Aerospace Forum Sweden 2012

 

Posljednjih se dana  u švedskome gradu Linköpingu (točnije, na prostoru samo nekoliko minuta vožnje od tog grada udaljene zrakoplovne baze Malmen) održava priredba “Aerospace Forum Sweden 2012”, kao zajednički projekt švedske vojske, vojne industrije i lokalne zajednice.

Ovo specijalizirano događanje, prvi put organizirano 2010. godine, okupilo je od 31. svibnja pa sve do 3. lipnja u Švedskoj velik broj vojnih, te civilnih stručnjaka iz čitavoga niza nordijskih i ponešto daljih zemalja. Nakon dolaska u Linköping u srijedu, i prigodne roštiljade za dobrodošlicu, u četvrtak je započeo program. Više stotina sudionika, među kojima se na poziv švedske tvrtke Saab našao i autor portala Obris.org, u prva su dva dana skupa sudjelovali na nizu predavanja i diskusija kongresnoga tipa, da bi u subotu  i nedjelju uživali u ovećoj zrakoplovnoj priredbi na prostorima zračne baze Malmen.

Linköping, grad od oko 150 tisuća stanovnika, glavno je mjesto u švedskoj pokrajini Östergötland, a na međunarodni ga je glas dovela tvrtka Saab Technologies. Taj veliki proizvođač vojne i sigurnosne tehnologije, u nas prvenstveno poznat po borbenim zrakoplovima Gripen i raketama RBS-15, ove godine slavi 75 godina postojanja. Ova je godišnjica, među ostalim, obilježena i održavanjem priredbe “Aerospace Forum Sweden 2012”, te velikog zrakoplovnog showa – prvo u subotu 2. lipnja, za partnere i zaposlenike tvrtke s obiteljima (oko 30 tisuća posjetilaca), a onda i za širu javnost regije, u nedjelju 3. lipnja 2012. godine – gdje se danas očekuje i do 100 tisuća ljubitelja letenja, letjelica i sa svim tim vezane tehnologije.

Britanski akrobatski let u stilu razdoblja između dva Svjetska rata

Kongresni program prvoga dana događanja koncentrirao se najprije na pitanja međunarodne perspektive zrakoplovne i općenito vojne industrije u doba krize. O tome su svoja viđenja iznijeli Vijay Kumar Saraswat iz Indije, Jon Barney iz SAD, Peter Scaruppe iz European Defence Agency (EDA) i ULF Hammarström iz švedske Agencije za vojno-sigurnosni izvoz (FXM).

Nakon toga, u popodnevnome bloku programa, promotreno je stanje aeronautike u Švedskoj, te uloga tvrtke Saab na tom zahtjevnome području, ne bi li se nastavilo uvidom u konkretan doprinos koji su nedavnome djelovanju NATO u Libiji dali proizvodi švedske tehnologije – borbeni zrakoplov Gripen (iz iskustva pukovnika švedskih Oružanih snaga) i radarski sustav ERIEYE (u viđenju pukovnika grčkog Ratnog zrakoplovstva). Dan je završen velikom svečanom večerom i egzotičnim zabavnim programom obilježenim zrakoplovnim motivima.

Zabavni program na zrakoplovni način

Drugoga dana kongresnog programa, jutro je prošlo u razmatranju pitanja utjecaja pojedinih doktrina na doprinos zrakoplovstava međunarodnoj sigurnosti. Nakon slova načelnika Glavnog stožera švedskih oružanih snaga Sverkera Göransona – svoje viđenje, izvedeno na temelju zapovjedanja NATO snagama u operaciji Ujedinjeni zaštitnik (Unified Protector), iznio je i kanadski general pukovnik Charles Bouchard. Potom je uslijedio pregled specifičnih nacionalnih iskustava u korištenju zrakoplovstva – češka iskustva u čuvanju zračnog prostora baltičkih zemalja, te praksa južnoafričkih zrakoplovnih djelovanja nad kopnom i morem u svijetlu sveprisutnog tereta štednje.

Gripeni s vojnim oznakama zemalja u čijem su vlasništvu

Nakon ručka, pažnja je svrnuta na buduće perspektive regionalne sigurnosti u Europi, o čemu su bila iznesena gledišta SAD, Velike Britanije, Njemačke i Francuske. Izlagači ovoga niza bili su na kraju uključeni u veliku diskusijsku točku, koja je dobila na zanimljivosti dinamičnim vođenjem, pitanjima iz publike, te uključenjem niza stručnih novinara, kao svojevrsnih tematskih provokatora.  O svemu ovome, a na temelju opsežnih prikupljenih materijala, detaljnije ćemo pisati tijekom predstojećih tjedana.

Jednako tako, s izuzetnim Vam zadovoljstvom najavljujemo i  razgovore koje smo ekskluzivno za portal Obris.org snimili s generalom Sverkerom Göransonom (zapovjednik švedskih Oružanih snaga) i umirovljenim kanadskim generalom Charlesom Bouchardom (zapovjednik prošlogodišnje NATO operacije Unified Protector).

I švedski helikopter UH-60 Black Hawk izazvao je velik interes prisutnih

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.