Saab pokreće Inovacijski program u RH

 

Bez obzira kako završio aktualni natječaj MORH-a za nabavu borbenog aviona, švedska obrambena i sigurnosna tvrtka Saab pokrenut će Inovacijski program u Hrvatskoj. Program će imati 3 segmenta – Centar za softver (u suradnju s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla), Znanstveni park i Sveučilišni istraživački program (u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva). To je jučer grupi hrvatskih novinara koji trenutno borave u Kraljevini Švedskoj naznačio investitor i industrijalac Marcus Wallenberg, a onda i potvrdio predsjednik te izvršni direktor SAAB-a Håkan Buskhe. Inovacijski program pokrenut će se već sljedeće godine, a cilj mu je stvaranje, održavanje i ubrzanje razvoja visoko-tehnoloških vještina i lokalnog zapošljavanja. Sva 3 njegova segmenta bit će međusobno uvezana – Centra za razvoj softvera nalazit će se u budućem Znanstvenom parku u Hrvatskoj, a podršku će dobivati kroz novu istraživačku i industrijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu i Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Stockholma.

Håkan Buskhe, predsjednik i izvršni direktor Saaba

Centar za razvoj softvera pokreće se u partnerstvu između tvrtki Saab i Ericsson Nikola Tesla, a njegovo djelovanje postupno će se nadograđivati na temelju infrastrukture i postojećih vještina koje nude te dvije kompanije, a u kombinaciji s aktivnim programom razvoja zaposlenika.

„Cilj je uspostaviti i ponuditi usluge visoko kvalitetnog programskog inženjerstva kako bi se stvorila odlična vrijednost za klijente, nova radna mjesta i razvile kompetencije programskog inženjerstva u Hrvatskoj. Ovo može kreirati od 200 do 300 radnih mjesta u programskom inženjerstvu”,

rekao je Håkan Buskhe ispred Saaba. Saab želi da se njihov novi centar natječe na velikom i rastućem tržištu programskog inženjerstva u Europi i EU, a suradnja s Ericssonom Nikola Tesla omogućit će ovom multi-nacionalnom partnerstvu dobru poziciju kako bi Centar klijentima ponudio stručne usluge i stvorio dodatnu vrijednost za hrvatsko društvo.

Centar za softver bit će smješten unutar predloženog Znanstvenog parka koji ima potencijal postati ključnim dijelom novog inovacijskog klastera u Hrvatskoj. Budući Znanstveni park ustrojit će se po uzoru na Znanstveni park Lindholmen u švedskom Göteborgu. Tijekom gotovo 15 godina postojanja, Znanstveni park Lindholmen postao je neovisno razvojno okruženje u kojem industrija, akademska zajednica i javni sektor mogu pokretati istraživanja i razvoj projekata na području prometa, ICT i medija. U Linholmenu u  Göteborgu danas živi, uči, istražuje i radi čak 21.000 ljudi, a plan je da se taj broj poveća do 30.000 do 2020. godine. Po uzoru na taj park, i Hrvatska bi, zahvaljujući Saabu, trebala dobiti svoj vlastiti Znanstveni park.

U aktivnosti Centra za softver te budući Znanstveni park, Saab namjerava uvezati i akademsku suradnju Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu s Kraljevskim institutom za tehnologiju (KTH) iz Stockholma, na području kooperativne robotike i autonomije – podrškom istraživačkom projektu ACROSS (Istraživanje naprednih kooperativnih sustava pod vodstvom profesora Ivana Petrovića sa zagrebačkog FER-a). To će, smatraju u Saabu, rezultirati uspostavom dinamičnog i inovativnog klastera u Hrvatskoj. Primarna ponuda usluga uključivat će  razvoj softvera te sustava, cyber sigurnost i tehničke publikacije, a glavni fokus bit će na područjima obrane, zrakoplovstva, telekoma, javnog sektora, prijevoza i mobilnosti.

Inače, u Kraljevini Švedskoj trenutno boravi grupa novinara iz vodećih hrvatskih medija, među kojima je i predstavnik portala Obris.org Igor Tabak. Oni će do kraja tjedna posjetiti kompaniju Saab i tvorničko postrojenje za zrakoplove Gripen, švedske Oružane snage te tamošnju glavnu zrakoplovnu bazu, kao i Ministarstvo obrane Kraljevine Švedske, gdje ih očekuje sastanak s ministrom Peterom Hultqvistom, koji je nedavno boravio u Republici Hrvatskoj.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.