Saab prodao bacače Carl-Gustaf M4 i Švedskoj

 

Poduzeće Saab je krajem svibnja od švedske Agencije za opremanje (Försvarets materielverk – FMV) primilo dodatne narudžbe za isporuku sustava Carl-Gustaf M4, najnovije inačice oružnog sustava Carl-Gustaf, za potrebe Oružanih snaga Švedske. Ovom narudžbom Švedska je postala ukupno peta država koja je naručila ovaj novi bestrzajni oružni sustav od njegovog predstavljanja krajem 2014. godine. Dok se isporuku očekuje tijekom 2018. godine, Görgen Johansson, voditelj poslovnog područja Saab Dynamics, istaknuo je – “Sretni smo objaviti da Oružane snage Švedske, inače prvi te izvorni korisnici sustava Carl-Gustaf, predstavljaju nove članove obitelji Carl-Gustaf M4. Izborom njegove nove verzije švedski će vojnici imati povećane sposobnosti poražavanja svih aktualnih prijetnji“.

Na sajmu ASDA 2017 brojne strane delegacije interesirao je sustav Carl-Gustaf M4

Sve od 1948. godine višenamjenski sustav Carl-Gustaf nalazi se u opremi pješaštva širom svijeta. Nakon početne varijante M1, ovaj je bestrzajni bacač projektila 1964. dobio i unaprijeđenu varijantu M2. Nadalje, 1991. godine predstavljena je njegova verzija M3, koja je korištenjem aluminija i plastike smanjila težinu praznog sustava s dotadašnjih oko 16 na oko 10 kilograma. Nakon uspješnih testiranja u Bofors ispitnome centru u mjestu Karlskoga u rujnu 2014. godine, nova verzija (Carl-Gustaf M4) lansirana je na tržište sredinom listopada iste te godine u okviru vojne izložbe Association of the US Army (AUSA) u Washingtonu. Korištenjem ugljičnih vlakana i titanija, masa praznog sustav smanjena je na ispod 7 kilograma, a i čitavo je oružje skraćeno (oko 950 cm) radi  lakše prenosivosti te zahtjeva koje nosi korištenje u urbanoj borbi. U rujnu 2015. godine Slovačka je postala prvom državom koja je kupila novu verziju sustava Carl-Gustaf, koji im je isporučen tijekom ljeta 2017. godine. Ovo je tehnološka nadopuna na bazu od oko 40 država koje koriste Carl-Gustaf M3, sustav koji je u svojoj opremi od 1991. ima i Zapovjedništvo specijalnih snaga Sjedinjenih Američkih Država. Treba posebno spomenuti da je sustav, poznat pod američkim nazivom M3A1 Multi-Role Anti-Armor Anti-Personnel Weapon System (MAAWS), baš i bio posljednjih godina unapređivan prema zahtjevima korisnika iz SAD.

Carl-Gustaf M4 kao najnoviju verziju ovog prijenosnog oružnog sustava karakterizira i njegova višenamjenska priroda. Naime, korisnicima je na raspolaganju širok izbor opcija streljiva koje se ispaljuje iz njegove žlijebljene cijevi – od protuoklopnih, preko projektila za uklanjanje prepreka ili uništavanje utvrđenih uporišta, sve do projektila za izvođenje zadimljavanja ili osvjetljivanja bojišta. Ujedno, ugrađeni sustav programiranja streljiva omogućuje i fleksibilno korištenje modernih projektila, npr. za rasprskavajuća djelovanja u zraku nedaleko cilja. Uz to, posebno se ističe i raznolikost ciljničkih sklopova, od ugrađenih metalnih ciljnika, preko inteligentnih teleskopskih i termalnih sustava za noćna gađanja koje se lako spaja na ugrađenu picatinny šinu. Dvočlane posade ovoga sustava posebno će cijeniti i poboljšanu ergonomiju (podesivi prednji držač te oslonac na rame), kao i mogućnost sigurnog prenošenja napunjenog oružja, kao opciju koja skraćuje vrijeme potrebno za otpočinjanje borbenog djelovanja. Upravo je zato i Torbjörn Saxmo, voditelj poslovne jedinice Groound Combat unutar poslovnog područja Saab Dynamics, napomenuo “Poboljšana ergonomija oružja Carl-Gustaf M4 učinit će švedske vojnike pokretljivijima i efektivnijima na bojištu. Nastojimo i nadalje pomagati Oružanim snagama Švedske u jačanju njihovih operativnih sposobnosti“.

Lepezu streljiva za CGM4 SAAB je pokazao na prošlogodišnjem sajmu ASDA u Splitu

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.