sustav oružja Carl-Gustaf ima dugu i istaknutu povijest korištenja. Sve od 1948. godine višenamjenski sustav Carl-Gustaf nalazi se u opremi pješaštva širom svijeta. Nakon početne varijante M1, ovaj je bestrzajni bacač projektila 1964. dobio i unaprijeđenu varijantu M2. Potom je 1991. godine predstavljena olakšana verzija M3, da bi nakon uspješnih testiranja u Bofors ispitnome centru u mjestu Karlskoga u rujnu 2014. godine, najnovija verzija (Carl-Gustaf M4) bila lansirana na tržište sredinom listopada iste te godine u okviru vojne izložbe Association of the US Army (AUSA) u Washingtonu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.