Češki Gripeni dignuti na standard MS20

 

Češke zračne snage uspješno su unaprijedile borbene zrakoplove Gripen operativnim paketom MS20, kojim će značajno poboljšati njihove borbene i komunikacijske sposobnosti. Ta nadogradnja bitno povećava sposobnost napada na ciljeve na zemlji uvođenjem laserski vođenih, kao i nevođenih raketa u Gripenovo naoružanje. Unaprijeđena je i sposobnost djelovanja zrak-zrak, uvođenjem novih načina rada radara. Još jedan ključni element je i integracija elektro-optičkog sustava za ciljanje Rafael Litening III, koji će sada biti korišten i za zračno izviđanje te borbu, uz zadržavanje prijašnje funkcije navođenja projektila i bombi. Nadogradnja uključuje i NATO-ovu podatkovnu vezu Link 16, kao i kripto-module za povjerljivu komunikaciju. Prema riječima pukovnika Petra Tománeka, zapovjednika češke zrakoplovne baze Caslav:

Zahvaljujući modernizaciji čeških zrakoplova Gripen, operativne sposobnosti Čeških zračnih snaga bit će značajno povećane. Naše osoblje cijeni blisku i plodonosnu suradnju sa švedskom stranom na ovom projektu modernizacije, kao i suradnju ostvarenu tijekom 13 godina koliko koristimo Gripen zrakoplove“.

Spomenuti operativni paket MS20 uključuje kako poboljšanje opreme pojedinih borbenih zrakoplova (hardware), tako i unapređenje njihove programske podloge (software), a 12. ožujka 2018. godine integriran je u Gripene jednosjede i dvosjede. Ovaj datum za Češku Republiku ima i posebno simboličko značenje, budući da on obilježava 19. godišnjicu ulaska te države u NATO savez. Nakon uspješnih testnih letova, MS20 software integriran je u širu flotu čeških Gripena, što je omogućilo brz i jednostavan prelazak na novi paket. Projekt nadogradnje bit će dovršen nakon što Češke zračne snage preuzmu još i novi Gripen-simulator za obuku i uvježbavanje. Kako je to objasnio Jonas Hejlm, stariji potpredsjednik i direktor poslovnog odjela Aeronautike tvrtke Saab:

Iznimno smo zadovoljni uspjehom ove nadogradnje Čeških zračnih snaga koja potvrđuje da se pri osmišljavanju Gripena računalo na budućnost. Gripen je projektiran na način koji mu omogućava konstantno evoluiranje u skladu s promjenjivim potrebama i mogućnostima kupaca. Trošak nadogradnje raspoređen je tijekom dugog vremenskog perioda i kupci je mogu implementirati onda kada im to najviše odgovara, što osigurava maksimalnu zračnu efikasnost Gripena tijekom cijelog njegovog životnog vijeka“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.