VS u 2015. – više misija, više pripadnika, veći trošak

 

Kako je već uobičajeno za ovo doba godine, Narodna skupština Srbije proteklih je dana raspravljala o Planu sudjelovanja Vojske Srbije u mirovnim misijama i operacijama za tekuću godinu. Vlada Srbije već je odavno usvojila taj dokument nazivan „Godišnji plan upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga obrane u multinacionalnim operacijama u 2015. godini“, VS sudjeluje u njime bez prekida i ikakvih smetnji, pa je skupštinski „amen“ tek formalne prirode.

Tijekom rasprave u Skupštini ministar obrane Bratislav Gašić istaknuo je da Vojsci Srbije i „drugim snagama obrane“ treba nešto više od 1,3 milijarde dinara (dakle, iznad 10,78 milijuna eura, po tečaju od 120,5 RSD za euro) za realizaciju godišnjeg plana sudjelovanja u multinacionalnim operacijama, kojim je predviđeno da u 19 vojnih i 4 policijske operacije i misije UN-a i EU sudjeluje do 670 pripadnika VS-a i 18 pripadnika MUP-a na ukupno 357 pozicija. Ministarstvo obrane tu ipak snosi najveći financijski teret, čak 1.244.318.000,00 dinara, dok Ministarstvo unutarnjih poslova sudjeluje s 90.964.985,00 dinara. U oba slučaja, najviše se potroši za plaće, dodatke i naknade sudionicima u misijama i operacijama, ukupno 1.092.630.000,00 dinara (oko 9.062.956,2 eura, po tečaju od 120,56 RSD za euro). Tijekom ove godine očekuje se i uplata naknade od Ujedinjenih naroda za sudjelovanje pripadnika VS-a u UN-ovim operacijama i misijama, u iznosu od 396.856.000,00 dinara (oko 3,29 milijuna eura, po već spomenutom tečaju od 120,56 RSD za euro), što će se dalje utrošiti za isplatu plaća i naknada sudionicima u misijama.

Što se tiče Ministarstva obrane i Vojske Srbije, njihovi će pripadnici tijekom ove godine sudjelovati u 19 misija i operacija, što je ukupno povećanje za 5 misija u odnosu na prošlu godinu. To su:

1. MONUSCO – mirovna operacija UN-a u Demokratskoj Republici Kongo – trenutno sudjeluje 8 pripadnika VS: sanitetski tim za evakuaciju zračnim putem (AMET) i stožerna grupa od 2 osobe (zaduženi za praćenje aktivnosti i izradu procjene o pokretima pobunjeničkih grupa, prijem i obradu izvješća i informiranje vojnog vodstva misije)

2. UNMIL – mirovna operacija UN-a u Republici Liberiji – trenutno sudjeluje 5 pripadnika VS-a (raspoređenih u zapovjedništvu misije, i na dužnostima vođa multinacionalnih timova vojnih promatrača)

3. UNOCI – mirovna operacija UN-a u Republici Obali Slonovače – trenutno sudjeluju 3 pripadnika VS-a (raspoređeni u zapovjedništvu misije i na dužnostima vođa multinacionalnih timova vojnih promatrača)

4. UNFICYP – mirovna operacija UN-a u Republici Cipar – trenutno sudjeluje 46 pripadnika VS (1 stožerni časnik i grupa od 6 osoba, 2 vojna promatrača – SCAMLO, te još i pješački vod od 37 osoba)

5. UNIFIL – mirovna operacija Un-a u Republici Libanon – trenutno sudjeluje 177 pripadnika VS

6. UNTSO – mirovna operacija UN-a na Bliskom istoku – trenutno sudjeluje 1 vojni promatrač

7. MINUSCA – mirovna operacija UN-a u Srednjeafričkoj Republici – trenutno sudjeluju 72 pripadnika VS (2 vojna promatrača, 2 stožerna časnika i još 68 vojnika koji rade na formiranju vojne bolnice UN-a razine 2, u glavnom gradu Banguiju)

8. MINURSO – mirovna operacija UN-a u Zapadnoj Sahari – nova misija u kojoj bi sudjelovanje pripadnika VS-a bilo realizirano na temelju eventualnog poziva UN-a u okviru stand-by aranžmana (u tom okviru je moguće sudjelovanje stožernih časnika, vojnih promatrača i sanitetskog tima)

9. MINUSMA – mirovna operacija UN-a u Republici Mali – nova misija u kojoj bi sudjelovanje pripadnika VS-a bilo realizirano na temelju eventualnog poziva UN-a u okviru stand-by aranžmana (u tom okviru je moguće sudjelovanje stožernih časnika, vojnih promatrača i sanitetskog tima)

10. UNMOGIP – mirovna operacija UN-a u Džamu i Kašmiru – nova misija u kojoj bi sudjelovanje pripadnika VS-a bilo realizirano na temelju eventualnog poziva UN-a u okviru stand-by aranžmana (u tom okviru je moguće sudjelovanje stožernih časnika, vojnih promatrača i sanitetskog tima)

11. UNMISS – mirovna operacija UN-a u Južnom Sudanu – nova misija u kojoj bi sudjelovanje pripadnika VS-a bilo realizirano na temelju eventualnog poziva UN-a u okviru stand-by aranžmana (u tom okviru je moguće sudjelovanje stožernih časnika, vojnih promatrača i sanitetskog tima)

12. UNAMID – mirovna operacija UN-a u Sudanu – nova misija u kojoj bi sudjelovanje pripadnika VS-a bilo realizirano na temelju eventualnog poziva UN-a u okviru stand-by aranžmana (u tom okviru je moguće sudjelovanje stožernih časnika, vojnih promatrača i sanitetskog tima)

13. UNISFA – mirovna operacija UN-a u Sudanu – nova misija u kojoj bi sudjelovanje pripadnika VS-a bilo realizirano na temelju eventualnog poziva UN-a u okviru stand-by aranžmana (u tom okviru je moguće sudjelovanje stožernih časnika, vojnih promatrača i sanitetskog tima)

14. UNDOF – mirovna operacija UN-a na Bliskom Istoku – nova misija u kojoj bi sudjelovanje pripadnika VS-a bilo realizirano na temelju eventualnog poziva UN-a u okviru stand-by aranžmana (u tom okviru je moguće sudjelovanje stožernih časnika, vojnih promatrača i sanitetskog tima)

15. EUTM Somalia – misija EU za obuku sigurnosnih snaga Somalije – trenutno sudjeluje 5 pripadnika VS (1 stožerni časnik i medicinski tim u sastavu bolnice razine 1), od čega je 1 pripadnik VS angažiran na dužnosti šefa medicinske službe u zapovjedništvu misije u Mogadishu (zadaća: medicinska podrška, obuka, opremanje i održavanje stupnja spremnosti Somalskih snaga sigurnosti). Medicinski tim VS-a angažiran je na zdravstvenom zbrinjavanju pripadnika EUTM Somalia, kao i drugog osoblja iz svih zemalja EU i Republike Srbije, Veleposlanstva Kraljevine Norveške, Veleposlanstva SAD, delegacije EU u Somaliji i Keniji, te pripadnika vojne i civilne operacije EU (EU NAVFOR ATALANTA i EUCAP NESTOR)

16. EU NAVFOR ATALANTA – vojna operacija pomorskih snaga EU u Somaliji – trenutno su angažirana 4 stožerna časnika (te po potrebi 1 AVPD tim za zaštitu brodova u trajanju od 3-4 mjeseca godišnje)

17. EUTM Mali – misija EU za obuku sigurnosnih snaga Malija – trenutno sudjeluju 3 pripadnika VS kao mobilni medicinski tim(liječnik, medicinski tehničar i vozač) u sastavu lake poljske bolnice razine 2 Oružanih snaga SR Njemačke (zadaća: sanitetsko zbrinjavanje pripadnika EUTM Mali)

18. EUFOR RCA – vojna operacija EU u Srednjeafričkoj Republici – trenutno sudjeluje 6 pripadnika VS kao sanitetski tim (liječnik+5 medicinskih tehničara) za sanitetsko zbrinjavanje pripadnika EUFOR RCA u glavnom gradu Banguiju

19. EUMAM RCA – vojna savjetodavna misija EU u Srednjeafričkoj Republici – nova misija koja bi se realizirala temeljem poziva EU

Policijske misije – uglavnom kao i do sada

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije zadržala je sudjelovanje u dosadašnje 3 UN-ove misije, i dodala jednu uvjetno rečeno novu, pa to sada izgleda ovako:

1. UNMIL – mirovna operacija UN-a u Republici Liberiji – trenutno sudjeluje 6 policijskih službenika, s mandatom u trajanju od godinu dana (zadaća: savjetovanje, nadgledanje rada i obuke policijskih službenika Nacionalne policije Liberije)

2. MINUSTAH – mirovna operacija UN-a u Republici Haiti – trenutno sudjeluju 4 policijska službenika, s mandatom u trajanju od godinu dana (zadaća: savjetovanje, nadgledanje rada i obuke policijskih službenika Nacionalne policije Haitija)

3. UNFICYP – mirovna operacija UN-a u Republici Cipar – trenutno sudjeluju 2 policijska službenika

4. civilne misije EU za upravljanje krizama (prema potrebi i temeljem poziva EU) – MUP RS planira sudjelovanje 6 policijskih službenika u nekoj od civilnih misija EU za upravljanje krizama. Sudjelovanje u konkretnoj misiji zavisit će od poziva EU, kao i od raspoloživih kapaciteta MUP-a

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.